SOS Планета - забавление с послание
Източник: netinfo
3
Ие естната в бранша с пищните си ефекти и жива анимация компания nWave Pictures превзема нови територии с "SOS Планета".

Филмът е с поразителни дигитални ефекти, продуциран е в партньорство със Световната фондация "Дива планета" – Холандия (WWF) и с гласа на Уолтър Кронкайт.

Премиерата му е на 15 октомври.

Лентата използва дигитални ефекти, 3D и компютърно генерирана анимация по начини, които не са виждани досега, в огромен формат, като конфронтира публиката с някои от най-тежките екологични катастрофи, пред които е изправена Земята днес.

Историята отвежда публиката на три места с прекрасна природа чрез смесица от живи кадри и анимация и с помощта на компютърно анимирани животни, илюстрира драстично опасностите, пред които е изправен всеки един от представените региони.

Връзката с атракцията

"SOS Планета" е плод на желанието на WWF Холандия да създаде иновативен проект, който да представи директно пред публиката тежкото състояние на Земята по един напълно завладяващ начин.

"Преди няколко години поискаха от мен да създам тематичен развлекателен парк, който ние наричаме четириизмерна атракция, триизмерен филм с дължина около 10 минути с някои физически ефекти в киносалона", обяснява Бен Стасен – сценарист и режисьор на "SOS Планета".

"Искаха да направя нещо специално, където публиката да се потопи в едно преживяване и да разбере посланието за опазване на околната среда по съвсем различен начин."

В резултат се появи четириизмерната атракция Панда Вижън в развлекателния парк "Ефтелинг", Холандия, която представя изцяло компютърно генерирани пейзажи, които илюстрират три от заплахите за околната среда на планетата.

"SOS Планета" е триизмерно продължение на Панда Вижън в голям формат и поставя атракцията и нейното важно послание в контекста на информационната ера.

"Години наред WWF Холандия постига голям успех в отправянето на послания в медиите, но напоследък изпитват по-големи трудности с лавинообразно растящите медии и интернет.

Човек би помислил, че по-голям пазар би помогнал, но информацията е толкова разкъсана, че когато става дума за сложни теми като опазването на околната среда и бъдещето на планетата, трябва да потърсим нови начини да повишим информираността на публиката", казва Стасен.

"SOS Планета" следва конструкцията на атракцията "Панда Вижън" и включва създаването на филм, подсилен с допълнителни 4D ефекти.

"Мислех, че обсъждането на въпроси, касаещи опазването на природата, в тематичен парк е доста интересен и иновативен подход и видях, че имаше много по-траен ефект върху публиката", казва Стасен.

"Видях много малки деца да излизат от Панда Вижън и те наистина бяха схванали посланието. Не исках да правя филм зад кулисите на една атракция, но мислех, че целият процес на представяне на важни теми от нашето съвремие пред голяма публика беше интересна цел", обяснява той.

Комбинирахме две теми в триизмерния документален филм на голям екран, в какъвто се превърна "SOS Планета", добавя режисьорът.

Третото измерение

Филмът отразява три от най-неотложните въпроси за опазването на природата в световен мащаб – парниковият ефект, съхранението на морските хабитати и обезлесяването, и включва анимирани образи, които населяват трите компютърно генерирани среди, за да илюстрират кризите.

"Триизмерните дигитални образи, които създадохме – полярни мечки, орангутани, маймуни, морска костенурка, морско конче, змия, взаимодействат с публиката”, казва Шарлът Хъгинс – продуцент на филма.

"Това взаимодействие на образите с публиката позволява на зрителите да преживеят филма, а не само да го гледат. Триизмерността е един допълнителен акцент”, продължава Хъгинс.

"Филмът е много силен и в двуизмерен вариант, но триизмерният аспект позволява на публиката да се доближи повече до усещането за потапяне в природата, показана на екрана."

Странното е, че силата на големия екран може да пречи на триизмерните ефекти според Стасен.

