Обама: Новият стар президент на САЩ
Източник: ЕПА/БГНЕС
75

Президентът демократ Барак Обама е преизбран за втори мандат, а съперникът му републиканец Мит Ромни губи изборите, гласят прогнозните резултати на американските телевизии, цитирани от Ройтерс.

Обама печели около 300 гласа от общо 538-те в избирателната колегия. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати

въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Обама очаквано се представи силно в Нова Англия и индустриалния североизток, като спечели симпатиите на гъсто населени райони като Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания и Уисконсин.

Неговият съперник Ромни господстваше в т. нар. южен "Библейски пояс" и в Средния запад. Той успя да върне на своята партия щата Индиана, който демократите спечелиха през 2008.

Ромни обаче не успя да победи в Мичиган - щата, където е роден и чийто губернатор бе баща му.

Междувременно Обама триумфира в Ню Хемпшир, Мейн, Масачузетс, Роуд Айлънд, Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Вашингтон (Окръг Колумбия), Мичиган и Илинойс.

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача

да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс.

"Още четири години" и "Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря", написа Барак Обама в "Туитър" след обявяването на изборната му победа, съобщи Франс прес.

Изборите в САЩ са станали повод за 11 млн. туита - при това до вторник вечерта, съобщи микроблогинг мрежата. Това ги прави "най-туитваното" събитие в историята, следвано от първите телевизионни дебати между кандидатите за Белия дом - сегашният президент Барак Обама и съперникът му Мит Ромни, предаде Франс прес.

Мит Ромни обяви, че поздравил опонента си за победата

"Първото нещо, което направих, бе да се обадя на президента Барак Обама и да поздравя него, съпругата му и децата му за победата", заяви републиканският кандидат.

Водеща тема за американските издания са първите прогнозни резултати от президентските и парламентарните избори в САЩ.

Американците наградиха Барак Обама с втори президентски мандат,

посочва вестник "Уолстрийт джърнъл". Изданието подчертава, че все още не са известни резултатите от няколко важни щата, като например Флорида, където битката е оспорвана, но спечелените досега от Обама щати показват, че той е победител.

Изданието акцентира върху победите на Обама в няколко от т. нар. колебаещи се щати, а именно Охайо, Ню Хемпшър, Айова и Пенсилвания. Резултатите от останалите щати предложиха малки изненади.

Сега победителят е изправен пред глобални предизвикателства, посочва още "Уолстрийт джърнъл". Сред тях са иранската ядрена програма, конфликтът в Сирия, нестабилността в Северна Африка и Близкия изток и преразглеждането на политиката на Вашингтон спрямо Китай.

Вестникът припомня, че вчера в много щати гласуваха на регионални референдуми по редица въпроси - от темата за временно увеличение на данъците в Калифорния, до въвеждането или предотвратяването на въвеждането на законодателство относно еднополовите бракове в Мейн, Мериленд, Вашингтон и Минесота.

Изданието акцентира и върху малката победа на демократите в битката за контрола на Сената, чрез спечелване на три сенаторски места, които досега бяха на републиканците.

Тази малка преднина в горната камара, както и очертаващият се републикански контрол върху долната камара вещаят разделен парламент и проблеми за Обама, предупреждава изданието.

Електоратът в САЩ се върна към познатото му двупартийно разделение, посочва вестник "Ню Йорк таймс". Изданието акцентира върху това

кои групи от американското общество са помогнали за победата на Обама

и кои са гласували за Ромни.

Мъжете, политически независимите и католиците, които преди 4 години подкрепиха Обама, сега дадоха повече гласове за Ромни, но дипломираните и самотните майки, които преди това гласуваха за републиканците, сега дадоха гласа си за Обама, след като той упорито ухажваше тези две групи по време на предизборната си кампания.

За Обама гласуваха масово и афроамериканците и латиносите. Ромни спечели подкрепата на типичните републикански групи, включващи белите, възрастните, южняците, селяните, женените, редовните посетители на църквите, евангелистите, противниците на абортите и на еднополовите бракове и привържениците на масовото депортиране на незаконните имигранти.

Драматичното преизбиране на Обама не беше знак, че разпокъсаната нация най-накрая се е обединила в деня на изборите, но беше израз на силна подкрепа за икономическата политика на Обама, която увеличава работните места, въвежда здравна реформа, проповядва балансирано намаляване на дефицита и увеличаване на данъците, посочва още вестник "Ню Йорк таймс".

Преизбирането на президента беше и знак за подкрепа на по-умерената политика на Обама по въпросите на имиграцията, абортите и и еднополовите бракове.

Но все пак си остава фактът, че богатите американци подкрепят Ромни, докато бедните бяха склонни да гласуват за Обама. Победата подчерта и ясните разделения сред гласоподавателите въз основа на пола, възрастта, расата и религията, коментира изданието.

Обама спечели, но сега за него започва тежката работа,

предупреждава вестник "Вашингтон пост", акцентирайки, че победата на президента е била с малка преднина в някои ключови щати.

Преди 4 години Обама стана президент, когато икономиката на САЩ се разпадаше. Преизбирането му сега става в по-спокойни, но все пак достатъчно смутни времена. Икономиката се възстановява, но по-бавно от предвиденото, бюджетните проблеми си остават нерешени и за четири години на рекордни дефицити всъщност се задълбочиха.

След като отпразнува победата, президентът трябва да се съсредоточи върху данъчната стена от предвидени повишения на данъците и орязванията на разходите, за да не изпадне страната обратно в рецесия, посочва вестникът. Остава възможността за Обама да съхрани постигнатото през първия си мандат и да свърши недовършената работа, пише "Вашингтон пост".

В ожесточена надпревара Обама спечели правото да бъде преизбран от членовете на избирателната колегия. Президентът надделя над опонента си в условията на отслабена икономика и на висока безработица, които обремениха първия му мандат и които попариха мечтите на милиони хора, посочва вестник "Ню Йорк пост".

Обама успя да запази достатъчно от подкрепата на коалицията на надеждата и промяната, подкрепила го преди четири години, коментира вестник "Вашингтон таймс" по повод победата на президента.

Невероятна победа над огромното предизвикателство Ромни,

пише вестник "Бостън глоуб" по повод преизбирането на Обама.

Вестник "Чикаго трибюн" посочва, че президентската кампания тази година е била най-чистата в съвременната история. Изданието акцентира, че двамата кандидати не са засягали болезнени за противника си теми.

Така например Ромни се дистанцира от всякакви коментари относно индонезийското детство на Обама или мюсюлманската семейна предистория на президента, посочва вестникът.

Победата на Обама беше впечатляваща на фона на анемичния икономически растеж и въпреки факта, че цяла година президентът не можеше да получи 50-процентното одобрение на избирателите, посочва електронното издание на списание "Нюзуик".

Победата в Охайо изпрати Обама на върха,

посочва вестник "Ю Ес Ей тудей", припомняйки, че щатът е смятан за умален модел на Съединените американски щати.

Резултатите от вота в ключовия щат Флорида може и да не станат окончателно ясни до следобед днес, но прогнозните данни показват, че Обама води с 50 срещу 49 процента, пише вестник "Маями хералд".

В този щат Обама спечели много сред бързонарастващия сегмент на гласоподавателите от латиноамерикански произход. Първите данни показват, че 60% от тях са гласували за Обама. Това е много по-добър резултат от постигнатия от Обама постигна сред тази общност в сравнение с изборите през 2008 г.

Коментари 75
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

75 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 минути

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 1 час

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 3 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 3 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 3 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 3 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 11 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 11 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 12 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 13 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 14 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава