33

Американските власти затвориха Megaupload.com, един от най-големите сайтове за споделяне на файлове, и обвиниха седем души за нарушаване на авторските права.

Megaupload.com беше спрян при акция, която според представители на правосъдието и на ФБР е била насочена срещу "един от най-сериозните случаи на нарушение на авторските права, разкрит от САЩ".

Основателят на базирания в Хонгконг сайт е сред четиримата арестувани за онлайн пиратство и престъпления, които според представители на американското Министерство на правосъдието са печелели незаконно милиони долари от абонаменти и реклами.

Федералните прокурори предявиха обвинения срещу седмината, че са

спечелили 175 млн. долара,

докато притежателите на авторски права са загубили над 500 млн. долара.

Потребителите на този уебсайт могат да качват на него файлове с голям обем, които не могат да бъдат пращани с имейл, но могат да бъдат сваляни от сайта с голяма скорост от други потребители.

ЕК определи затварянето на сайта като непропорционална мярката

По-редно би било да бъде контролирано съдържанието на сайтовете и да бъде ограничавана възможността за публикуване на незаконно съдържание. В ЕС има законодателство, насочено към злоупотребите с авторските права в интернет и то работи добре, заяви в отговор на въпрос Райън Хийт, говорител на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус.

Френският президент

Никола Саркози обаче приветства мярката на американските власти срещу сайта,

заявявайки, че операторите му са получавали престъпни печалби от незаконно разпространяване на защитени от авторското право материали.

"Дойде време за засилено съдебно и полицейско сътрудничество между държавите" в борбата с интернет пиратството, казва Саркози в свое заявление.

Според съобщения в медиите изпълнителен директор на сайта е бил

Суиз Бийц, музикален продуцент, съпруг на певицата Алиша Кийс

След затварянето на Megaupload хакери атакуваха уебстраницата на Министерство на правосъдието, на най-голямата в света музикална компания "Юнивърсъл мюзик" (Universal Music) и на две групи, които представляват музикалната и филмова промишленост.

"Правителството затваря Megaupload? 15 минути след това "Анонимъс" (Anonymous) затваря правителството и звукозаписните компании!", заяви в "Туитър" член на хакерската група "Анонимъс".

Над 5000 активисти на групата са действали координирано при блокирането на уебсайтовете на министерството на правосъдието, на Филмовата асоциация на Америка и на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка. Вследствие на атаката от вчера трите уебсайта са недостъпни.

Хакерите са предприели опити за блокиране на други официални сайтове като тези на ФБР и Белия дом, но като че ли опитите са били неуспешни.

В момента в САЩ се води

остра дискусия около внесения за обсъждане антипиратски законопроект

SOPA (Stop Online Piracy Act - "Стоп на онлайн пиратството") и PIPA (Protect Intellectual Property Act - "Защита на интелектуалната собственост").

Големи интернет компании като "Гугъл" и "Фейсбук" се оплакаха, че текстовете, които предстои да бъдат обсъдени в Конгреса, ще създадат условия за цензура.

Под натиска на общественото мнение и отрицателното становище на администрацията към някои от постановките в тях, вносителят Ламар Смит оттегли някои от оспорваните текстове.

За приемането на двата законопроекта лобират усилено от кино- и музикалната индустрия, в опит да запазят печалбите си от авторски права и разпространение на техните продукти.

Създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се изказа категорично против.

"Интернет е най-мощният инструмент за обединение на света. Не можем да допуснем някакви законопроекти да спрат или забавят неговото развитие.

"Фейсбук" протестира срещу SOPA и PIPA. Ще се борим против налагането на всякакви подобни закони, които вредят на световната мрежа", заяви Зукърбърг.

В рамките на протестната акция срещу SOPA и PIPA най-голямата онлайн енциклопедия

"Уикипедия" затвори сайта си за 24 часа

Подобни намерения имаше и "Гугъл", но в крайна сметка се отказа, за да не ощети милиардите си ползватели. "Гугъл" обаче пусна линк към петиция до американските законодатели.

За американските си потребители от "Гугъл" бяха направило необичаен дудъл - в черно каре, все едно е цензуриран.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@