Руските шпиони в САЩ - вече с обвинение
Източник: ЕПА/БГНЕС
7
Фе ерален съд в Ню Йорк обвини задържаните в шпионаж в полза на Русия.

Срещу девет от подсъдимите бяха предявени и обвинения в заговор за пране на пари.

Единадесетте души бяха арестувани миналата седмица.

По-рано днес съдебните заседания в американския щат Вирджиния по делото за заподозрените руски шпиони, бяха отменени в последния момент, съобщиха осведомителните агенции.

В Александрия, Вирджиния, съдът трябваше да заседава по делата на Михаил Куцик, Наталия Переверзнева и Михаил Семенко.

Тримата заподозрени са били прехвърлени в Ню Йорк, където ще се явят пред федерален съд. Новината за това подхрани слуховете, че се готви сделка - размяна на шпиони между Вашингтон и Москва, отбелязва Асошиейтед прес.

Други двама заподозрени - Доналд Хийтфилд и Трейси Ан Фоли, са се отказали от правото си да бъдат съдени в Бостън и също бяха прехвърлени в Ню Йорк.

Във Вашингтон помощник-държавният секретар по политическите въпроси Уилям Бърнс се срещна с руския посланик Сергей Кисляк. Според ИТАР-ТАСС ареста на членовете на групата, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, бил сред темите, обсъдени от Бърнс и Кисляк.

ИТАР-ТАСС посочва, че Бърнс, който е бил посланик в Москва, редовно се среща с руския посланик във Вашингтон. Високопоставен служител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен, подчертал, че срещата на Бърнс и Сикляк имала "рутинен характер" и не била свикана по спешност.

От американска страна подробности за съдържанието на разговорите на Бърнс и Кисляк не бяха съобщени. Няма официален коментар и на появилите се в медиите твърдения, че се готви

сделка по случая с обвинените в шпионаж в полза на Русия.

Те щели да бъдат разменени за група руснаци, осъдени в Русия като чужди шпиони. Междувременно ДПА съобщи, че ядреният физик Игор Сутягин е бил прехвърлен в Москва от наказателна колония в азиатската част на Русия, където излежава 15-годишна присъда по обвинение в шпионаж.

ДПА цитира московски издания, според които двойният агент Сергей Скрипал, осъден през 2006 г. на 13 години затвор, също ще бъде бъде включен в размяната. Властите в

САЩ и Русия категорично отказаха вчера да коментират евентуалната размяна

на шпиони. Говорителят на правосъдното министерство на САЩ Дийн Бойд заявил за "Комерсант", че неговото ведомство "засега няма готовност да обсъжда тази информация". Отказал коментар и Уилям Картър, представител на ФБР.

Адвокатът на един от предполагаемите руски агенти, задържани в САЩ, заявил пред "Комерсант", че днес ще се случи "събитие, което кардинално ще повлияе върху хода на делото".

"Ако шпионското дело бе стигнало до съда, то щеше да внесе ненужно напрежение в отношенията между САЩ и Русия", отбелязал за изданието Марвин Калб, почетен професор от Харвардския университет.

Освен Сутягин и Скрипал, в Русия излежават присъди за шпионаж в полза на САЩ или Великобритания (чиито тайни служби действат в тясно сътрудничество) бизнесменът Виктор Колядин и бившият полковник от Службата за външно разузнаване (СВР) Александър Запорожски.

Според източник, близък до руските спецслужби, възможно е в руските затвори да има и други осъдени за шпионаж в полза на Вашингтон или Лондон, пише в. "Ведомости".

Най-простият начин да се реши въпросът ще е Сутягин и останалите лица, подлежащи на размяна, да бъдат помилвани от руския президент и да напуснат страната. В най-новата история на Русия обаче няма подобен прецедент, коментира за вестника московски адвокат, защитавал обвиняеми в шпионаж.

"Независимая газета" цитира руския академик Юрий Рижов, ръководител на Обществения комитет в защита на учените, според когото размяната ще представлява съществена стъпка назад. "Това е стремително връщане към 70-те, когато властите (в Русия) разменяха политически затворници", заявява правозащитникът.

Размяната на арестувани разузнавачи - кадрови или агенти, е общопризната практика в отношенията между тайните служби, изтъкнал бивш офицер от руското разузнаване, помолен за коментар от всекидневника. Броят на лицата, които се разменят, няма особено значение. Най-важното е доколко двете страни са заинтересовани от тази размяна.

Американските спецслужби явно проявяват голям интерес към Сутягин,

добавил експертът. Той припомнил най-известния аналогичен случай, когато през 1962 г. съветският разузнавач Рудолф Абел е бил разменен срещу "летеца шпионин от САЩ полковник Френсис Пауърс, свален над СССР".

Кой би могъл също тъй силно да интересува руските тайни служби, пита се "Независимая газета" и заключава, че "вероятно ще научим отговора едва след няколко десетилетия".

Разпространената версия за подготвяна размяна е могла да се роди само в нечий болен мозък, смята депутатът от Държавната дума Александър Хинщейн, цитиран в "Московский комсомолец". Тази традиция е приключила едновременно със студената война и последната размяна се е състояла през 80-те, твърди той.

"Колкото до Сутягин, това е още по-невероятно, доколкото американската страна никога не го е признавала за свой шпионин. И правозащитните организации, и той самият винаги са казвали, че е жертва на произвол.

Тъй че не би могло да е включен в сделка на равни начала с истински шпиони. От друга страна, размените стават едва след произнасяне на обвинителна присъда. Сключването на подобна сделка в днешната ситуация за нашите тайни служби означава да признаят провала на своите агенти", заявява руският парламентарист. Погледнато отвън,

ако бъдат разменени шпиони, "най-пострадала" ще е руската страна

и по-специално Службата за външно разузнаване. Защото формално Русия би признала по този начин, че са арестувани тъкмо кадрови разузнавачи (нали властите няма да разменят случайни хора срещу осъдени за държавна измяна) - следователно, че не сме се държали като "приятелска" страна и сме продължавали да шпионираме САЩ, обяснява "Время новостей".

Фактически това ще означава и един от най-мащабните провали в съвременната история на руското разузнаване, подчертава вестникът. Същевременно ще бъдат посрамени онези политици и аналитици, които смятаха, че цялата история с "шпионската мрежа" е измислена от злонамерени американски политици и тайни служби, целящи да осуетят сближаването между Русия и САЩ и да "изложат" Барак Обама, посочва изданието.

Склонили за "шпионската размяна", ръководствата на двете държави обаче явно са сполучили да не изпаднат в подобна политическа демагогия и са преценили станалото като обективна неизбежност.

Тя предполага, че всяка уважаваща се държава има разузнавателни служби, които по определение работят и с нелегални методи, и че всички разузнавания в света "душат за чужди тайни" независимо от моментната политическа конюнктура, коментира всекидневникът.

Според тази логика "шпионската размяна" напълно се вписва в рамките на "рестартирането" - в смисъл, че не бива от обичайните грешки на разузнаванията да се прави "политически слон", заключава "Время новостей".

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen