Изборите в Америка изглеждат по-страшни от Хелоуин
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

К раят на октомври е и хората в Америка тръпнат в очакване на две неща - Хелоуин и частичните избори. Тази година обаче страховитият кошмарен празник се очертава да бъде не на 31-ви октомври, а на 6 ноември.

Още в седмиците преди деня на вота, навън започнаха да излизат хора преоблечени в предизборни костюми - Кристин Форд се превъплъти в Духа на миналите Коледи, за да преследва Брет Кавано; сенатор Елизабет Уорън толкова много се вживя като индианец, че забрави че това е просто костюм, с помощта на който преди 25 години е излъгала Харвард да я назначи за професор понеже е от етническо малцинство; Хилари Клинтън реши да се включи в кампанията на демократите и се маскира отново като един от онези фентъзи герои, които живеят в Трансилвания, имат бледа кожа, безсмъртни са и затова винаги се завръщат, независимо колко пъти ги убиват на избори.

Кошмарите се продължават и в медиите, където всяка партия се опитва да привлече внимание върху удобните за нея скандали. Демократите се опитаха да подсилят "синята вълна" като използват обвиненията срещу съдия Кавано в сексуално нападение; това обаче според социолозите, по-скоро мобилизира републиканския лагер и разколеба задаващата се "синя вълна" в подкрепа на Демократите. Последва фиаското с ДНК теста на Елизабет Уорън, който показа че тя има не повече от 1/1000 индианска кръв и това доведе до еднозначна пиар победа за президента.

В последните дни обаче, няколкото уловени бомби в пощенски пликове, изпратени на известни политици и общественици от левицата, успешно окупираха медийното време в тяхна полза. Дори след като се разбра, че бомбите са били дело на очевидно нестабилен човек с криминално минало, това не успокои страстите и не приключи казуса. Демократите коментират дали президентът е готов "да поеме лична отговорност", за това че с политическото си слово е провокирал насилие. Разбира се, никой от тях не "пое отговорност" за стрелеца, фен на Бърни Сандърс, който почти уби републикански сенатор преди две години; нито за човека, който нанесе тежки телесни повреди на друг републикански сенатор миналата година; демократическата сенаторка Максин Уотърс дори наскоро призова гражданите "да конфронтират" републикански политици на публични места, в резултат на което разпалени тълпи от левичари започнаха системно да тормозят Мич Маконъл, Тед Круз и др., докато се хранят в ресторанти или ходят на улицата; естествено, Уотърс не е поела отговорност за подклаждане на насилие и разпалване на омраза. Случаят с писмата бомби е безспорен пиар успех за демократите, тъй като отклони вниманието от посланията на републиканските кандидати и наложи техния наратив.

Републиканците от своя страна се опитват да привлекат внимание върху две неща: успехите на Тръмп в икономиката и затягането на имиграционния контрол. Огромният керван от 5000 души, маршируващи към мексиканско-американската граница, създаде мощно внушение в медиите, преди да бъде изместен от скандала с писмата-бомби.

Тазгодишните избори са специални по няколко причини:

Първо, заради медийната истерия и т.нар. културна война, избирателната активност се очаква да бъде рекордна за частични избори. Мнението на хората вече е предварително детерминирано поради принадлежността им към съответните културни групи; затова партиите полагат усилия не толкова да повлияят на мнението на колебаещите се избиратели, колкото да мобилизират максимално базите си, за да излязат да гласуват на 6 ноември.

Второ, освен гражданите, рекордно мобилизирани са икономическите елити на страната, които са дарили досега 5 млрд. долара за кампаниите на своите фаворити. За сравнение, на частичните избори през 2014 са дарени 3,8 млрд., а през 2010 около 3,6 млрд. Никога не е имало скок от цял милиард спрямо минали избори досега.

Трето, тези избори разделят нацията на полов признак, повече от всякога преди. Демократите винаги са били по-популярни сред жените, а републиканците - сред мъжете, но тази разлика се превръща в истинска пропаст през 2018 г. Проучване на NBC и Wall Street Journal показва, че сред белите жени с висше образование, 61% подкрепят демократите и само 28% подкрепят републиканците. В една от най-оспорваните битки, тази за 21-ви конгресен район, демократът Антонио Делгадо има 17% преднина при женския вот, а републиканецът Джон Фасо води на опонента си с 19% при мъжете.

Четвърто, на тези избори се увеличава също и пропастта между големите градове и провинциалните райони. Тръмп, чиято персона е главна тема на изборите, е много популярен в провинцията и много непопулярен в крайбрежните мегаполиси. Предградията на градовете, които се намират географски по средата между Тръмп и анти-Тръмп Америка, са съответно и най-оспорваните райони с най-трудно предвидим изход.

Накрая, като следствие от горното, очертава се най-вероятно Демократите да си върнат Конгреса, а Републиканците да задържат мнозинството си в Сената. Такъв необичаен резултат на частични избори не е имало от 1982 г. Конгресът е долната камара на американското законодателство, той представлява Америка като нация. Сенаторите формират горната камара и всеки от тях представлява определен щат, т.е. Сенатът е представителството на Америка като федерален съюз на щати. Тъй като хората, които гласуват за Демократите са силно концентрирани в крайбрежията, те лесно печелят вота на национално равнище, но по-трудно могат да спечелят мнозинството от щати, тъй като огромната част от тях се намират в 5-6 щата. Ако тази тенденция продължава да се засилва - а Тръмп е мощен катализатор за нея - това неизменно ще доведе до грандиозен конституционен сблъсък, който ще разклати основите на Америка. След избирането на Брет Кавано, крайната левица излезе с лозунга "да премахнем Сената" и дори по-умерените демократи започнаха да говорят, че трябват конституционни промени, които да им гарантират повече сенатски места и по-лесно назначаване на върховни съдии.

Доналд Тръмп и "участието му" в свят на безредиците

Назначаването на Кавано е историческо събитие

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 26 минути

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 46 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок