20

Ч удовището от Лох Нес вероятно е голям сом, заяви Стив Фелтам, който от 25 години го търси във водите на шотландското езеро, съобщиха Франс прес и Фокс нюз.

Сомовете могат да достигнат на дължина 4 м и тегло от над 400 кг.

Някои представители на вида живеят с десетилетия. Те не са били характерни за шотландските води, а са пуснати там през XIX в. за спортен риболов.

"За да бъда честен, не мисля, че Неси е праисторическо чудовище", каза Фелтам. "Описанието, дадено от много хора, съответства на това на сом с дългия му извит гръб".

Легенди за примитивното чудовище в езерото има още от VI в.

Първата е за ирландски светец, който е успял да прогони "воден звяр" във вливащата се в езерото река Нес.

По-новата версия на легендата за Неси е от 1933 г., когато местен вестник пише за загадъчно движение във водата, причинено сякаш от "две биещи се патици". От следващата година е известната снимка с излизащи от водата глава и врат, приличащи на бронтозавър. Десетилетия по-късно става ясно, че това е монтаж.

Ако чудовището съществува, успява да избегне модерните технологии.

През 2003 г. Би Би Си финансира научна експедиция със сонар и спътник, която прегледа цялото езеро без да открие нищо.

Въпреки това езерото привлича хиляди туристи с известния си обитател. Има и ентусиасти, които му посвещават живота си. Фелтам е от тази категория. Той напуска работата си и дома си в Югозападна Англия, за да търси Неси от 1991 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@