0

Само броени седмици след края на изложбата на Пабло Пикасо в София, благодарение на Институт "Сервантес", врати отваря експозиция на друг ненадминат испански майстор на четката - Франсиско де Гоя.

Изложбата е в чест на 130-тата годишнина от обявяването на София за столица на България.

Институтът "подарява" на жителите и гостите на града уникалната възможност да се срещнат и да се насладят на една от най-прочутите графични серии на Гоя - "Капричос".

Серията ще бъде представена в пълния й блясък - всичките 80 графични произведения (офорти/акватинти), отпечатани от оригиналните плочи и собственост на Института "Сервантес".

"Капричос" (в превод: прищевки, фантазии, игра на въображението) е създадена в периода 1797-1799 г. и е първата от знаменитите гротескно-трагични графични серии на Гоя.

Тя разкрива уродството на моралната, духовна и политическа изостаналост.

Между отделните композиции няма сюжетна връзка. Всяка от тях осмива или бичува социалните и религиозни недъзи, пороците на аристокрацията, монашеството, инквизицията.

Всяка графика е сатира на глупостта, лицемерието, предразсъдъците или упадъка на нравите, пише в предговора към българския каталог изкуствоведа Ирина Мутафчиева.

"Капричос" ще бъде показана в изложбената зала на Институт "Сервантес", ул. "Съборна" №1 от 8 април до 19 май 2009 г. Откриването е в 18,30 ч. на 7 април.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@