22

Те блокират пунктовете за заплащане на магистрални такси, за да осигурят безплатно преминаване на шофьорите. Те покриват автоматите за билети в метрото с найлонови торбички, за да могат пътниците да се возят безплатно. Дори лекарите се присъединиха, като не искат от пациентите да заплащат таксите в държавните болници.

Някои го наричат гражданско неподчинение. Други - живеене на чужд гръб. Така или иначе движението "Аз не плащам" предизвика разгорещен дебат в една нация, замаяна от финансова криза, която принуди правителството да предприеме драстични мерки за икономии, включително по-високи данъци, съкращаване на заплати и пенсии и рязко увеличаване на цените на комуналните услуги.

Това, което започна като малка група за натиск от страна на хора извън Атина, ядосани от повишаването на магистралните такси, прерасна в движение, засягащо все повече обществени сектори и за което казват, че се използва от левите партии.

Множеството политически скандали през последните години

подхраниха бунтарското настроение в обществото.

Миналия петък призори в знак на протест срещу увеличението на цените на билетите за обществения транспорт около 100 сънени активисти от подкрепен от Комунистическата партия профсъюз покриха автоматите за проверка на билети с найлонови торбички и по този начин попречиха на пътниците да си платят пътуването.

Други активисти залепиха ленти върху автоматичните машини за билети в автобусите и трамваите. Така хиляди хора просто не си правят труда да използват билетите си за транспорта, когато пътуват с метро или автобус.

Хората вече са платили чрез своите данъци,

така че би трябвало да могат да пътуват безплатно, заяви 36-годишният активист Константинос Тимианос, застанал на спирката на метрото на централния площад "Синтагма".

При една от честите им окупации на пунктовете за заплащане на магистрални такси в северните предградия на Атина неотдавна, протестиращите носеха ярки фланелки с надписа "тотално неподчинение" на гърба и скандираха "Ние няма да плащаме за тяхната криза!".

Тактиката се прехвърли и в здравния сектор,

 като някои лекари от държавните болници блокираха гишетата за плащане, за да попречат на пациентите си да заплатят потребителската такса от 5 евро за преглед.

Критиците иронизират тези протести като още един пример за манталитета на гърка, който е спомогнал за довеждането на страната до състоянието на финансова криза.

Преминаването от първоначалната разюзданост до крайната неоправдана безотговорност е като разпространяващ се рак, писа неотдавна Дионисис Гусетис в коментара си в уважавания всекидневник "Катимерини".

"Сега като имат кризата за алиби, гратисчиите не се крият.

Те се появяват публично и гордо и действат като герои на общественото неподчинение. Нещо като Роза Паркс или Махатма Ганди - писа Гусетис. - На тях не им стига, че те не плащат. Те принуждават останалите да ги последват".

Много хора обвиняват левите партии и профсъюзи в узурпиране на народното движение с неговото справедливо недоволство за постигане на техните собствени политически цели. "Вие си мислите, че беззаконието е нещо революционно, което помага на гръцкия народ - заяви неотдавна гръцкият премиер Георгиос Папандреу, нападайки в парламента лидера на Лявата коалиция Алексис Ципрас. - Именно беззаконието, което имаме в нашата държава, е това, заради което плаща гръцкият народ днес."

Има обаче нещо в движението "Аз не плащам", което говори за нещо по-дълбоко в гръцкото общество: тенденция за неподчиняване на правилата, за противопоставяне на властта, особено на държавната власт.

То е толкова

присъщо на характера им,

че повечето гърци почти не забелязват безбройните малки ежедневни нарушения - карането на мотоциклети по тротоарите, преминаващите на червено автомобили, безочливото незачитане на поредния опит от страна на правителството да забрани тютюнопушенето в ресторантите и баровете.

Не толкова безобидно е постоянното и широкоразпространено незаплащане на данъците, въпреки все по-отчаяните мерки на правителството. Съществува всеобща култура на беззаконие, като се започне с най-основното нещо, незаплащането на данъците - нещо, което гърците правят откакто е създадена държавата им, заяви журналистът Никос Диму.

Много хора обаче възприемат движението "Аз не плащам" като нещо далеч по-просто:

отказът на хората да заплащат за грешките на няколко последователни правителства,

които са обвинени в опропастяването на бъдещето на нацията.

"Не мисля, че е част от характера на гърка. Ако гърците видят, че законът се спазва като цяло, и те ще го спазват, заяви Никос Луврос, 55-годишен страстен пушач, собственик на бар в Атина, в който открито се нарушава забраната за тютюнопушене. - Когато обаче не важи за някои или когато има министри, които крадат... Ако законите не се спазват от тези горе, останалите също няма да ги спазват".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@