23

Ч овекът е хищник и обича да похапва месце от животни, които отглежда или ловува.

Прасета, кокошки, пуйки, крави, елени, глигани. Това са само част от животните, които традиционно консумираме и сме свикнали да гледаме на тях като на ходещи пържоли.

Какво ще кажете обаче, ако ви предложат да похапнете някое сладко животинче, което сте свикнали да виждате в съвсем друга светлина? Например някое очарователно кученце или пък катеричка, а защо не и котенце.

Ето кои са сладките животничета, които хората по света приемат за деликатес.

Тъпоклюна кайра

Източник: Getty Images/Guliver

Английският готвач Том Керидж беше подложен на унищожителни критики след като изял тъпоклюна кайра. Въпреки че тъпоклюните кайри не са защитен вид, техният брой намалява много бързо, тъй като миналогодишните бури унищожиха 25% от популацията им в Европа. Птицата е традиционно ястие в Исландия, а прясното сърце на тъпоклюната кайра е деликатес. В страната също така е най-голямата колония за развъждане на тази морска птица.

Морско свинче

Източник: Getty Images/Guliver

Морските свинчета първоначално са опитомени в Андите заради месото им и все още са много популярна храна в Перу, където над 60 млн. морски свинчета се изяждат всяка година.

Риба таралеж (фугу)

Източник: Thinkstock/Guliver

В Япония рибата таралеж или фугу е деликатес, но готвачите трябва да бъдат изключително внимателни – рибата съдържа смъртоносни количества от отровата тетродотоксин в някои от органите си. 23-ма души са починали в Япония от 2000 г. насам, след като са консумирали рибата.

Обикновен сънливец

Източник: Thinkstock/Guliver

Римляните са били големи почитатели на обикновения сънливец, който обичали да ядат потопен в мед или пълнен с вкусни храни като кедрови ядки. В Словения тези гризачи все още се считат за деликатес.

Катерица

Идеята за задушена катерица може би няма да изкуши вкусовите рецептори на всеки човек, но пухкавите гризачи се ядат в Америка още от колониалните времена. Всъщност в този тежък период много семейства успявали да се прехранват благодарение на катериците.

Куче

Източник: Getty Images/Guliver

Най-добрият приятел на човека – кучето, се яде в много части на света, включително Китай, Корея и Нигерия.

Костенурка

Източник: Thinkstock/Guliver

Костенурките имат месо, което е много високо ценено на Каймановите острови, както и в части от Азия, където се смята, че има лечебни свойства. Консумацията на някои морски костенурки обаче може да доведе до вид отравяне с морски дарове. Освен това често се повдига въпросът за предотвратяването на изчезването на видовете.

Котка

Източник: Thinkstock/Guliver

В някои части на Китай можете все още да намерите котка в менюто, въпреки че писаните вече не са толкова популярно ястие, колкото са били някога. Това обаче е традиционна храна и в някои части на Швейцария.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@