Как Седрик Дигъри стана Едуард Кълън
Роб на премиерата на "Хари Потър-4" през 2005 г. (вляво) и четири години по-късно   
Източник: ЕПА / АФП / БГНЕС
2
"Здрач-2: Новолуние", който вече е на екран и у нас, привлече рекордна женска публика в кината и в това отношение е сравняван с "Титаник" - макар че няма шанс да получи неговите "Оскари".

Според сп. "Венити феър" манията по Леонардо ди Каприо от онова време пък много напомня сегашната истерия по Робърт Патинсън.

С тази разлика, че вместо да сваля супермодели като Лео, новият идол на нежния пол си стои затворен в хотелските стаи със сестра си Лизи и най-добрия си приятел - актьора от "Рок радио" Том Стъридж.

Заради тълпите папараци, които го следват по петите, му е излязла и репутация на нечистоплътен младеж - говори се, че не се къпел често, ходел с мръсна коса и носел един кат дрехи по цяла седмица.

Наскоро "Ню Йорк магазин" разкри, че за последното го посъветвал неговият колега Питър Фачинели, който играе баща му, д-р Карлайл Кълън.

Така фотографите не можели да пласират кадрите, на които е облечен по един и същ начин, а неприятният мирис отблъсквал досадниците.

Патинсън е лице на декемврийския брой на "Венити феър" с фотосесия, заснета от Брус Уебър. Списанието (VanityFair.com) припомня и

как се е стигнало до избора му за ролята в "Здрач"

Едуард Кълън е роден през 1901 г. в Чикаго и превърнат във вампир през 1918 г., докато Патинсън е от Лондон и на 13 май навърши 23.

"До 12-годишна възраст двете ме сестри ме обличаха като момиче и ме представяха като Клодия. След това животът ми се преобърна - постъпих в смесено училище и открих гела за коса", разказва Роб в биографичния документален филм Robsessed.

Първите му опити пред камерата били като манекен, но мечтаел да се занимава с музика - като малък учил пиано, а от 15-годишен свири на китара, разказва "Венити феър".

В киното дебютирал с "Панаир на суетата" - екранизацията по Уилям Текери от режисьорката Мира Наир.

Снимал се като сина на Рийз Уидърспуун, но кадрите с него така и не влезли в готовия филм.

За сметка на това го уредили в "Хари Потър и Огненият бокал", където важна роля има и българинът Виктор Крум (Станислав Яневски).

Там Патинсън играе Седрик Дигъри - съученик на Потър от "Хогуортс" и негов конкурент в Тримагическия турнир и... любовта.

Участието му в хитовата поредица обаче се изчерпва с четвъртия филм, който излезе през 2005 г. През 2007 г. Роб научил за кастинга на "Здрач" и

записал демокасета с един от съквартирантите си

Изглеждаше толкова нелепо, че дори не я изпратих, признава той пред "Венити феър". Решил да се върне към музиката. Междувременно Холивуд продължавали да търсят Едуард Кълън.

За ролята на Бела Суон била поканена Кристен Стюарт, дъщерята на Джоди Фостър от "Паник стая", а за бъдещия й екранен партньор вече били прослушани хиляди кандидати.

Режисьорката Катрин Хардуик обаче все още не намирала търсения актьор - със стаж в киното, неземна красота и достатъчно зрелост, за да играе юноша с над 100-годишен житейски опит.

Имаше красиви момчета, които обаче ми напомняха за моите съученици от гимназията, спомня си тя.

От киностудията "Съмит ентъртейнмънт" накрая решили да направят последен опит, като потърсят своя Едуард

сред всеки актьор на възраст от 15 до 25 години,

който е имал дори незначителна роля в поредицата "Хари Потър" - или в който и да е друг британски филм.

Така стигнали до снимката на Патинсън като Седрик Дигъри - и решили, че в него има нещо от епохата на Байрон, когато в англосаксонската литература се появяват първите вампири.

Роб бил поканен да се яви на прослушване - без да има изобщо представа в какво се забърква.

Никога не бил чел "Здрач" и по онова време "се пропивал от около година" - но смятал, че няма какво да губи.

Често се цитира изказването му, че: "Едуард Кълън е изключително нелеп, толкова е невероятно добър във всичко, което върши. Едва ли не всяко изречение в книгата превъзнася красотата му.

Мисля, че много актьори са се опитали да изиграят именно това. Аз не можех да постъпя така. Докато четях сценария, намразвах тази личност все повече и повече, затова го играх така -

като маниакално-депресиран тип, който се ненавижда.

Освен това е 108-годишен девственик, тъй че очевидно си има проблеми."

Снимал няколко сцени с Кристен в дома на режисьорката, но останал с впечатлението, че се е изложил тотално.

Позвънил на родителите си и им заявил, че повече няма да се занимава с тази професия.

Хардуик обаче усетила химията между бъдещата двойка, а и младата актриса била убедена, че британецът е най-подходящият кандидат измежду всички.

В студията все още имали резерви към Патинсън и колебания дали ще съумеят да го превърнат в красавец.

"Казах им, че ще му боядисаме косата в друг цвят, ще му сменим прическата, ще го пратим при фитнес инструктор, а операторът ми ще поработи с осветлението. Обещах им да го направим красив", спомня си режисьорката пред "Венити феър".

В отговор на въпроси от фенове в сайта си StephenieMeyer.com авторката на романите Стефани Майър пък обяснява: "От екипа ми поръчаха да го проуча в интернет и да им кажа мнението си. Според мен

Роб прилича на Едуард физически,

макар да не е онзи Едуард, когото виждах в главата си. Докато гледах "Хари Потър" и негови снимки онлайн, си мислех, че в лицето му има нещо неземно - което би било характерно за вампирите, ако съществуваха наистина.

Така че бях доволна от избора на Катрин Хардуик (вж. трейлъра на "Здрач").

С него все още имаме различия кой е пресъздал по-точно емоционалното състояние на Едуард - според Роб той е по-депресиран, отколкото мисля аз.

Но на моменти неговият Едуард и Едуард от представите ми се припокриват. Заслугата, разбира се, е и на Кристен."

Първоначално не го приели и почитателите на сагата. Ужасени от неподдържаната му коса, гъстите вежди и папарашките снимки, на които излиза от барове с приятели, някои

побързали да го обявят за "противен" и "отблъскващ"

Обидните епитети обаче го амбицирали. Преселил се в Портланд три месеца преди началото на снимките и започнал да носи жълти контактни лещи, за да свиква с образа.

Взел си книги, филми и музика, които да го вдъхновят да почувства своя 108-годишен герой...

Смята се, че още тогава с Кристен Стюарт били заинтригувани и привлечени един към друг, макар тя ходела с друг актьор - Майкъл Ангарано.

Наскоро режисьорката също предположи, че евентуалната им връзка не е започнала на снимачната площадка на "Здрач" - тогава актрисата все още нямала навършени 18 и лично Хардуик предупредила Роб, че евентуалният им флирт ще му докара проблеми със закона.

Засега Стюарт и Патинсън не са потвърдили официално, че са двойка, макар че са засичани да се държат за ръце и - по подобие на Бранджелина и Бенифър -

са кръстени от медиите с общото име Робстен

Завесата обаче бе повдигната от лелята на актьора, според която той вече е представил Кристен на родителите си по време на семейна вечеря в Париж.

По-сериозните медии не изключват да става дума за т.нар. fauxmance, т.е. имитация на любовна връзка, която цели да вдигне рейтинга на звездите и новия им филм, като ги задържа по кориците на светските списания и в клюкарските рубрики.

Истински романс или не, двамата трябва да съхранят екранната си химия за още един - или евентуално два филма, ако последният роман, "Зазоряване", бъде разделен на две заради обема си, както финалът на "Хари Потър".

Преди третата част, "Затъмнение", да излезе на екран в края на юни 2010 г., феновете на Патинсън ще го гледат в романтичната драма Remember Me, където му партнират Емили де Равин от сериала "Изгубени", Пиърс Броснан и Крис Купър. Трейлърът на филма:

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ново проучване от Mastercard®: Икономика на изживяванията променя пазара

Ново проучване от Mastercard®: Икономика на изживяванията променя пазара

Любопитно Преди 1 минута

Българските потребители харчат с приоритет за моментите, които оставят спомени за цял живот

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 18 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 1 час

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 3 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година