5

ЦРУ е използвало нов модел невидим за радарите безпилотен самолет, за да наблюдава убежището на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен в пакистанския град Аботабад, пише вестник "Вашингтон пост".

Това е ставало без знанието на пакистанските власти.

Изданието се позовава на настоящи и бивши американски представители.

Наблюдението продължило с месеци.

От невидимите самолети, които могат да летят далеч над позволената от пакистанските власти височина, ЦРУ получавало видеокадри с висока резолюция от къщата. В операцията обаче участвали и сателити, шпионска техника и агенти на ЦРУ, обитаващи друга къща в Аботабад.

Сателитите обикновено могат да изпращат снимки на фиксирани местности на всеки 90 минути, а геосинхронните спътници могат да се движат успоредно с въртенето на земята и да фиксират обективите си върху една точка, но те летят в орбита на височина от около 32 хил. километра, докато безпилотните самолети могат да заснемат терен от височина между 5 и 15 км.

Новите самолети представляват

значителен напредък

в областта на безпилотните летателни апарати, които са едно от основните средства, с които САЩ нанасят удари по терористични групи.

През 2009 г. американските военновъздушни сили

признаха за съществуването на "невидим" безпилотен самолет,

произведения от "Локхийд Мартин" RQ-170 "Сентинел", две години след като той беше забелязан на летище в Кандахар. Формата на самолета наподобява тази на "невидимия" бомбардировач B2.

Все още не са известни всичките му възможни предназначения, но ако е бил използван в операциите за заснемане на Осама бин Ладен, "Сентинел" е летял много над зоната, позволена за другите американски безпилотни самолети "Предатър" и "Рийпър", с които САЩ нанасят удари по екстремисти в Пакистан.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@