96

Н а 7 ноември 1983 г. над 100 висши военни се събират в централата на НАТО в Брюксел, за да обсъдят симулация на Трета световна война, под името „Умният стрелец“ 83. Тази симулация трябва да се случи на финала на широкомащабно конвенционално учение, наречено „Есенен чук“, в което ще участват десетки хиляди войници от НАТО в Западна Европа.

Вижте във видеото тест на модерни руски балистични ракети.

Симулацията „Умният стрелец“ обаче се оказва толкова реалистична, че за малко не довежда до Трета световна война с СССР. В този момент напрежението между НАТО и Варшавския договор е извънредно голямо. По-рано през същата година президентът на САЩ Роналд Рейгън нарича СССР „империя на злото“. През септември съветски пилоти свалят южнокорейски граждански самолет „Боинг 747“, убивайки всичките 269 души на борда.

Междувременно край европейските граници на съветския блок усилено се разгръщат ядрени оръжия със среден обсег, способни да поразят целите си пет минути след старта. Светът наистина се намира на ръба на апокалипсиса.

Според измисления сценарий на „Умния стрелец“ сътресения в Близкия изток засягат съветските доставки на петрол. Междувременно неутрална Югославия решава да мине на страната на Запада. СССР реагира на опасността и други съветски сателити да последват Белград с военна агресия.

В реалността междувременно британското разузнаване информира съюзниците, че съветската армия е приведена в готовност. Москва видимо се опасява, че учението е прелюдия към мащабна инвазия на НАТО.

Военните игри на алианса започват с нахлуване на „съветските“ танкове през границите на Югославия и Скандинавия. Тежко ударени, силите на НАТО са принудени да отстъпят. Така измисленият конфликт ескалира и западните правителства дават разрешение за нанасяне на ядрени удари.

Първата цел е украинската столица Киев – своеобразно предупреждение към СССР да спре настъплението или да рискува пълномащабна ядрена война. Москва обаче реагира с ответен ядрен удар с ракети със среден обсег. До 11 ноември 1983 г. по-голямата част от ядрените оръжия са използвани. Загиналите са милиарди. Дошъл е краят на човешката цивилизация.

Учението приключва и военните се поздравяват за успешно проведената симулация. Всичко изглежда наред, докато в НАТО не разбират, че наистина за малко са избегнали Трета световна война.

Реалистичната симулация, включваща активиране с кодове на ракети със среден обсег с ядрени бойни глави, води до паника в Русия. Разкритите едва наскоро архиви от двете страни на океана показват, че съветската армия е била готова за удар.

За разлика от обичайните военни учения „Умният стрелец“ се провежда с криптирана комуникация и периоди на пълна радио тишина. Така СССР не може да следи действията на западните военни сили.

Тогавашният съветски лидер Юрий Андропов е болен и уплашен. За редица генерали и политици в Москва все още е жив споменът за изненадващата германска атака през 1941 г., която вкарва СССР във Втората световна война.

Има документ, подписан от Андропов, който нарежда на КГБ, като приоритет номер едно, да следи за ядрена атака от НАТО. Тези доклади стават все по-тревожни в течение на „Умния стрелец“.

В същото време западните лидери изглежда не са осъзнавали каква опасност представлява симулацията на ядрена атака.

Както премиерът на Великобритания Маргарет Тачър, така и президентът на САЩ Роналд Рейгън са шокирани, когато разбират, че СССР се е готвел за превантивен ядрен удар.

Може би точно това води до усилията от двете страни на „желязната завеса“ през следващите години за ядрено разоръжаване и най-вече за забрана на ракетите със среден обсег.

Забрана, която сега САЩ се готвят да нарушат, обвинявайки Русия, че е вече го е направила. Вашингтон и Москва са на път да повторят историята и този път няма гаранции за мирен изход.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@