1

Режисьорът на филма "Източни пиеси" Камен Калев е първият носител на наградата за изкуство "Стоян Камбарев".

На церемония в "София лайв клуб" снощи той получи статуетка от художника Кольо Карамфилов, грамота и 3000 лв. парична премия. 

Отличието се дава на млади творци независимо в коя област на изкуството работят, които имат оригинален и нетрадиционен поглед, както и безспорни постижения.

Първите петима номинирани бяха Калев, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, писателят Тома Марков, режисьорът Явор Гърдев и визуалният артист Бора Петкова.  

Наградата се връчва от фондация "Стоян Камбарев" (Kambarev.com), която беше учредена през ноември 2009 г. от приятели и съмишленици на рано напусналия този свят театрален режисьор.

Нейната цел е да открива и подпомага тези таланти. Председател е вдовицата на режисьора Деси Тенекеджиева.

Наградата е една и ще се връчва всяка година. Членовете на фондацията ще излъчват петима номинирани творци, от които управителният съвет чрез явно гласуване ще определя победителя.

С това обаче не се изчерпва дейността й.

Учредителите смятат да направят документален филм за Стоян Камбарев, както и да възстановят и заснемат професионално последния спектакъл на режисьора - "Три сестри" по Чехов.

Като цяло фондацията ще се опита да популяризира живота и творчеството на режисьора и да съхрани всичко, свързано с него, под една или друга форма.

Амбициите са за младите творци да се организират специализирани курсове, пленери, фестивали, обучения.

Фондацията беше учредена от 20 души, сред които драматургът Елин Рахнев, художникът Кольо Карамфилов, актьорите Самуел Финци и Бойка Велкова, режисьорите Димитър Гочев, Бойко Богданов, Георги Михалков и Милена Кънева, театроведите Никола Вандов, Kремена Димитрова и Василка Бумбарова, операторът Иван Тонев, продуцентът Димитър Гочев, артдиректорът Мариета Ценова, режисьор-аниматорът Мина Милева, културологът Георги Лозанов, бизнесмените Светлин Нейнски и Емилия Груева и финансистът Румен Цонков.

През 2008 г. Кремена Димитрова издаде книгата "Театърът на Стоян Камбарев - режисура на пространството", в която разказа, че се е опитала да събере всичко, което той е правил и принципите, които са го водили.

През 2000 г. Майя Праматарова и Никола Вандов публикуваха биографичната "Стоян Камбарев - Огледала". 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@