Суши - традиция, изкуство и нови технологии
Източник: ЕПА/БГНЕС
На а как да отречем, че сушито е въплъщение на кулинарната традиция в най-чист вид: топчица ориз и парче риба, приготвени от опитни ръце.

Но в Япония дори изкуството на сушито не остава встрани от нашествието на новите технологии.

"Кайтендзуши" - онези ресторанти, където готовите сушита преминават бавно по движеща се лента, се появили преди петдесетина години на Японския архипелаг. Според предпочитанията си клиентът си избира от чиниите, които преминават пред него.

Половината от въпросните сушита са приготвени от роботи:

един робот оформя топчиците ориз, втори добавя желаната доза уасаби (люта японска подправка) и чак тогава готвачът поставя парченце риба или скарида.

Някога сушитата бяха поднасяни в чинийки с различен цвят в зависимост от цената и в края на храненето сервитьорът ги събираше и преброяваше, за да направи сметката.

В наше време е още по-бързо и просто: всяка чиния е оборудвана с електронен чип, който съдържа цялата необходима информация.

"Сушитата не се появяват току-така, те са плод на наблюдения и изчисления. Не можете да сервирате суши в евтин ресторант, който няма база данни и не се управлява почти на научна основа", обяснява назидателно Акихиро Цуджи, говорител на веригата "Кура" - една от най-големите в бранша.

Да се сервира на клиента по-бързо и по-добре (в рамките на по-малко от минута след поръчката) при минимизиране на загубите - това е същината на конкурентната война. А за да можеш да предложиш две сушита за 105 йени (80 евроцента), няма никаква загадка - нужни са техника и амбиция, както при фризьорите, които оформят прическа с подстригване за 10 минути.

В "Кура" са измислили "сендо кун", което може да се преведе като "Господин Свежест". Причината е, че клиентът е взискателен: той иска

сушитата да не са скъпи, но да бъдат пресни

и изпитва недоверие към тези, които се приготвят много бавно.

В ресторантите от тази верига сушитата пристигат в малка чинийка, покрита с капаче от твърда пластмаса, което служи за запазване на свежестта и е снабдено с електронен чип. Когато чинийката бъде взета, капачето се повдига само и се връща в кухнята, за да захлупи нова порция суши.

Докато клиентът поглъща суши и сашими, данните (тип ястие, време прекарано на въртящата се лента) се прехвърлят в информационната система на ресторанта.

Същата верига за суши разполага с "аналитичен център", свързващ всичките й 300 ресторанта. В реално време тук се преценява кое ястие свършва първо, кое остава по-дълго на лентата и т.н. Нещо повече - клиентите се заснемат: не лицата, тъй като има съображения за защита на личния живот, уверява компанията, а силуетите, чиито изображения се изпращат на десетки надзорници.

Надзорниците обикалят от ресторант на ресторант или работят в информационен център и по изображенията могат да преценят дали предлаганото разнообразие и количество храна е достатъчно за клиентите в момента.

Камерите могат дори да снимат отблизо сушито, за да проверят външния му вид, свежест и качество.

В кухнята готвачите могат също по всяко време да виждат колко възрастни и деца се хранят в ресторанта и колко време остават.

"Дори всичките 199 места в ресторанта да са заети, броят сушита за приготвяне ще зависи и от времето, което един или друг клиент ще прекара на масата", обяснява Акихиро Цуджи.

Технологията ограничава и загубите


като оценява необходимото количество суши въз основа на събраните предишни данни в подобни обстоятелства.

Ако клиентът не открие това, което търси на общата лента, той винаги може да направи специална поръчка. По принцип това става чрез тъчскрийн, понякога двуезичен, поставен на масата пред него.

Желаното суши пристига по специална скоростна "линия", разположена над обикновената лента с "бавното" суши.

Някои суши барове направо замениха класическата въртяща се лента тип "обществен транспорт" за система "такси", която функционира чрез три разположени една над друга ленти.

Едва поръчани на екрана, сушитата пристигат с най-голяма бързина и спират точно пред поръчалия ги клиент, а не пред стоящия на гишето до него.

Според изследователския институт "Фуджи - Кейдзай" ресторантите от типа "кайтендзуши", които съжителстват с традиционните, но по-скъпи ресторанти за суши, където работят майстор-готвачи, подготвяни с години, би трябвало да отчетат през 2013 г. оборот от 492 милиарда йени (4 милиарда евро).

През последните пет години оборотът им се е увеличил с 20 процента.
Съпругът ми замина в командировка. Сега цялата мъжка работа се стовари върху мен. Лежа на дивана, гледам филми, пия вино. Тежко е, но няма как,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Хиляди протестираха в Буенос Айрес срещу реформата за удължаване на работния ден</p>

<p>&nbsp;</p>

Хиляди протестираха в Буенос Айрес срещу трудовата реформа на Милей

Свят Преди 20 минути

Протестът е подкрепен от няколко синдиката, опозиционни партии и обществени движения

<p>Задържаха седем души след атаката на еврейски фестивал край Сидни</p>

Полицията задържа седем души след атаката на еврейски фестивал край Сидни

Свят Преди 34 минути

"Ислямска държава" публикува в в "Телеграм" изявление, в което определи масовото убийство в Сидни като "повод за гордост"

.

"Отнемат ни въздуха": Гняв срещу компанията на Мъск за изкуствен интелект

Свят Преди 1 час

„Това е въздух, даден от Бог, и човек не бива да ни го отнема. Не ме интересува колко пари има Мъск“

"Система, която иска да унищожи човека": Затворите в Беларус

"Система, която иска да унищожи човека": Затворите в Беларус

Свят Преди 1 час

Известният беларуски правозащитник Алес Бяляцки, основател на правозащитния център "Вясна" и лауреат на Нобеловата награда за мир за 2022 г., до миналата седмица беше в беларуски затвор

Пробутват ни скрити реклами, за да пазаруваме повече

Пробутват ни скрити реклами, за да пазаруваме повече

Любопитно Преди 1 час

Нужни са ясни правила за инфлуенсър маркетинга

Тръмп прекласифицира марихуаната като по-малко опасно вещесто

Тръмп прекласифицира марихуаната като по-малко опасно вещесто

Свят Преди 8 часа

Прекласифицирането от Агенцията за борба с наркотиците няма да направи марихуаната законна

Самолет се разби на летище в САЩ, има загинали

Самолет се разби на летище в САЩ, има загинали

Свят Преди 9 часа

На мястото на катастрофата е избухнал голям пожар

Лукашенко: Руската ядрена ракета „Орешник“ е в Беларус

Лукашенко: Руската ядрена ракета „Орешник“ е в Беларус

Свят Преди 9 часа

Русия представи това оръжие миналата година

Осъдиха Уиз Калифа на затвор в Румъния

Осъдиха Уиз Калифа на затвор в Румъния

Свят Преди 9 часа

Причината е притежание на наркотици за лична употреба

Трима задържани при опит да пласират фалшиво евро в София

Трима задържани при опит да пласират фалшиво евро в София

България Преди 10 часа

Те са хванати с 10 000 фалшиви евро в центъра на столицата

Задържаха марихуана за 1,3 млн. лева край Дунав мост

Задържаха марихуана за 1,3 млн. лева край Дунав мост

България Преди 12 часа

Арестуваният е криминално проявен и до момента е осъждан 16 пъти

Русия съди ЕС за 226,6 милиарда долара

Русия съди ЕС за 226,6 милиарда долара

Свят Преди 13 часа

Размерът на иска се равнява на стойността на замразените руски активи

Пробив за руските активи на върха на ЕС

Пробив за руските активи на върха на ЕС

Свят Преди 13 часа

Туск: Всички искаме да използваме руски активи за Украйна

ПП-ДБ предложи 100% машинно гласуване

ПП-ДБ предложи 100% машинно гласуване

България Преди 13 часа

В мотивите на законопроекта се посочва, че целта е да се премахнат недействителните гласове и да се ограничат човешките грешки

,

ББР и БАКБ стартират ново партньорство в подкрепа на бизнеса по програма InvestEU

Любопитно Преди 14 часа

Гаранционен ресурс от 32 млн. евро ще отключи кредитиране за над 160 млн. евро за развитие на МСП и изпълнение на зелени проекти