Динамо: Когато имам свои деца и внуци, ще споделя мистерията
Източник: netinfo
14

Илюзионистът Динамо, чието истинско име е Стивън Фрайн, e един от най-оригиналните и впечатляващи илюзионисти в света през последните 20 години.

Роден е на 17 декември 1982 г. и се превръща в звезда, след като в началото на първия сезон на предаването по "Дискавъри чанъл" "Динамо: Невероятни магии" става абсолютен хит, привличайки средно 1,7 милиона зрители.

Тогава той печели награда за най-добро развлекателно предаване (Best Entertainment Programme at the Broadcast Awards) и получава номинация за най-популярно забавно шоу за 2012 г. (Most Popular Entertainment Show at the 2012 National Television Awards).

Динамо натрупва повече от половин милион фенове във "Фейсбук" и над 700 хил. последователи в "Туитър".

Научил първия си трик от покойния си вече дядо, Динамо днес не мисли да издава магиите си, но определено вярва, че

ще предаде един ден тайната на бъдещите си деца и внуци.

С изумителна сензитивност, граничеща с невероятното, той прави номера, които не просто са трудни за обяснение, но и за осмисляне.

Ходейки по вода над река Темза, стъпвайки по стените на сгради, вкарвайки телефони в бутилки, преминавайки през стъклени витрини пред очите на случайни минувачи, той поддържа магията жива и кара милиони да вярват в нея.

За това какво е усещането да левитираш, как се измислят триковете и съществува ли наистина магията, разказа Динамо в ексклузивно интервю на Наталия Такова от Vesti.bg

 - Какво значи артистичният псевдоним Динамо? Не буквално, а какво значи за теб? Има ли причина, поради която си избрал точно него?
- Всъщност получих този прякор съвсем случайно. Бях в Ню Йорк на събитие в чест на Хари Худини. Присъстваха едни от най-големите илюзионисти - Дейвид Копърфийлд, Дейвид Блейн, Зигфрид и Рой. По средата на моето изпълнение, човек от публиката извика: "Това хлапе е динамо!". От този ден нататък всички магьосници в залата започнаха да ме наричат "динамо". Така това име просто залепна за мен. И предполагам изпълненията ми наподобяват динамото – малък генератор, който произвежда страшно много енергия. За радост и аз създавам същия този "наелектризиращ" ефект.

- Когато подготвяш триковете си, сънуваш ли ги преди това или си ги представяш? През какво минаваш, за да стигнеш до същината?
- Ако трябва да бъда честен, и от двете по малко. Често се събуждам посред нощ заради сън, в резултат на който ми хрумва някаква луда идея, която задължително си записвам. И тази идея съответно ме обсебва напълно и се закотвя в съзнанието ми. С времето най-добрите идеи и най-добрите сънища оживяват в магия.

- От къде черпиш вдъхновение за триковете си? И кое изисква повече умения и енергия – самата идея или изпълнението й?
- Мисля, че доста от идеите, които имам, ми хрумват от гледане. Знаете, непрекъснато пътувам и гледам страшно много филми. Дори като дете, единствената друга работа, която някога съм имал преди да стана илюзионист, беше продавач във видеотека. И си взимах купища филми за вкъщи. Тогава не знаех, че има такова нещо като специални ефекти. Нито пък знаех какво е Холивуд. Вместо това аз просто вярвах, че "Матрицата" е истинска и, че "Супермен" може да лети. Именно от тези филми черпя вдъхновение и се опитвам да пресъздам най-невероятните ситуации от тях. И смятам, че с годините филмовото изкуство става все по-добро и по-добро, затова и непрекъснато имам вдъхновение. Идеите се раждат и при срещите с най-различни хора, и когато пътувам, но и винаги съм нащрек за луди ситуации, които биха могли да ме вдъхновяват.

Времето, което ми отнема осъществяването на дадена идея, варира. Например, когато за първи път помислих за ходене по вода, бях на 14-15 години. Сега съм на 30 и са изминали 2 години откакто ходих по река Темза през 2011 г. Излиза, че са изминали цели 14 години, докато направя този трик.

Има обаче неща, които се случват на момента. Като трикът с Тайни Тим – на едно събитие отидох при него, за да се разпише на диска ми. Исках да бъде по-специално и на момента реших да променя корицата на албума. Това ми отне секунди, но други трикове може да отнемат цяла вечност. Важното е, че винаги има идеи, върху които работя.

- В контекста на съвременните специални ефекти и видео игри, как хората днес реагират на магиите? Трябва ли триковете да бъдат по-сложни от преди, за да могат да впечатлят и изумят съвременния човек?
- Аз лично не мисля, че магията днес трябва да бъде по-сложна, защото реално нашата идея не е да накараме хората да се чувстват глупави. Важното всъщност е магията да бъде директна и да се случва пред очите на хората, като например да вкарам телефон в бутилка – това не е нещо сложно, бих могъл да го обясня с едно изречение. Когато е прекалено сложно, това внася смут и става объркване, а объркването не е магия. Но мисля, че в днешно време, хората по-скоро са по-скептични, защото имаме неограничен достъп до огромно количество информация. Затова за мен, като илюзионист, е истинско предизвикателство да правя неща, които впечатляват модерния човек.

- Срещал си се с много известни личности. Кой от всички реагира най-интересно?
- Късметлия съм, че се срещам с толкова много звезди. Най-запомняща беше срещата ми с Уил Смит, защото е един от любимите ми актьори и беше вълнуващо да говоря с него за магия и, разбира се, да го впечатля с такава. А когато показах един трик на Снуп Дог, той направи фрийстайл върху това, което видя. Определено беше шантава реакция. Това всъщност са моментите, когато осъзнавам силата на магията, на това, което правя и което споделям с хората. Няма значение дали си известен или дали си обикновен човек. За мен най-важното е да предизвикам усмивка насреща.

- Нека поговорим за левитацията сега. Знам, че не би разкрил тайната, но ми е изключително любопитно какво усещаш, когато си във въздуха?
- Често, когато правя този номер, роля играе и енергията на хората, които гледат. Усещам енергията на реакциите им, като че ли осъществявам връзка с тях. Много е различно, трудно е за обяснение, но имам чувството, че сякаш сияя. Чувствам се жив.

- Ако можеше да избереш човек, пред когото да представиш своя магия, независимо дали е сред живите или не, кой би бил той?
- Майкъл Джаксън. Въпреки че той не е магьосник, според мен, Майкъл Джаксън е един от най-великите артисти на всички времена. Представленията му бяха истинска магия. Мечтал съм си да му покажа свой номер.

- Всички знаем, че Кен Уолш е твой дядо. Мислиш ли, че той по някакъв начин ти е помогнал за магиите? Ти сам си споделял, че именно той те е посветил в твоя пръв магически трик. И още - ти би ли разкрил тайната на твоите деца или на някого изобщо?
- Ами... мисля, че дядо ми, въпреки че почина, винаги е бил с мен духом. И винаги, когато представям някакъв номер, сякаш поддържам идеите и духа му живи. Имам надпис
"дядо" (Grandpa), татуиран на врата си, така че той ми пази гърба. Винаги ще съм му благодарен, винаги. Относно втората част на въпроса – мисля, че за момента ще запазя тайната за себе си. Но предполагам след години, когато имам свои деца и внуци, ще споделя мистерията, за да продължат това, което сме започнали.

- Ако дядо ти не те беше запалил по магиите, с какво щеше да се занимаваш сега? Коя друга професия ти се струва интересна?
- Ако не бях илюзионист, щях да бъда режиьор на музикални клипове, макар че никога не съм се занимавал с това. Просто обичам да създавам впечатляващи образи. Затова предполагам би ми допаднало да правя музикални клипове.

- Запознат си с магията, правиш магии всеки ден. Но вярваш ли в магията и изобщо колко важна е тя в днешно време?
- Категорично вярвам в магията. Тя всъщност е чувство, което се поражда у всички нас, когато станем свидетели на нещо, за което нямаме обяснение. Днес всичко е на един клик разстояние, технологиите напредват светкавично и винаги се появява нещо ново. Но аз се старая да поддържам темпото на модерното общество, за да бъдат триковете ми адекватни на ситуацията днес. И смятам, че това ясно се вижда в шоуто.

Освен това, магията като че ли преживя упадък. Нямаше магия в театъра. Нямаше магия в телевизията. Като цяло нямаше илюзионисти. За щастие отново настъпи моментът, в който хората отвориха сетивата си за нея и за още по-голямо щастие аз съм един от онези, които имат възможността да я споделят със света.

- Знаеш ли нещо за България? Би ли дошъл, за да се срещнеш с българските си фенове, които в инетерес на истината не са никак малко?
- Голямо БЛАГОДАРЯ на всички мои фенове там. Никога не съм бил в България. Има още много други места, които бих искал да посетя. Даже мисля, че едно от най-големите ми желания е да представя номерата си във всяка една държава в света. България определено е в класацията. И дори е доста напред заради Б-то, с което започва. Доста по-напред от Румъния – съжалявам, Румъния, но първо трябва да посетя България, защото е преди вас по азбучен ред (бел.ред. на пресконференцията присъстваше и журналист от северната ни съседка).

- И какво е посланието ти към българските фенове?
- Благодаря, че гледате шоуто ми и силно се надявам да се видим съвсем скоро.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 1 час

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания

Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания

Свят Преди 1 час

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 2 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 3 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 3 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 3 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 4 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 4 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 4 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 4 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 5 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 6 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност