168

Р ешението на парламента на Македония да преименува страната на „Северна”, е наложено отвън и не отразява волята на народа, обявиха от Министерството на външните работи на Руската федерация.

„Налице е продължение на изкуствено прекроеното име на държавата, наложено отвън, с цел засилване на натиска Скопие да влезе в НАТО. Това е в нарушение на македонското законодателство. Позицията на президента на Република Македония и мнението на мнозинството от населението ѝ, които отхвърлят преспанската сделка, са пренебрегнати”, посочват от дипломатическата служба на Русия.

Руското външно министерство също обърна внимание на продължаващите протести в Скопие и други македонски градове, които демонстрират дълбоката поляризация на обществото.

„Очевидно е, че такъв начин за решаване на въпроси от национално значение за бъдещето на една страна не е отражение на волята на нейния народ и не може да служи като инструмент за дългосрочно разрешаване на проблема с името на държавата”.

Според Москва проблемът не засяга само Македония, а и околните държави.

„Неотдавнашните събития в Гърция красноречиво свидетелстват за експлозивността на ситуацията, подкопаваща стабилността и сигурността на Балканите – оттеглянето от правителствената коалиция на Панос Камменос, ръководител на „Независими гърци”, противопоставящ се на Преспанското споразумение, както и стартирането на процедурата за вот на доверие към правителството. Заслужава да се отбележи, че и в Гърция Преспанското споразумение се опитва да заобиколи общественото мнение, вместо  референдум по този въпрос, засягащ основните национални интереси”.

В тази връзка Москва подчерта, че трябва да се намери трайно решение на проблема с името на македонската държава „без външен натиск, налагане на условия отвън, като се разчита на широка обществена подкрепа и изключително в рамките на закона”.

„Смятаме, че този въпрос трябва да бъде разгледан от Съвета за сигурност на ООН в съответствие с параграф 3 от Резолюция 845”, подчертават от руското външно министерство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@