Групи на фокус
Mindown   
Източник: Павел Баджаков, Ролинг стоун
0

Някой твърди, че българският рок е тъп, безидеен и стилистично замръзнал в отдавна отишли си десетилетия? Ето четири аргумента, с които да му бъде запушена устата, предложени от сп. "Ролинг стоун".

Mindown
Група от Асеновград преследва най-високите стандарти в модерния световен рок

"Едни и същи парадигми, препрочетени наново... Това не е за мен", казва фронтменът на Mindown Антон Сариев.

"Да търсиш непрестанно, да надминаваш самия себе си - само така може да се отвори нова врата."

Излезлият наскоро втори албум на групата от Асеновград Unused Untold Unwritten предлага нова дефиниция за български алтернативен рок - с изключителна прецизност на звука, инструментален талант, добри вокали, чувствителност, интелект и ангажираност към най-високите музикални критерии.

От създаването си през 1999 г. Mindown са трио, което често променя състава си.

В момента на баса е Радослав Паунов (познат от Automatic Flowers, Collapso и Hell No), който е студент последна година в Пловдивската музикална академия в класа на Александър Леков; зад барабаните пък е Лъчезар Георгиев от бруталната груув метъл шайка EXK.

Движеща сила и най-изпъкваща фигура - включително и в чисто физически план - е основателят Антон (вокали и китара). По професия той е инженер по геотермално и хидроложко сондиране, завършил МГУ в София и специализирал в Парма, Италия.

От 13-годишен свири на китара. Другият му музикален проект е групата 4?.

"Любимото ми е да работя в екип, да свиря в банда. Иначе е много лесно да започнеш да се повтаряш и да се отегчиш от себе си", казва той.

Върху албума са дали отражение доста хора, минали през групата през последните години: Радослав Паунов, Лъчезар Георгиев, Андон Тръпков от Smallman и Максим Стоименов от GRДD.

"Ако си наистина самокритичен, как да дадеш по-малко? Когато се сравняваш с образците, хубаво е много да не отстъпваш",  казва Антон, който сочи с респект Foo Fighters и признава влиянието на соловите неща на Кип Уингър върху новите песни на Mindown.

Ако музиката може да се пресъздаде с цветове, Антон би избрал сиви и сини нюанси - точно в каквито художникът Георги Бандеров e оформил обложката на албума.

"Усещането е като гмуркане под вода, където е спокойно, тихо, самовглъбено, но не тъжно. Стоим много надалеч от идеята, че предлагаме нещо нечувано. Става дума за пропуснатите, несподелени, неизживени неща от нашия личен живот", казва Антон.

Aftertaste
Поп-рок банда с момиче на вокалите се готви за своя пробив през лятото

Мама ми казваше да не се занимавам с музика, шегува се басистът и най-нов член на Aftertaste Иво Славов, след като другите разказват как се е присъединил към групата по обява в интернет, а стартовата му заплата и досега остава нула.

Нещата при оглавената от симпатичната вокалистка Хриси Ганева група обаче съвсем не вървят зле: в средата на март Aftertaste пуснаха първия си клип, който е към парчето "Тя" - хващащ ухото купонджийски поп-рок, който струи като свеж лъч светлина на иначе мрачния небосклон на българския рок.

"Сега в България е много яко да правиш или някакъв траш метъл, който е бил актуален преди 20 години, или поп-фолк примерно - коментира клишетата, от които Aftertaste искат да избягат, "Хриси от групата на Хриси", както тя сама се представя. - Ние искахме да правим нещо по-модерно, по-младежко."

Бандата се събира преди две години, за да свири кавъри за удоволствие, след което по думите на вокалистката "ни писна и започнахме да пишем авторски парчета".

В момента освен нея и Иво в състава са още китаристът Ангел Стойков и познатият и от Ogi 23 барабанист Христо Илиев-Билката.

Връзката между двете групи не свършва тук - клипът на "Тя" е дело на същия екип, който стои зад "Любов на преспи" и "Почивка" на Ogi 23: режисьорите Петър Кирилов и Ангел Ангелов и оператора Бедрос Халваджиян.

Събрали сме се едно много мощно крю и творим, раздавайки се на 120 процента, казва Ангел, а Хриси допълва, че са приятели и е нормално да си помагат.

По думите на Иво, ако в "България тръгнеш сам срещу вятъра, най-много да стигнеш до кварталната кръчма".

Aftertaste са имали шанса да намерят спонсор, който да инвестира в записите им, но засега отказват да го назоват. В средата на април групата вече е готова да влезе в студио и да запише три нови песни, които да станат основата на дебютен албум.

Две от парчетата са много летни и приятни, третото е малко по-драматично,  обяснява Иво.

Планът на Aftertaste е една от "летните" песни, чието работно заглавие е "Един за друг", да се сдобие и с клип, който да се завърти още през въпросния ключов сезон, а есента вече албумът да е записан и готов за издаване.

GRДD
Построк формация изпълзява от клубовете, залага на въображение

Първият концерт на GRДD (чете се "град") е заедно със Center в Софийската математическа гимназия и е организиран от Виолета Василева, ученичката от 11 клас, като проект по предмета "Свят и личност".

Групите свирят без професионално озвучаване, само със собствени усилватели и барабани, срещу вход от 2 лв., който се събира с благотворителна цел. Става страхотен купон.

"Искаме да свирим пред по-младите, пред тийнейджърите. Те трябва да имат шанса да чуят групи, които наистина се борят, за да търсят собственото си звучене, а не предлагат някаква рециклирана западна история", казва вокалистът на групата Максим Стоименов.

По думите му е необходимо българските банди да разберат, че сами трябва да отидат при хората и да им покажат какво могат, а не само да се крият по клубовете пред суперограничена публика.

В GRДD участват музиканти, добре познати на българската алтърнатив рок сцена от групи като Der Hunds, КПД-0 и Mental Architects: Вили Попов (китара), Петър Пейков (китара), Олег Шулев (бас), Еленко Петрoв (барабани) и Максим Стоименов (вокали).

Дебютното им ЕР Град като GRДD, събрало парчетата "99", "Мойто" и "Път на две", е записано в студиото "На вилата" на Александър Наков (Skre4 и Awake), след което е смесено и мастерирано от Антон Велев от Mental Architects.

В началото групата има силни неометъл влияния, които по думите на Максим са били продиктувани "от липса на музикантски умения".

Най-добрата аналогия за това как звучим, която мога да направя, е игра на народна топка с Роджър Уотърс, Насо Русков, Димитър Василев-Нуфри, със саунда на ирландската банда And So I Watch You From Afar, казва той за сегашното звучене на GRДD.

"Много сме внимателни какво казваме на хората с нашите песни. Нашето послание е крайно позитивно: начинът да се справиш с една кофти ситуация е да имаш идеи и да използваш въображение."

Downslot
Две трети от Пропаганда продължават с ново име и доста по-тежък звук

След като Пропаганда - една от най-яките български метъл групи от последните 20 години - за пореден път изпада в състояние на зимен сън, през 2008 г. китаристът им Иван Делибалтов решава, че е време да започне нов проект.

Свързва се с Васил Андонов, негов стар приятел и китарист на Komma - група, с която Пропаганда споделят едно мазе репетиционна от години - и двамата започват да пишат заедно нова музика.

Както си играят с новата техника обаче, постепенно измислят доста музика и нещата стават сериозни. Викат в групата басиста и вокалист Илиян Шиклов (Пропаганда, Suffer H) и барабаниста Йордан Донев (New Disease), който впоследствие се отказва и е заменен с Иво Баев.

Макар и в Downslot да присъстват две трети от Пропаганда, това е съвсем нова група със съвсем различен стил, настоява Иван.

"С две китари сме най-малкото - уточнява Васил. - Това е доста съществено."

Освен да се възползват от възможността да свирят китарни хармонии, Downslot залагат и на здрави барабани с доста помпане на касите, както и на разнообразни вокали, преливащи суперестествено от дране в мелодично пеене.

Текстовете този път са на английски и са писани от Иван, който по думите на Васил е "най-наясно с езика". Успешна комбинация, ако се има предвид, че парчето им "God Is War" се загнезди в ефира на радио Z-Rock и дори известно време оглавяваше класацията му.

В момента групата работи по дебютния си албум, който все още няма и работно заглавие, но се очаква да включва около десет парчета.

"И тримата сме правили записи и преди и знаем, че мъката е голяма - казва Васил. - Понеже сме свирили всички в някакви банди дълго време, сме супернетърпеливи да постигнем нещо."

И Downslot работят сериозно по въпроса, като печелят фенове по добрия стар начин - с много свирене на живо не само в София, но и навсякъде, където има сцени и клубове.

Купихме си бус, България е наша, споделя последните постижения на групата Иван. Илиян допълва: "И Европа, надявам се".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 1 час

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 1 час

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 3 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 3 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 3 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 4 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 4 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 4 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 4 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 5 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 5 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 5 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 5 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 5 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 5 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите