9

С кандал назрява в българското кино заради избора на филма, който ще се включи в надпреварата за „Оскар” в категорията „Чуждоезична лента”.

Националният център за кино избра това да бъде „Българска рапсодия” на режисьора Иван Ничев, но това предизвика недоволство. Други режисьори видяха в избора конфликт на интереси.

Националният съвет за кино избира „Българска рапсодия” с 23 гласа, на второ място с 12 гласа е класиран филмът „Виктория” на режисьора Майя Виткова.

„Проф. Ничев е член на Националния съвет за кино. Това трябва да бъде не толкова разглеждано от юридическа гледна точка, а от морална”, смята режисьорът на „Виктория”.

Филмът по-рано получи висока оценка от чуждестранния сайт за филми IndieWire, където пишеше: "Лентата заслужено бе сочена като най-важният български филм на 2014 г., след като бе хвален на няколко международни фестивала".

„Няма конфликт на интереси, защото хората, които имат филми, излизат и не участват в гласуването“, обясни от своя страна Ничев.

"Оспорването на резултата от гласуването на българска кандидатура за наградата за чуждоезичен филм на 87-ото издание на наградите "Оскар" на Американската филмова академия не почива на никакви нарушения на процедурата, която се прилага по този начин от 2008 г."

Това заявиха от своя страна в декларация от Националния съвет за кино (НСК).

По Закона за филмовата индустрия членовете на НСК се определят по предложение на професионалните сдружения във филмовата индустрия и едно от задълженията му е да определя български филми за представяне на европейски и световни конкурси и номинации.

Членовете на НСК са доказани професионалисти, активно работещи.

Законодателят е приел, че участието на членове на НСК в творческия и производствен процес не води до конфликт на интереси - напротив - спомага за по-успешното развитие на филмовата ни индустрия, се посочва в декларацията. От НСК възразяват срещу "призиви за дискриминацинно отношение към по-възрастните творци в киното, несъвместимо със законите в страна от ЕС, с етиката и елементарното възпитание".

"Категорично отхвърляме твърденията, че членовете на НСК, демократично издигнати от легитимните асоциации на филмовите професионалисти, представляват "приятелски кръг".

Като представители на институцията НСК ще защитим честта и достойнството на българската филмова общност, която сме призвани да представляваме", се заявява в декларацията.

Опровергават се и твърдения за несъстояли се разговори и неизвършени действия от служители на Националния филмов център и членове на НСК, "във връзка с които засегнатите лица са в правото си да потърсят отговорност от Майя Виткова за клевета".

Родният кандидат за номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм - романтичната драма "Българска рапсодия" на Иван Ничев, излиза по кината в цялата страна на 24 октомври.

"Българска рапсодия" завършва трилогията на режисьора, посветена на спасяването на българските евреи. Предишните заглавия са "Пътуване към Йерусалим" (2003) и "След края на света" (1999).

Продукцията разказва за любовен триъгълник на фона на надвисналата нацистка заплаха. Чрез съдбите на трима младежи е представен животът в България и на балканските евреи през Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време.

През лятото на 1943 г. евреите в пределите на Велика България са задължени да спазват законите на германския Райх. Мони и Жожо срещат 17-годишната Шели и приятелството им e поставено на изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война.

България трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите. Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия кръстосват страната. В главните роли са Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Димитър Рачков, Георги Мамалев.

Сценарият е на Юрий Дачев, Татяна Гранитова, Иван Ничев, Жан Пиер Магро. Оператор е Ади Райс, композитор - Стефан Димитров. Филмът е копродукция на България и Израел и е продуциран от Националния филмов център, БНТ, "Ню Бояна филм студиос", "Синепаз", "Юнайтед Кинг филмс", "Синисима" и "Синема Проджект - Фондация Рабинович".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@