25 любопитни факта за 50-годишнината на Боно
На концерт от актуалното им турне "360 градуса"   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3
На 10 май фронтменът на ирландската рокгрупа "Ю ту" Боно навършва 50 години, близо 35 от които е прекарал на сцената!

Кариерата му е започнала с репетиции в кухнята на приятел, а днес той е световна знаменитост с активна гражданска позиция, номиниран за Нобеловата награда за мир със своите хуманитарни кампании, припомня БГНЕС.

Началото му в "Ю ту" е през 1976 г., още тийнейджър, когато се отзовава на обява, че се търсят музиканти, и отива на прослушване в дома на барабаниста Лари Мълън, тогава 14-годишен.

Рокквартетът е заедно и до днес, а останалите в състава са китаристът Дейв "Ди Едж" Евънс и басистът Адам Клейтън.

Първия си албум, озаглавен Boy, групата издава през 1980 г., а световната им слава идва с The Unforgettable Fire (1984) и The Joshua Tree (1986), последвани от Rattle and Hum (1988), Achtung Baby (1991), Zooropa (1993) и т.н.

За да почетат юбиляра, WENN са събрали 10 любопитни факта за Боно:

- Рожденото му име е Пол Дейвид Хюсън, а прякорът му произхожда от латинското bonavox, букв. - "хубав глас".

- Хуманитарната му дейност по света и борбата му срещу болестта СПИН в Африка му носят през 2008-а титлата "Човек на мира", присъждана от нобеловите лауреати за мир. Той самият е бил номиниран за отличието през 2003 г.

- Любимото му ястие е типичното за Острова риба с пържени картофи, а уискито "Джак Даниълс" и чаят са предпочитаните му напитки.

В съветите си "Как да бъдеш велик фронтмен" в сп. "Кю" той обаче твърди, че питието на певците е червеното вино.

- От 12-годишна възраст е запален шахматист, след като бил "запленен" от гросмайсторите.

- През 2007 г. получава почетна рицарска титла от кралица Елизабет Втора заради кампаниите си - но не може да се нарича "сър", тъй като не е британски гражданин.

- Очилата му с цветни стъкла са не само модна приумица, а и необходимост – очите му са свръхчувствителни към светлината.

- Изпълнявал е малки роли в киното - например в "Хотел за милион долара" на реж. Вим Вендерс, където е също автор на музиката и на основната идея за филма.

В мюзикъла по песни на "Бийтълс" Across The Universe (През Вселената) пък играе хипарски гуру и изпълнява песента им I Am the Walrus.

- За турнето на "Ю ту" Zoo TV в началото на 90-те се превъплъщава в сценичните персонажи Мухата (The Fly), Mirror Ball Man и Mr. MacPhisto.

- Боно и останалите от групата бяха номинирани за "Оскар" за най-добра оригинална песен през 2003 г. - за The Hands That Built America от филма на Мартин Скорсезе "Бандите на Ню Йорк", но спечели Lose Yourself на Еминем.

- През годините е работил с известни изпълнители в други музикални стилове, вкл. Брус Спрингстийн, Джони Кеш, Дженифър Лопес и Лучано Павароти.

Със съгражданите си от Дъблин "Корс" е пял попкласиката от 60-те Summer Wine, а с Франк Синатра - I've Got You Under My Skin.

И още 15 любопитни факта за Боно от новините и дискографията на "Ю ту":

* В априлския брой на британското сп. "Кю" той заема второ място в класацията на най-великите фронтмени на всички времена, като изпреварва Фреди Мъркюри, Деймън Олбърн ("Блър" и "Горилаз"), Крис Мартин ("Колдплей"), Мат Белами ("Мюз"), дори класици като Боб Марли, Джим Морисън, Ленън и Макартни, Мик Джагър. Над него е само Лиъм Галахър от вече разпадналите се "Оейзис".

* По-рано тази година фронтменът на "Ей Си/Ди Си" го разкритикува заради "неговата показна благотворителност".

В интервю за австралийския в. "Дейли телеграф" Брайън Джонсън заявява, че предпочита "ако помага на нуждаещите се, да помага, без да свиква всеки път пресконференция".

"Никога не огласявам, когато правя това. Никога! Към никого не апелирам да дарява пари поради простата причина, че повечето хора не могат да си го позволят", отбелязва Джонсън и допълва:

"Хората, които идват на концертите ни, никога не биха дошли, ако от сцената някакво копеле ги заставя да страдат за някакви африкански деца."