"Когато гледат филм на голям екран, хората очакват да видят неестествено големи фигури. Третото измерение има точно обратния ефект. Третото измерение намалява размера на екрана, но дава усещането за близост, което много харесвам.

Опитваме се да приближим публиката до същността на въпроса, а триизмерният формат дава уникална възможност за това. Защитниците на 3D ефекта твърдят, че той елиминира „ефекта на прозореца” и публиката няма усещането, че гледа някакъв образ в рамка.

Те се пренасят напълно в пространството на самия филм и това наистина е фантастично средство", казва Стасен.

Огромен апел


Създателите на филма и WWF Холандия си сътрудничиха в подбора на теми за широката публика и взеха под внимание търсенето на киносалони с голям екран.

"Решихме, че трябва да се съсредоточим върху въпроси, познати в цял свят, да апелираме визуално – което се получава добре на големия екран, и да бъдем съвсем разбираеми”, казва Стасен.

Резултатът е филм, създаден да апелира на различни нива към възрастни и деца, който с помощта на дигиталните ефекти отправя сериозно послание по един игрив и забавен начин.

Погледнато отвън


Едно от най-интересните предизвикателства е да се установи основен подход към анимираните образи. "Имаше много амбивалентен отзив от страна на учените в WWF Холандия на нашето предложение да анимираме лицата на героите", казва Стасен.

"Исках да създам хиперреалистична среда и образи, които имат съвсем реални тела, но много по одухотворени лица. Антропоморфизацията е трудна задача, защото има тънка граница между пошлото и това, което постига ефект."

Стасен обаче смята, че точно нарисуваните животни в една реалистична среда ще породят очакването животните да се държат като такива.

"Образите вършат най-различни неща, нетипични за животните, и трябва да намерим начин да предадем посланието, но да останем достоверни”, казва той. По ирония на съдбата това, което иска Стасен, означава много повече работа за продукционния екип, защото създаването на лица е сложна работа за аниматорите.

"Много по-лесно е да се копира снимка, но аз смятах, че е нужно да създадем симпатични образи, а за целта лицата им трябваше да са по-изразителни”, обяснява той.

35-членният екип аниматори на nWave работи почти 12 месеца, за да създаде 40-минутен филм, което е доста кратък период от време за количеството и сложността на анимацията в "SOS Планета".

Техническата част от създаването на филма беше много тежка, признава Стасен.

"Въпросите на резолюцията и на триизмерността са много различни за аниматорите и това ги натоварва много. Ако работехме с аниматори, които никога не са правили 3D голям формат, щеше да ни трябва два пъти повече време и може би четири пъти повече аниматори, за да постигнем същите резултати. Работя с този екип от около десет години и опитът е много важен."

Забавление с цел


Традиционно nWave прави повече забавни филми за рекламния пазар. "SOS Планета" обаче е забавен филм по сериозна тема, казва Хъгинс.

"Посланието се отправя по ангажиращ начин, който се надяваме да бъде приятен на децата и техните родители, на възрастни и учители. Но под забавлението се крие важно послание. То гласи, че трябва да се отнасяме с уважение към планетата си и да бъдем отговорни пред нея."

Филмът ще бъде прожектиран в музеи и научни центрове, както и в рекламни центрове и ще бъде включен в училищната програма. Образователният компонент включва ръководство за учители от трети до десети клас, което ще се предлага на прожекциите на „SOS Планета” в киносалоните.

Ръководството включва упражнения в класната стая, които акцентират върху трите области, нуждаещи се от внимание, представени във филма – глобалното затопляне, изсичането на тропическите гори и експлоатацията на океаните.

Надявам се след като си тръгне от киносалоните IMAX, публиката да пожелае да се включи в организации за опазване на околната среда, които работят денонощно да спасят планетата ни от унищожение, казва Кронкайт. "Надявам се хората поне да разберат и да подкрепят тези организации и хората, които работят за подобряване на средата и опазването й за бъдещето."

Филмът включва много факти за околната среда


Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 9 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 11 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 11 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности