Ш отовете с текила могат да направят много повече от това да внесат настроение на някое парти, напитката може да се окаже доста полезна за здравето, съобщи "Фокс нюз".
Мексикански специалисти са установили, че натуралните захари (агавини), получени от агаве (растението, от което се прави текила), са предпазили мишки от затлъстяване, предизвикано от неправилното хранене, а също от диабет тип 2.
Учените са разделили група лабораторни мишки на седем подгрупи. На животните от първата са давали вода, а на останалите - вода с аспартам, глюкоза, фруктоза, захароза, сироп от агаве или агавини.
Медиците са установили, че мишките, които са пили вода с агавини, са се хранили по-малко, не са трупали наднормено тегло, а са отслабвали. Успоредно с това са падали показателите за съдържание на захар в кръвта. Същото е ставало в контролната група, пила обикновена вода.
Агавините действат като целулоза. Те не повишават съдържанието на захар в кръвта и могат да се превърнат в универсален подсладител, твърдят мексиканските специалисти.
Това са лесноразтворими захари с нисък гликемичен индекс и неизразена миризма. Лекарствени средства от агаве могат да помогнат на диабетиците и на хората с наднормено тегло.
Алкохолната напитка текила се прави от растението синьо агаве, което се среща предимно край мексиканския град Текила. Въпреки откритието д-р Мерседес Лопес от Центъра за академични изследвания, казва че агавините не са с широко приложение и не са толкова сладки, колкото другите захари.