Суши - традиция, изкуство и нови технологии
Източник: ЕПА/БГНЕС
2
На а как да отречем, че сушито е въплъщение на кулинарната традиция в най-чист вид: топчица ориз и парче риба, приготвени от опитни ръце.

Но в Япония дори изкуството на сушито не остава встрани от нашествието на новите технологии.

"Кайтендзуши" - онези ресторанти, където готовите сушита преминават бавно по движеща се лента, се появили преди петдесетина години на Японския архипелаг. Според предпочитанията си клиентът си избира от чиниите, които преминават пред него.

Половината от въпросните сушита са приготвени от роботи:

един робот оформя топчиците ориз, втори добавя желаната доза уасаби (люта японска подправка) и чак тогава готвачът поставя парченце риба или скарида.

Някога сушитата бяха поднасяни в чинийки с различен цвят в зависимост от цената и в края на храненето сервитьорът ги събираше и преброяваше, за да направи сметката.

В наше време е още по-бързо и просто: всяка чиния е оборудвана с електронен чип, който съдържа цялата необходима информация.

"Сушитата не се появяват току-така, те са плод на наблюдения и изчисления. Не можете да сервирате суши в евтин ресторант, който няма база данни и не се управлява почти на научна основа", обяснява назидателно Акихиро Цуджи, говорител на веригата "Кура" - една от най-големите в бранша.

Да се сервира на клиента по-бързо и по-добре (в рамките на по-малко от минута след поръчката) при минимизиране на загубите - това е същината на конкурентната война. А за да можеш да предложиш две сушита за 105 йени (80 евроцента), няма никаква загадка - нужни са техника и амбиция, както при фризьорите, които оформят прическа с подстригване за 10 минути.

В "Кура" са измислили "сендо кун", което може да се преведе като "Господин Свежест". Причината е, че клиентът е взискателен: той иска

сушитата да не са скъпи, но да бъдат пресни

и изпитва недоверие към тези, които се приготвят много бавно.

В ресторантите от тази верига сушитата пристигат в малка чинийка, покрита с капаче от твърда пластмаса, което служи за запазване на свежестта и е снабдено с електронен чип. Когато чинийката бъде взета, капачето се повдига само и се връща в кухнята, за да захлупи нова порция суши.

Докато клиентът поглъща суши и сашими, данните (тип ястие, време прекарано на въртящата се лента) се прехвърлят в информационната система на ресторанта.

Същата верига за суши разполага с "аналитичен център", свързващ всичките й 300 ресторанта. В реално време тук се преценява кое ястие свършва първо, кое остава по-дълго на лентата и т.н. Нещо повече - клиентите се заснемат: не лицата, тъй като има съображения за защита на личния живот, уверява компанията, а силуетите, чиито изображения се изпращат на десетки надзорници.

Надзорниците обикалят от ресторант на ресторант или работят в информационен център и по изображенията могат да преценят дали предлаганото разнообразие и количество храна е достатъчно за клиентите в момента.

Камерите могат дори да снимат отблизо сушито, за да проверят външния му вид, свежест и качество.

В кухнята готвачите могат също по всяко време да виждат колко възрастни и деца се хранят в ресторанта и колко време остават.

"Дори всичките 199 места в ресторанта да са заети, броят сушита за приготвяне ще зависи и от времето, което един или друг клиент ще прекара на масата", обяснява Акихиро Цуджи.

Технологията ограничава и загубите


като оценява необходимото количество суши въз основа на събраните предишни данни в подобни обстоятелства.

Ако клиентът не открие това, което търси на общата лента, той винаги може да направи специална поръчка. По принцип това става чрез тъчскрийн, понякога двуезичен, поставен на масата пред него.

Желаното суши пристига по специална скоростна "линия", разположена над обикновената лента с "бавното" суши.

Някои суши барове направо замениха класическата въртяща се лента тип "обществен транспорт" за система "такси", която функционира чрез три разположени една над друга ленти.

Едва поръчани на екрана, сушитата пристигат с най-голяма бързина и спират точно пред поръчалия ги клиент, а не пред стоящия на гишето до него.

Според изследователския институт "Фуджи - Кейдзай" ресторантите от типа "кайтендзуши", които съжителстват с традиционните, но по-скъпи ресторанти за суши, където работят майстор-готвачи, подготвяни с години, би трябвало да отчетат през 2013 г. оборот от 492 милиарда йени (4 милиарда евро).

През последните пет години оборотът им се е увеличил с 20 процента.
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Руският медиен регулатор блокира приложението Viber

Руският медиен регулатор блокира приложението Viber

Свят Преди 4 часа

Това е последната от поредицата социални медийни услуги, забранени от властите в страната

Километрично задръстване на Северната тангента в София

Километрично задръстване на Северната тангента в София

България Преди 5 часа

И трите платна в посока Кулата са блокирани

,

Правителството на Джо Байдън преподписа договор за научно сътрудничество с Китай

Свят Преди 7 часа

Белият дом заяви, че договорът вече съдържа значително по-строги клаузи

Снимката е илюстративна

Доживотна присъда за единия от убийците на аптекарка в Русе

България Преди 7 часа

Еранухи Пехливанян беше отвлечена, убита и разчленена през 2022 г.

,

МВнР: България и САЩ установяват засилено партньорство в граничната сигурност

България Преди 7 часа

Това стана ясно след среща между посланик Кенет Мертен и външния министър Иван Кондов

Защо Стоунхендж все още е загадка. 7 теории за неговия произход и предназначение

Защо Стоунхендж все още е загадка. 7 теории за неговия произход и предназначение

Любопитно Преди 8 часа

Това са седемте най-често срещани теории, които се опитват да хвърлят светлина върху тази мистерия

Случайно откриха неиздавани записи на Майкъл Джексън в склад

Случайно откриха неиздавани записи на Майкъл Джексън в склад

Любопитно Преди 8 часа

Касетите съдържат 12 неиздавани парчета, по които Джексън е работил между 1989 и 1991 г.,

Как да стоплим бебето в количката през зимата

Как да стоплим бебето в количката през зимата

Любопитно Преди 8 часа

Ето няколко насоки, които ще ви бъдат от полза

Служебното правителство внесе бюджетните закони в Народното събрание

Служебното правителство внесе бюджетните закони в Народното събрание

България Преди 8 часа

С бизнеса беше постигнато съгласие вместо предлаганият данък за подземните богатства, да бъде внесена еднократна вноска за 2025 г.

д

ЕИБ отпуска 250 млн. евро заем на България за съфинансиране на европроекти

България Преди 8 часа

Финансирането ще укрепи икономиката, ще поощри растежа и конкурентоспособността и ще подобри жизнения стандарт

Снимката е илюстративна

Осем години затвор за подсъдим, прегазил четирима души край Монтана

България Преди 8 часа

Подсъдимият работел като шофьор във фирма за международни превози

Олаф Шолц

Politico: Шолц в Германия е на финала на играта си. Ето какво ще се случи.

Свят Преди 9 часа

Вотът на доверие към канцлера Олаф Шолц в германския парламент в понеделник, който той почти сигурно ще загуби, е само последната стъпка в процеса

.

Масова 24-часова стачка блокира транспорта в Италия

Свят Преди 9 часа

Причината е недоволство от проектобюджета

Каузите финансова и дигитална грамотност ангажират екипа на Пощенска банка

Каузите финансова и дигитална грамотност ангажират екипа на Пощенска банка

Пари Преди 9 часа

Експерти са се посветили на каузата да повишават финансова грамотност на децата и младежите

Заради разюздано парти: Разследват персонал на Бъкингамския дворец

Заради разюздано парти: Разследват персонал на Бъкингамския дворец

Свят Преди 9 часа

Афтърпартито е приключило с „побой“ и „кавга в бар“