"Каварна рок фест" 2010 - Под знака на метъла
"Каварна рок фест" 2010 - Под знака на метъла   
Източник: Веселина Тодорова
4

И тази година феновете на метъла събраха багажа в раницата, нарамиха палатки и спални чували и се пренесоха в палатковия лагер пред стадион "Калиакра", за да се насладят на фестивала "Каварна рок фест" (KavarnaRockFest.com).

За пета поредна година в рамките на три дни феновете на метъла отново живяха, дишаха и слушаха метъл в Каварна, рок столицата на България.

За една голяма част от феновете фестивалът започна вечерта на 22 юли, когато от шести перон на Централна гара потегли бързият влак от София за Варна.

Пътуването бе дълго и уморително, но премина под звуците на метъл музиката, в очакване на следващия ден, когато на сцената на фестивала щяха да се изявяват женските вокали Лив Кристин, Симон Симонс, Таря Турунен и Доро Пеш.

Ден първи - триумфът на женския метъл

След пристигането на варненската гара, множеството се разпръсна по близките капанчета за чаша горещо кафе и топла шкембе чорба. Една част от феновете потеглиха към автогарата или към изхода на Варна, за да пътуват към Каварна на автостоп.

Следващата спирка на феновете бе палатковият лагер пред градския стадион на Каварна, където вече имаше разпънати палатки и звучеше любимата музика. Разразилата се буря в ранния следобед само понамокри и разхлади феновете, но не намали ентусиазма им.

За щастие, малкият проблем с тока, който възникна заради гръмотевиците, бе отстранен и в 18.00 ч. Лив Кристин с "Лийвс айс" (LeavesEyes.de) стъпи на сцената, за да открие фестивала. Феновете се скупчиха пред нея и запяха с пълно гърло заедно с групата.

Междувременно една от атракциите на фестивала - кранът с бънджито, събра голяма част от посетителите. Някои от тях се престрашиха да скочат, вързани за краката. Гледката отстрани бе вълнуваща и малко страшна - скачащите приличаха на малки парцалени кукли, хвърлени от 50 м.

Втората група, която повиши градуса на настроението, бе холандката група "Епика" (Epica.nl), с вокал Симон Симонс. Присъстващите прогресивно нарастваха и се настаняваха около сцената и щандове за бира, която пък в края на вечерта вече бе изпита.

Доро Пеш (DoroPesch.com) направи страхотно шоу. Годините, в които е на сцената, си казаха думата. През цялото време тя не спря да контактува с публиката, а на финала изпя We are, заедно с всички на стадиона.

Таря Турунен (TarjaTurunen.com) бе кулминацията на вечерта. По-рано през деня тя се сдоби с фасада - ликът й, изрисуван на сграда на рок булевара в града, беше официално открит. На такивафасади са увековечени и Дейвид Ковърдейл, Рони Джейм Дио, Глен Хюз, Джон Лоутън, Били Айдъл, Алис Купър и други. Нейното представяне взриви публиката, най-вече когато изненада феновете с два кавъра - Poison на Алис Купър и Still of the night на "Уайтснейк".

Първата фестивална вечер бе закрита от "Ътръсити" (Atrocity.de). На финала, за голяма изненада на феновете, излезе и Лив Кристин, за да изпее със съпруга си Clash Of The Titans и Todgeweihten.

Кратко обобщение на деня: Силно женско присъствие и готик костюми, с които най-запалените фенове показаха какво чувстват към този тип музика.

Ден втори - траш, траш и отново траш

Вторият фестивален ден измина под знака на отпускащия плаж, силното слънце и траш звученето на "Содом" (Sodom.info), "Дистракшън" (Destruction.de) и Kreator (Kreator-TerrorZone.de), както и с фолк метъл групата Korpiklaani и участието на южноафриканската група "Отъм сън" (Autumn Sun), в която се оказа, че има и българско присъствие.

Финландската група Korpiklaani откриха траш сесията със знаковите си песни Vodka и Beer. Втората съвсем на място можеше да бъде и приета като химн на фестивала, защото навсякъде по стадиона и по капанчетата около него се лееше бира в огромни количества. Имаше танцуващи, пеещи, скандиращи - публиката се подготвяше за представянето на "Дистракшън", но гвоздеят на програмата бяха "Содом" и Kreator.

Преди да дадат обаче мястото си на сцената на "Дистракшън", момчетата от Korpiklaani обилно заляха феновете с вода и бира.

