5
Нб балотаж на президентските избори в Сърбия ще се явят сегашния държавен глава Борис Тадич, който спечели 23,63% от гласовете вчера и председателят на опозиционната Сръбска прогресивна партия (СПП) Томислав Николич с 25,47%.

Неправителствената организация Център за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) оспорва този предварлителен и неофициален резултат, оповестен от Републиканската изборна комисия  и твърди, че Тадич получава 26,8%, а Николич - 25,6%.

Сигурно е обаче, че двамата отиват на балотаж на 20 май, също като през 2008 г.

Другите кандидати за президент са с доста по-скромни резултати: кандидатът на коалицията около Социалистическата партия Ивица Дачич 15,3%, Воислав Кощуница - 7,7%, Зоран Станкович - 7,1%, Чедомир Йованович - 5,3%.

Кандидатът на Сръбската радикална партия Ядранка Шешел е получила само 3,9%.

Избирателната активност е била 58,7 процента.

В парламентарните избори коалицията около СПП получава 24,7%, коалицията около Демократическата партия на Тадич - 23,2%, Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница - 7,24%.

Крайно националистическата Сръбска радикална партия засега има 4,36% и е възможно за първи път да не премине петпроцентовата изборна бариера и да не влезе в парламента.

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Николич заяви тази нощ, че уважава гласовете, дадени за съперника му на президентските избори Борис Тадич, но изрази убеденост, че ще го победи на балотажа, предаде Танюг.

"Разбира се, ще изчакаме пълните резултати, но трябва да се похвалим с постигнатия резултат, макар мнозина да го оспорват. За три години от съществуването си СПП получи най-много гласове", каза Николич.

Той изрази надежда, че водената от неговата партия коалиция още днес ще започне преговори за формиране на ново правителство. "Ситуацията днес е напълно различна в сравнение с изборите преди четири години. Бившият президент (Тадич) няма да може да разчита на подкрепата на онези, на които разчиташе досега. Ние ще имаме ново правителство, нова идея, президент, който ще бъде президент на всички сръбски граждани", каза Николич на пресконференция.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@