Според него "всякакви благотворителни акции в помощ на гладуващите деца от Африка и прочие са безсмислени, тъй в по-голямата си част събраните пари така и не достигат по предназначението си, защото биват присвоени по трасето".

* Миналата есен "Ю ту" пяха безплатно в Берлин по време на Европейските музикални награди на MTV, които бяха посветени на 20-годишнината от падането на Стената.

* Боно беше провъзгласен от сп. "Тайм" за личност на 2006 г. заедно с Бил и Мелинда Гейтс, а изданието определи тримата като "добрите самаряни".

* Като ирландци "Ю ту" не са чужди и на политическите проблеми в собствената си разделена страна - един от най-големите им хитове от 80-те е Sunday, Bloody Sunday, наречен така на "Кървавата неделя" пред 1972 г., когато войници убиват 13 католици след мирна демонстрация в Лондондери, Северна Ирландия.

* Песента им Pride (In the Name of Love) възпява бореца за граждански права в САЩ Мартин Лутър Кинг, убит на 4 април 1968 г. Отличената с "Грами" Walk On, която групата изпълнява редовно на концертите си, пък е написана за опозиционната лидерка в Мианмар Аун Сан Су Чи, от години затворена под домашен арест.

*Десетият им студиен албум How To Dismantle An Atomic Bomb спечели пет награди на церемонията "Грами 2006", хитът им Sometimes You Can't Make It o­n Your Own стана песен на годината, а City of Blinding Lights - рокпарче №1. Общо в актива си имат 22 "грамофончета" - повече от всяка друга група.

* В рамките на кампанията Join Red той стана редактор за един ден на лондонския в. "Индипендънт", като интервюира тогавашния британски премиер Тони Блеър и приемника му Гордън Браун, тогава още финансов министър, за тяхната "съвместна гледна точка към Африка".

За 50-ия си рожден ден той отново сглоби специално издание, този път на канадския в. "Глоуб енд мейл". Темата, разработена със сър Боб Гелдоф, е "Векът на Африка" (The Africa Century), а поводът - предстоящите срещи на Г8 и Г20 в Канада.

*През 2006 г. "Ю ту" записаха кавър на пънк парчето The Saints Are Coming заедно с американските си колеги "Грийн дей".

Част от видеоклипа бе заснета при съвместния им концерт на стадиона в Ню Орлиънс, където бедстващите граждани живяха повече от седмица в непоносими условия след урагана Катрина.

* Вероятно най-известната песен на "Ю ту" - баладата One, стана отново хит преди няколко години в дуета им с американската R'n'B звезда Мери Джей Блайдж (видео), а е изпълнявана на концерт и заедно с италианеца Дзукеро (видео).

* Боно е участвал активно и в благотворителните концерти "Павароти и приятели". Със знаменития тенор е изпълнявал както написаната специално Miss Sarajevo, така и класики като "Аве Мария" и Miserere. Когато Лучано Павароти почина през 2007 г., Боно бе сред опечалените на погребението му в Модена.

* Сред песните на "Ю ту", озвучили кинохитове, са Elevation от първия Tomb Raider (с Анджелина Джоли като Лара Крофт) и Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me от "Батман завинаги". Заедно с Брайън Ино издават и цял албум с филмова музика под името The Passengers.

* Освен певец, той е също автор на музика и текстове, като съвместно с Ди Едж са писали композиции и за други изпълнители. Сред по-известните са Golden Eye, изпълнявана от Тина Търнър във филма за Джеймс Бонд "Златното око", и She's a Mystery to Me за Рой Орбисън.

* Миналата година той се включи с видеопослание в наградите на "БГ радио". Тъй като церемонията беше на ековълна, той напомни, че зеленото е цветът на родната му Ирландия - и вдигна тост с българското "Наздраве!".

* Песента Sweetest Thing е написана като извинение към съпругата му Алисън (Али) Хюсън заради пропуснатия й рожден ден. Двамата са заедно от средата на 70-те, а се женят през 1981-ва.

Тя също се занимава с хуманитарна дейност и оглавява организацията CCPI, която помага на деца и семейства, засегнати от инцидента с Чернобилската АЕЦ през 1985 г. За тази кауза са насочени и приходите от сингъла Sweetest Thing.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 28 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 33 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха