Да си поговорим за... секс
Източник: Thinkstock/Guliver
9

"Партньорската компетентност предполага да умеем не само да споделяме своите преживявания, желания и фантазии в областта на еротичното, но да сме съпричастни към тези преживявания на интимния партньор, да ги разбираме и да търсим възможности за хармонично партниране, в което и двете страни са доволни", казва доц. д-р Румен Бостанджиев, който спомага за по-доброто общуване между младите двойки в "Женени от пръв поглед".

Колко важно е да говорим за секса, преживяванията, желанията ни в спалнята, откъде идват проблемите и как да ги разрешим най-лесно, вижте:

- Има ли все още двойки, за които говоренето за секс е табу и защо не бива да се скандализираме от тази тема?
- Не бих се съгласил, че говоренето на теми, свързани със сексуалността и интимния живот днес за някого е табу. Реалният проблем е в това, че в повечето случаи разговорите на тези теми са трудни поради липса на адекватен език, достатъчна чувствителност, готовност за разбиране и откровеност.

Източник: Thinkstock/Guliver

Това е причина обсъждането на въпросните теми, особено в електронните медии и печатните издания, често да се профанизира и превръща в клюкарски брътвеж. Вместо да се фокусират върху истински съществените предизвикателства в развитието на интимната връзка, повечето медийни агенти предпочитат да се фокусират върху евтината сензация и скандала.

- Колко важно е да говорим с половинката си за секс – какво харесваме, какво не харесваме, изпитваме ли определени смущения, индикираме ли проблеми? И най-вече как се подхваща един такъв разговор, има ли подходящ начин?
- Интимното общуване е неотделима част от общуването между партньорите в семейната двойка. Както за всяка друга съвместна дейност, и в тази област хората имат нужда да споделят преживяванията си, да съгласуват действията си, да договарят различни аспекти и детайли на това, което правят. Партньорската компетентност предполага да умеем не само да споделяме своите преживявания, желания и фантазии в областта на еротичното, но да сме съпричастни към тези преживявания на интимния партньор, да ги разбираме и да търсим възможности за хармонично партниране, в което и двете страни са доволни. 

Източник: Thinkstock/Guliver

Най-трудната част от този разговор е свързана с идентифицирането, назоваването и споделянето на собствените чувства, като запазим личната си отговорност за тях, без да обвиняваме партньора, когато не се чувстваме добре. Не по-малко трудно е и да се опитаме да разберем другия, преди да дадем воля на желанието ни да го обвиним или отхвърлим, когато между нас има различия.  Огромна вреда върху способността да хората да разговарят адекватно за еротичните си преживявания имат безличните и генерализирани журналистически коментари, които търсят някакви всеобщи за мъжете и жените стандарти, спрямо които всички трябва да се равняваме.  

- За разликата между чисто сексуалното влечение и духовната отдаденост при полов акт – вярно ли е и за всички ли се отнася, че когато има чувства, сексът е по-хубав?
- Много хора се опитват да разграничат чувствения компонент от емоционалния и духовния в една интимна връзка. За мен подобно разчленяване е доста измислено. Еротичното взаимодействие е преди всичко човешко отношение и колкото по-богато е то от към емоционална близост и духовна свързаност, толкова по-голяма е удовлетвореността. Всичко все пак зависи и от това какво е нивото на личностна зрелост на конкретния човек. В този смисъл – всеобщи стандарти няма.

Източник: Thinkstock/Guliver

- Кои са най-честите проблеми в интимно отношение, пред които се изправят двойките?
- Най-честото предизвикателство в интимния живот на двойките, които търсят помощ в моя кабинет, е развитието на партньорската им компетентност. Съзнателно избягвам да говоря за проблеми и фокусирам вниманието върху възможностите за развитие. Този подход  преодолява стигмата, която създава проблемното мислене и поставя акцента върху позитивните страни на живота, които откриваме именно в моменти на изпитания и трудности.

За съжаление, през последните две десетилетия в световен мащаб се наложи един изключително примитивен медикалистичен подход към сексуалната тематика, която се обсъжда основно през призмата на понятия като „дисфункция“, „патология“ и „лечение“ разбирано основно като прием на медикаменти. 

Терапевтичният опит, който имам в областта на сексологията вече повече от тридесет години, категорично ме кара да предпочитам не медицинския модел на мислене, а идеята за развитие на партньорските компетентности, когато двойката е изправена пред различни изпитания в съвместния си живот. Както непосредствената ефективност на този позитивен подход, така и дългосрочната му актуалност са доказано по-големи, сравнени с конвенционалния медицински подход, налагащ се по икономически съображения в областта на сексуалната медицина през последните години.

- Много често при семейните двойки (женени или дългогодишни партньори) сексът в един момент просто не се случва. Защо се получава това и как може да се разреши проблемът?
- Нека се замислим какво стои зад твърдението „сексът в един момент просто не се случва“. Именно така представят нещата голяма част от двойките, с които работя. Вечер те си лягат и чакат „сексът просто да се случи“. А той (сексът) няма как да се случи, ако партньорите не го „случат“. И именно тук опираме отново до компетентността в интимното партниране, която изисква развитие на уменията да се поканваме, настройваме и предразполагаме. 

Източник: Thinkstock/Guliver

Без да отделим специално внимание и грижа за интимния си живот, той няма как сам да се случи. Много двойки остават неприятно изненадани, когато в една дълготрайна връзка установят, че нещата не са като в юношеските години, когато цялото общуване между партньорите се е изчерпвало със сексуалния контакт и не е изисквало кой знае каква подготовка. Наличието на битови ангажименти, родителски грижи и професионални натоварвания изисква съзнателно и преднамерено да отделим място за интимността в живота си, ако държим на нея и ценим значението и за общото ни благополучие и хармонично съжителство.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 43 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 52 минути

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 1 час

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 1 час

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар