От цял свят поздравяват Обама
Източник: ЕПА/БГНЕС
17

Лидери от целия свят поздравиха Барак Обама с преизбирането му.

Кремъл се надява, че положителните начинания в двустранните отношения и в сътрудничеството между Русия и САЩ на световната сцена ще продължат да се развиват, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки преизбирането на Обама.

Руският президент Владимир Путин е изпратил поздравителна телеграма до Обама по случай неговата победа.  Текстът на посланието ще бъде разпространен, след като то бъде получено от американската страна, уточни говорителят.

Като цяло в Кремъл възприемат много положително победата на Барак Обама, добави той.

Министър-председателят Дмитрий Медведев изрази задоволството си, че президент на една толкова влиятелна страна, каквато са САЩ, "няма да бъде човек, който смята Русия за геополитически враг номер едно".

Китай поздрави американския президент Барак Обама за преизбирането му, съобщи говорителят на китайското външно министерство. Той посочи, че президентът ХуДзинтао и премиерът Вън Дзябао са му изпратили общо поздравление.

Германският канцлер Ангела Меркел припомни доброто сътрудничество между Берлин и Вашингтон за преодоляване на икономическата криза.

Френският президент Франсоа Оланд определи преизбирането на Обама за президент като ясно изразен избор за по-отворена и солидарна Америка.

Британският премиер Дейвид Камерън коментира преизбирането на Обама по време на визита в сирийски бежански лагер в Йордания. Оттам той припомни, че един от приоритетите на президента на САЩ ще бъде сирийската криза и посочи, че ще разговаря с него за това как да се положат повече усилия за намирането на изход.

Италианският външен министър Джулио Терци подчерта, че Америка е по-силна след преизбирането на Обама.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху припомни, че стратегическото партньорство между Тел Авив и Вашингтон е по-силно откогато и да било.

Според израелски медии обаче може да се очаква напрежение в отношенията между двете страни заради това, че САЩ и Израел имат различия по начина на действие по иранския ядрен въпрос.

Израелски анализатори посочват, че Нетаняху е допускал в продължение на три години грешката да подкрепя партията на противника на Обама - Мит Ромни.

Японският премиер Йошихико Нода изрази увереност, че страната му и САЩ ще продължат да си сътрудничат през новия президентски мандат на Обама.

Тази позиция беше изразена в момент, когато Токио търси подкрепата на САЩ срещу териториалните претенции на Китай.

Европейският съюз поздрави Барак Обама за преизбирането му за втори мандат, като пожела ЕС и САЩ да "засилят двустранните си връзки" и "да се изправят заедно срещу глобалните предизвикателства, най-вече в областта на сигурността и икономиката".

Първата реакция дойде от президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой на страницата му в "Туитър". "Много съм щастлив от преизбирането на президента Обама", написа той на холандски.

По-късно Ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу публикуваха съвместно комюнике, в което отправят "сърдечните си поздравления за преизбирането на президента Обама".

"САЩ са ключов стратегически партньор на ЕС и искаме да продължим тясното сътрудничество, установено с президента Обама в последните четири години, за да засилим още повече двустранните ни връзки и да се изправим заедно пред глобалните предизвикателства, най-вече в областта на сигурността и икономиката", увериха те.

Българският президент Росен Плeвнелиев също изпрати поздравително писмо до американския си колега, в което го поздравява с успеха на изборите.

"За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя с успеха на изборите за президент на Съединените американски щати.

Позволете ми да изразя убеждението си, че през следващия мандат Вие ще продължите да бъдете решителен лидер и убедителен политически мениджър както при решаването на важните за Америка проблеми, така и по отношение на глобалните въпроси и международните отношения.

Радвам се, че ще имаме възможността да продължим и доразвием съвместната си работа по време на Вашия втори мандат. В последните две десетилетия отношенията между нашите две страни се превърнаха в трайно приятелство и придобиха характер на стратегическо партньорство.

България цени изключително високо двустранното политическото сътрудничество със САЩ и партньорството в областите на сигурността и отбраната, на борбата с тероризма и международната организирана престъпност и в сферата на икономиката и културата", заявява в писмото си българският държавен глава.

"Засилването на стабилността, сигурността, просперитетът и демокрацията на територията на Европа, особено на Балканите, е една от основните цели в рамките на нашата политика. Приоритет за нас е подпомагането на процеса на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

С удовлетворение гледаме на подобряващите се перспективи за разширяване на търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на инвестициите в ключови сектори на българската икономика, обменът в областта на младежта, образованието, науката и културата.

Критично важно е съдържателното ни сътрудничество в областта на енергетиката и по ключови въпроси на енергийната сигурност и диверсификацията", се казва още в поздравлението.

В писмото си президентът Плевнелиев изразява надежда отношенията между двете страни да се задълбочат и чрез по-интензивно развитие на преките връзки между гражданите на двете страни, включително чрез разширяване на възможностите за свободно пътуване.

Министър-председателят Бойко Борисов също изпрати поздравителен адрес до Барак Обама.

"Вярвам, че ще продължите всеотдайно да работите за постигането на поставените от Вас цели за благоденствието и просперитета на американския народ, за укрепването на мира, сигурността и демокрацията в света.

През последните няколко години нашите правителства работиха по редица теми от двустранен интерес и с важно международно значение. Вярвам, че споделяте оценката, че отношенията ни непрекъснато се развиват и се надявам, че това успешно сътрудничество ще продължи да укрепва и през следващите години", пише в поздравлението си премиерът.

"Бих искал да използвам възможността да отбележа, че българското правителство и аз лично придаваме изключително значение и имаме пълна готовност да работим активно за задълбочаването на всестранното стратегическо партньорство със САЩ.

Наш приоритет е проектирането на двустранните отношения върху редица важни регионални въпроси, простиращи се от европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани до положението в Близкия изток и Северна Африка, както и операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан", заявява Борисов.

Министър-председателят подчертава, че в областта на търговско-икономическите отношения българската страна ще се фокусира върху сътрудничеството по инфраструктурни и икономически проекти със стратегическо значение.

Той изразява убеденост, че двустранният обмен в областта на културата, науката, образованието и социалната сфера ще се задълбочи и ще се развие в интерес на гражданите на двете страни.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите