Изкуството на тибетските танци - мистика, колорит и вековни традиции
Източник: netinfo
1
Мт тика, колорит и вековни традиции. Любов към танца и с отворени сърца към света танцовият театър "Мелодия от небесата" ще бъде представен в България по повод настъпването на Китайската нова година (Чун Дзие), която през 2013 г. започва на 10 февруари и е под знака на змията.

"Мелодия от небесата" разказва за изкуството на Изтока, като представя традиционните за Тибет танцови носии, музика и цветове. Гост-изпълнители на спектакъла са артистите от танцовата формация на район Ган-дзъ, която се намира в провинция Съчуан.

На сцената в изпълнение на танцовия театър ще излязат над 30 участници от трупата,

основана през 1958 г., в която играят общо близо 200 артисти.С над 1000 представления в Азия, Европа и Африка и над 400 музикални награди за 50 години, танцовата формация е успяла да добие популярност като една от най-добрите в Тибет.

Сред най-известните й спектакли са Hometown of Ling Gesar," Love song of Kangding", "Can’t help singing", "The soul of Tibetan dance", "Dream lover" и др.

Продуценти на събитието са Националният дворец на културата и Посолството на Китайската народна република в България.

Билетите за спектакъла вече са в продажба на билетните каси на НДК и в мрежата на "Ивентим" (Eventim.bg). Цените са на стойност от 15 до 50 лева.

Със спектакъла трупата ще представи традиционните за Тибет танцови носии, музика и цветове.

Какво разказаха танцьорите за всеки един от тези компоненти извън контекста на танца, какво предават посредством изкуството си и на какво ни учат за колорита на културата им?

Как посрещат те Китайската нова година и какво си пожелават за 2013 г., споделят от танцовия театър на Ган-дзъ в ексклузивно интервю на Наталия Такова от Vesti.bg

- Вие сте обикаляли много по различни точки на света. С какво обаче родното ви място - провинция Съчуан се отличава като атмосфера и светоусещане. Какъв е животът, какви са хората и вярванията там?
- От основаването до ден днешен танцовият театър на Ган-дзъ е посетил много държави в Азия, Европа и Африка, общо сме били на сцена извън Китай над 200 пъти, при всеки спектакъл - навсякъде, където сме били, сме посрещани топло и сме получавали добра оценка за спектаклите си. Градовете и местата, на които сме били, са различни от местата, в които сме родени ние, вярванията също са различни (някои от хората са будисти, други са католици, християни от различни църкви), но чрез езика на изкуството ние бързо се приспособяваме към местата, на които сме, уважаваме вярванията на другите и те уважават нашите. Емоциите ни, свързани с всеки спектакъл, са щастливи и красиви.

- Колко е важно човек да успее да съхрани и запази както себе си, така и традициите и културата си?
-  Да се запази културата и изкуството на една националност е много важно, също толкова важно е да се запази уникалността и жизнеността в същността на националността. Това е основата на развитието на всяка националност. Запазването на същността се състои в съхраняването, също така събирането, коригирането, предаването, разпространяването са елементи на съхраняване на кръвните връзки в националността.

Само чрез уникалността, жизнеността на изкуството на една националност, имащо корени в световната култура, само така развитието на изкуството на отделната националност може да развие пълния си потенциал. Само така може да продължи да се променя и адаптира, само така може да продължи наследството си.

- Носиите, с които се появявате на сцената, са наистина уникални, колоритни, пищни. Бихте ли ми разказали повече за тях? Какво символизират цветовете и аксесоарите в цялостната традиционна визия?
- Нашият танцов театър има много облекла, представени по време на спектаклите ни. Например, носията на героя Гъ-са-ър, който е будистка инкарнация, носията на певецa, който свири на китайски традиционен музикален инструмент и пее в негов акомпанимент, облеклото на достолепния и елегантен силен мъж от Канг-ба, също облеклото на безгрижната весела девойка от тибетската националност и много други.

Цветовете са ярки, начинът, по който изпълнителите ги представят, е красив и вдъхновяващ, облеклата изразяват любовта към живота, преклонение към красивите и искрени чувства.

За спектакъла в България сме подготвили специални облекла и аксесоари. Цветовете са подбрани съобразно съдържанието на отделните елементи на спектакъла, има красивите и ярки червено, зелено, както и тържествените тъмни цветове, както и естествените по красотата и блясъка си ахроматични цветове.

В последната част от спектакъла има представяне на облеклата и аксесоарите от Канг-ба. Облеклата са традиционни и семпли и едновременно с това представят съвременния дух на националността с елементи, създадени специално, за да акцентират върху съвременната визия, представят в цялост духа на тибетската националност, живееща сред високите планини и обширни зелени равнини, представят смелия, трудолюбив самоотвержен характер на хората, аксесоарите със златни и сребърни елементи изразяват великолепие и елегантност. Облеклата и аксесоарите са в синхрон едни с други, създават визията на щастие, удовлетвореност, хармония и домашен уют.

- Разкажете ми повече за фолклора ви. Какво е специфичното за вашата музика като инструменти, тактове и какви теми най-често биват засягани в лириката ви?

- Хората от тибетската националност живеят предимно в провинциите и регионите на Тибет, Чинг-хай, Съчуан, Юн-нан и други. През период от хиляда години хората от тибетската националност създават впечатляващата култура на тази националност в областта на литературата, музиката, танцовото изкуство, художествените произведения, архитектурата и др. Тибетската националност притежава богато културно наследство.

Още в периода около XII-XIII век хората от тибетската националност създават изискани и високо професионални музикални творби, в храмовете и до ден днешен са запазени изображенията на партитурите и нотите, по които са изпълнявани тези творби, преминали през годините. Традиционната музика на тибетската националност включва фолклорната музика, религиозната музика, дворцовата музика, деляща се на три големи дяла поради разделението на трите големи групи диалекти в регионите, фолклорната музика също се дели на различни подвидове, в зависимост от самия й вид.

Но като цяло може да се каже, че традиционната музика на тибетската националност е бърза като такт, приятна за ухото, звученето на песните е нежно, красиво и завладяващо, текстът на песните отзвучава в действията, които ги съпровождат, лириката се концентрира върху любовта, благоприятния урожай и надеждата за щастие, основните музикални инструменти са джа-ние, струнният инструмент сиен-ху, духовият инструмент суо-на, ударния инструмент шън-гу и други.

- А самите танци представят ли истории и има ли всяко движение своята символика?- Тибетската националност има за религиозна основа будизма, в същото време е националност, която обича песните и която танцува с удоволствие, за нея се казва, че "всяка дума на хората е изпята в песен, всяко движение е изпълнено в танц" – това е част от славата, съпровождаща хората от тази националност.

Зародишът, постепенно развиващ се в историята, въплъщава разнородния на елементи и комплексен традиционен тибетски танц. Например, танцът на плода надежда, стимулиращият танц, сиен-дзъ танца, гуо-джуанг, танцът с ритмично потропване на крака, танцът на сърната, въплъщаващ молитва за добър урожай и други. Танците по същността си могат да се разделят на две големи групи: фолклорни танци и религиозни танци.

Емоциите и идеите, които те пресътворяват, са морални истории от приказки, истории, свързани с труда на хората, истории за любов, истории, пресъздаващи молитви и желания за щастие и хармония, истории, свързани с храмове и рецитиране на сутри. Всяко движение в танца е свързано с цялостната тематика на танца, едно рязко движение на крака, едно отмятане на дреха от гърба – всяко едно има свой собствен смисъл,може да се помисли, че е независимо и забравено след изпълнението си, но в духа на танца то остава следа, и от началото до края запазва постоянна връзка на детайлите с цялостта.

- А колко време и каква физическа подготовка изисква един спектакъл от началните репетиции до премиерата му?
- Обикновено една постановка от планирането й, през хореографията до репетициите и цялостната форма, която приема, изисква най-малко три месеца, но в много случаи изисква повече от година. Има много елементи - подготовката и обработката на задълбочени материали около фолклорните танци и изпълнения, синхрон с инструменталната музика, хореографията на танца, обработката на видео-запис за LED екран, естетическият декор на сцената, дизайнът на костюмите и други – всички тези елементи трябва да бъдат в синхрон, липсата дори само на един от тях ще се отрази върху цялостната постановка.

- "Мелодия от небесата" ще бъде представен в България по повод настъпването на Китайската нова година. Как я посрещате вие?
-
Танцовият театър поставя силен акцент върху вдъхновената атмосфера и жизненост, преди и около празнуването на Китайската нова година. Ние всеотдайно се сливаме с атмосферата на селата и различните региони, даряваме на хората по тези места радост, даряваме им танц. Така хората могат да споделят атмосферата на настъпването на новата година и да се докоснат до извора на нашата култура.

С непосредственото приближаване на новата година, нашият танцов театър се чувства като всеки един наш сънародник, заедно празнуваме новата година, сред полетата и площадите заедно с всички танцуваме танца Гуо-джуанг, Сиен-дзъ и танцът на яка с кошница на гърба. Като всички останали хапваме специално приготвените храни за празниците, пием с пълни чаши китайски традиционен алкохол за богат урожай, раздаваме сертификати на постигналите изключителни постижения изпълнители, с артисти от други театри и с такива от обкръжението ни, весело споделяме мечтите си и идеите за бъдещето.

- 2013 г. е под знака на змията, какво може да ни подскаже това?
- Драконът е мистично божество, основател на древен Китай, той е най-висшият тотем за него, но драконът произтича от змията, затова и змията е добър, красив символ, високо почитан от хората. Змията е най-ранният тотем на древен Китай. Според легендите годината на змията въплъщава преобръщане на късмета. Това ще е година, подвластна на благоприятните ветрове на богатствата, като се използват подходящите случаи, годината ще е изпълнена с всевъзможни начини за просперитет.

- А какво си пожелахте за новата 2013 г.?
- Всяка нова година носи нов късмет, ние вярваме, че с помощта на силната ни родина и с подкрепата и вниманието на приятелите ни от целия свят танцовият театър от Ган-дзъ със сигурност ще продължи да напредва и да се развива, да открива нови перспективи и създава нови възможности, всеотдайно да създава все по-изключителни творби на изкуството, които да дарява на хората по целия свят.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 7 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 14 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 30 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 38 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 41 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака