96

П роизводството на суров петрол в САЩ се е увеличило с 5 млн. барела на ден от 2010 г. насам, което е ръст от почти 100%. Новите технологии, особено техниките на сондиране за шистов нефт, откриха огромни възможности за петролните и газовите компании, коментира Джеймс Стафорд в „Oilprice”.

Ще има ли нова война в Ирак

"Роснефт" сключи сдела за стотици милиони долари с Иракски Кюрдистан

Русия и кралството с мерки за поскъпване на черното злато

През 2017 г. САЩ са добивали средно 9,3 милиона барела на ден. Тази година от министерството на енергетиката – EIA, очакват производството на петрол и газ да достигне рекордните средно 10,3 милиона барела на ден.

А прогнозата за 2019 г. е за 10,8 милиона барела дневно, като така САЩ ще съперничат на Саудитска Арабия и Русия, за мястото на най-голям производител на петрол в света.

Основната причина за тази енергийна революция е това е, че новите технологии позволяват на американските компании да изпреварват конкуренцията.

Така производството на барел петрол в САЩ скоро може да струва едва 20 долара. Вероятно следващият източник на черното злато ще са нефтените пясъци. Досега те бяха избягвани от повечето петролни компании, защото добивът от тях беше твърде скъп и силно замърсяващ околната среда.

Сега, това е на път да се промени, а запасите се оценяват на близо 200 милиарда барела. През последните 2 години се появиха изцяло нови технологии за извличане на петрол от нефтени пясъци.

На път е да се повтори историята с шистовите находища. Това, което направи добиването от шисти в САЩ толкова успешно беше въпросът за цената. Във време, когато цените на петрола падаха, американските компании въвеждаха нови технологии, за да са конкурентни. В резултат до 2017 г. те намалиха цената на добива с над 42%, до по-малко от 35 долара за барел.

От началото на февруари цената на американския лек суров петрол падна рязко с 11% от близо 66 долара за барел, до 58,6 долара за барел с краткосрочна доставка заради данните за ръста на добива в САЩ, който през миналата седмица е достигнал рекордните 10,25 млн. барела на ден. Очаква се износът на суровината от САЩ да надхвърли 4 млн. барела на ден до 2022 г.

На този фон усилията на Русия и Саудитска Арабия да повишават цените чрез ограничаване на износа на петрол, изглеждат обречени.

Днес от пресслужбата на Кремъл съобщиха, че руският президент Владимир Путин и Саудитският крал Салман са провели телефонен разговор, в който са изразили „готовност за разширяване на плодотворната координация на световните пазари на въглеводороди”, което даде импулс на пазара и сега цената на американския лек суров петрол нараства с 0,9%, спрямо значително поевтиняване по-рано през деня.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@