28

Не един Човек глас, а четирима ни представиха в спортния комплекс "Олимпийски" в Москва, но България и тази година не се класира за финала на Евровизия.

Публиката предпочете песните от Турция, Швеция, Израел, Португалия, Малта, Финландия, Босна и Херцеговина, Румъния, Армения и Исландия.

С Красимир Аврамов песента му Illusion изпълняваха три дами: присъединилата се към екипа му Петя Буюклиева, рокпевицата Ани Лозанова ("Форт Бояр 1") и Албена Вескова от фолклорния ансамбъл "Българе".

За фон танцуваха двамата американци на кокили, които гледахме и на финала у нас, след който впрочем се разрази поредният шумен скандал.

Малко след полунощ пред БНТ Краси сподели, че е разочарован, но щастлив. Според Петя сме се представили перфектно, включително визуално, а Албена бе на мнение, че това не е конкурс за таланти. Ани пък се възхити от звука в залата, който определи като "жесток" и "божествен".

Според жребия нашите попаднаха под № 11 в първия полуфинал (вж. в YouTube подробен репортаж от подготовката и тяхната репетиция без костюми).

Преди тях на сцената излезе другата участничка, която чувстваме близка на тази Евровизия - 34-годишната Мира Ауад (с "у", не с "в", както напомнят нейни роднини в коментарите под статията - бел.авт.),

дете от смесен брак между българка на име Снежанка

и палестински лекар. Заедно с Ноа тя представи песента на Израел There Must Be Another Way (Трябва да има и друг начин) и имаше шанса да се класира на финала.

Тяхното изпълнение бе едно от най-емоционалните заради посланието за мир в текста - и в смесения израелско-арабски дует. (Вж. още: страницата на Мира Ауад в MySpace и кратко интервю с дуета във видеоканала на Евровизия).

Като цяло вечерта този вторник обаче не бе особено силна.

Късмет нямаха още Черна гора, Чехия, Белгия, Андора, Швейцария, Македония и дори Беларус, въпреки че рокпарчето им Eyes That Never Lie, изпълнено от Пьотр Елфимов, често звучеше и по българските радиостанции.

Българско участие има и в руското професионално жури,

оглавявано от местния Крал на попмузиката Филип Киркоров, който е родом от Варна и неведнъж е декларирал подкрепата си за нашите участници. 

Той бе удостоен с честта да пее първи на откриването в неделя.

Балканските ни съседки Турция и Румъния бяха заложили на проверената в по-предишни години формула с млади и ултрасексапилни певици - съответно Хадисе и Елена.

Общо в конкурса тази година се състезават 42 държави,

а след приключването на първия полуфинал ще бъдат известни 15 от 25-те финалисти, тъй като домакините Русия и страните от голямата четворка (Великобритания, Франция, Германия и Испания) автоматично са допуснати до участие в съботния финал, припомня БГНЕС.

Ролята на експертите от всяка държава става по-голяма именно тогава, като гласовете на журито и публиката ще имат еднаква тежест. На полуфинала специалистите имат думата само при определяне на последния, десети финалист, обясняват на официалния сайт Eurovision.tv.

На 14 май, четвъртък, е вторият полуфинал с участието на 19 държави. Там са силни претенденти като Гърция, Норвегия и Азербайджан (с Араш), а също Украйна, Естония, Холандия, Албания, Молдова, Литва, Унгария, Словения, Дания, Словакия, Кипър, Полша, Сърбия, Латвия, Ирландия и Хърватия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@