1

Китай може би се е добрал до технологията "стелт" на американската армия, пише в. "Файненшъл таймс".

Според вестника през май Пакистан е дал на китайски военни достъп до американския хеликоптер, който катастрофира по време на операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен.

Това било направено въпреки изричното настояване на ЦРУ пред пакистанските власти останките от летателния апарат да бъдат засекретени.

По време на операцията срещу Бин Ладен в началото на май един от участвалите в нея два усъвършенствани хеликоптера "Блекхоук", за които се смята, че имат способността да остават незабележим за радарите, се повреди и катастрофира. Това принуди екипажа му да го взриви и изостави.

"САЩ сега разполагат с информация, че Пакистан, и по-конкретно пакистанското разузнаване, са дали достъп на китайски военни до сваления хеликоптер в Аботабад", пише вестникът, цитирайки източник от разузнавателните среди.

Според източника пакистанците са разрешили на китайски разузнавачи да направят снимки на останките от хеликоптера и да вземат проби от покритието, което го прави невидимо за радарите.

Ако това разкритие се потвърди, то вероятно ще нанесе нов удар по отношенията между САЩ и Пакистан, които започнаха да се подобряват, след като достигнаха до най-ниската си точка след убийството на Бин Ладен.

От водещата разузнавателна агенция на Пакистан ИСИ опровергаха публикацията на "Файненшъл таймс".

Вестникът пише, че началник-щабът на армията гененерал Ашфак Каяни отрекъл, че китайски експерти са разгледали катастрофиралия хеликоптер.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@