2

С лед близо 4 часа преговори между лидерите на основните партии в македонския парламент, срещата приключи без крайно решение.

Тя бе свикана от премиера Зоран Заев във връзка с организационните въпроси свързани с референдума за името, който трябва да се проведе есента. Преговорите ще продължат в следващите дни.

На срещата присъстваха лидерите на СДСМ Зоран Заев, ДСИ Али Ахмети и ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Билал Касами от Беса.

Премиерът на страната Зоран Заев заяви, че макар и преговорите да продължават, няма да се прави компромис с крайната цел на страната.

"Крайната цел на Република Македония е пълноправното членство в ЕС и НАТО, няма компромис по отношение на крайните цели. Няма да има пряка или косвена амнистия. Ще дадем шанс на преговорите, ако това е възможно", каза Заев.

Лидерът на ДСИ заяви след срещата, че имат различия, но те трябва да бъдат решени в името на европейската интеграция.

"Ние всички трябва да работим, за да постигнем успешно приключване на договорът постигнат с Гърция. Тъй като има още опции за разглеждане в следващите дни ще продължим преговорите и очаквам всички да действат смело, за да не изпуснем тази историческа възможност”, заяви Ахмети.

Лидерът на Беса подчерта, че, за да приключат с ратифицирането на споразумението, трябва да има един успешен и много добре организиран референдум.

"Държавата е в много критична ситуация и е много важно да продължим европейската интеграция… Референдума трябва да бъде успешен в посока на неговата организация, за да може всички граждани свободно да се произнесат и да изразят своята воля за Македония, за да може веднъж завинаги страната да стане член на НАТО и ЕС”, заяви Касами.

НАТО официално покани Македония

Медия: Гърция гони руски дипломати заради името на Македония

Заев от Брюксел: Радвайте се! От Гърция: Няма да станете член на НАТО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@