По време на представянето на "Содом" в близост до нашата групичка, се разрази забавно бебешко пого - деца на около 4 до 5 години, облечени в знаковите черни тениски и ленти на главата, куфееха под ритъма на музиката.

Kreator се представиха на ниво, без особени изненади. Публиката вика,танцува, пи бира и за пореден път остави след себе си купчини бирени бутилки, празни пластмасови чаши и картонени "подноси", с които носеха бирата от съседните щандове.

За съжаление, закриващата група за втория фестивален ден се представи пред не повече от 400 души, но за сметка на това звукът се разливаше подобаващо в околностите на стадиона и палатковия лагер.

Моите наблюдения върху "Отъм сън" бяха предимно на следващия ден, когато на сцената забиваха Voivod, Primal Fear, Annihilator и Accept. Членовете на бандата свободно се разхождаха зад огражденията, приседнаха за известно време на трибуните с журналистите и фотографите и на няколко пъти се сляха с тълпата на стадиона.

Кратко обобщение на деня: Траш, черни тениски, бира и мотори.

Ден трети - Финалът

Отново слънце, бира, музика... Точно на обяд започна и саунд чекът - звуците се смесваха с парчетата, звучащи от тонколоните на препълнените капанчета.

Голяма част от феновете отново покориха близките и не толкова близките плажове, за да се насладят на последните слънчеви лъчи и морска вода, тъй като облаците малко по малко завземаха ясното небе.

В сравнение с изминалите дни, публиката на стадиона бе значително повече. Желаещите да скачат от кулата също се увеличиха, кабинката бе в постоянно движение нагоре - надолу.

Последната фестивална вечер започна няколко минути по-рано с разбиващото присъствие на канадската група Voivod. Те започнаха с емблематичната си песен Ripping Headache и завършиха с кавър на "Пинк флойд" - Astronomy Domine. За изненада на публиката, Блеки (бас китара) се хвърли в множеството от фенове, което го понесе на ръце.

Доброто настроение и присъствие на групата продължи и след това, зад огражденията, където журналистите следяха преминаващите участници - Voivod не отказаха нито един автограф, нито една снимка.

Втората група, покорила сърцата на прииждащите на терена, бе Primal Fear, които дадоха всичко от себе си. Феновете не останаха разочаровани и се насладиха подобаващо на парчета като Killbound, Six Times Dead (16:6), Riding The Eagle и Metal Is Forever.

Градусът на напрежението се повиши с появата на Джеф Уотърс и Annihilator на сцената. Първите песни подготвиха публиката за познатите на всички парчета Set the world on Fire и Alison Hell, които отприщиха цялата енергия на събралото се множество. Малко преди края на представянето си групата изпълни едно парче от предстоящия четиринадесети албум - Trend.

Финалните акорди бяха дадени от немската група "Ъксепт" (AcceptWorldWide.com). Момчетата се раздадоха за пореден път и достойно закриха тридневния метълски рай. Откриването на тяхната част бе с неостаряващата Metal Heart, на която публиката реагира веднага с вдигнати ръце, пеене с пълно гърло и хед бенгинг.

Последваха парчетата Midnight Mover, Restless And Wild, London Leather Boys и Losers And Winners. Финалът на тяхното представяне бе парчето Balls to the Wall, което постави и точката на тазгодишното издание на "Каварна рок фест".

Беше време цялото насъбрало се множество да прибира палатките и да се изнася от Каварна. Разбира се, голяма част от феновете останаха за през нощта, за да съберат сили за предстоящото пътуване към скучното ежедневие.

Кратко обобщение на деня: Басове, китари, хед бенгинг и изключително силна енергия, която се предаде от изпълнителите на сцената към публиката на терена.

Равносметката

Каква е равносметката от изминалите три - четири дни? Много метални звуци, приятни емоции и много нови приятели.

Организацията на фестивала беше на ниво, групите бяха подбрани тематично, нямаше никакво бавене в преподредбата на сцената между изпълненията на отделните групи. Loud Concerts си свършиха работата отлично. За щастие и времето беше на наша страна. Въпреки че последния ден облаците заплашително бяха покрили небето, времето се смили и отложи дъжда за следващия ден.

Сега ни остава да чакаме следващото издание. С какво ли ще ни изненадат догодина?

Виж  12-те фотогалерии на Георги Димитров-Бруно от "Каварна рок фест" 2010.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 54 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen