Десет години в Умното село
Работни моменти от снимките на поредицата "Умно село"   
Източник: Архив Умно село
3
Де ет години и близо 120 филма отбелязва телевизионната поредица "Умно село" - най-успешната външна продукция на Българската национална телевизия (bnt.bg/bg/productions).

Филмите на семейния екип - продуцента-режисьор Владимир Люцканов и сценаристката Антоанета Бачурова - от самото начало влизат без изключение в Златния фонд на БНТ - като уникален влог в националната памет.

Те са

с неопределим жанр,

казва сценаристката. И ги нарича "представления, в които героите ставаха доброволни съучастници в едно приключение: да изиграят концентрирани парчета от собствения си живот".

Целта на авторите е да проследят и нишката на времето,  да  разпознаят кръгове от хора и събития, градили културните пластове на нацията.

Всеки от филмите "носи уникалността на персонажа си, някак "прилича на самия него", казва сценаристката. И не премълчава, че има кинаджии-документалисти, които никога не им простили: 1. защото работят много бързо; 2. защото влагат игрални моменти в документа.

Антоанета Бачурова: "По точка 1. ще кажа, че проучването на живота на избрания "герой" може да стане и бързо, стига истински да го желаеш, да имаш пъргав рефлекс, и си малко психолог; в случая преднина ни даде и потомствената принадлежност на част от екипа към съответните среди.

По точка 2. ще цитирам наученото от друг скъп на мен интелектуален колос, че еклектиката е оправдана, когато е художествено издържана. Поне в противното никой не ни е упреквал".

Първият филм е излъчен на 1 април 1999 г. - той е за колоса Георги Калоянчев

и се казва "Възгледите на един Homo ludens".

Незабавният успех на избрания модел води до първата поредица "възгледи": "... на един стар клоун" (Крикор Азарян), "... на един анархист" (Петър Слабаков), "... на две кралици" (Таня Масалитинова и Славка Славова) , "... на г-жа Стихийно бедствие (Стоянка Мутафова), "... на един войвода" (Васил Михайлов), "... на г-н Разказвача (Николай Бинев), " ... на един каубой" (Джоко Росич, "... на Гочето" (Георги Русев), "... на г-жа Татяна Лолова", "... на един глупак" (Доньо Донев)...

Доньо Донев подарил и името на поредицата, и идеята за "шапката" - с коминчетата и двете театрални маски - плачещата и смеещата се, които... кихват и си разменят гримасите.

Така още в началото авторите отправят послание - за техните герои ще се говори и с усмивка, и с въображение.

Режисьорът - врял, кипял и пържил се години наред в БНТ като Бате Влади с неговите незабравими за няколко поколения "Измислици - Премислици" и Антоанета Бачурова, натрупала телевизионен опит с "ВИП процес" - потърсили нова форма.

Идеята се избистрила на едно... погребение:

"Някак не ми върви да мисля за Иван Стоянович in memoriam, казвах си тогава в тълпата от хора, пристигнала пред църквата „Св. Седмочисленици", за да изпрати този невероятен чешит в последния му земен път.

На никого не му вървеше да мисли за Иван в този траурен ключ, макар да се беше опнал тогава там пред всички ни, обгърнат в печалните цветя за последно сбогом. Този път това не беше един от неговите етюди, издържани в най-черния хумор на света...

Усетих да ме залива спотаяваното чувство за някаква неправда: какво остава след един такъв човек? Легенди и митове, подхранвани от дистанцията на отиващото си време...


Оскъдният архив - ако въобще има такъв - е запечатал само трохи от едно удивително битие. И почти нищо от оная артистична стихия, оплела животите на толкова колоритни персони, за да ги издигне до едни истински аристократи на духа", разказва тя.

Сценаристката признава също, че най-тежко се гледат филмите, когато се излъчват повторно по тъжен повод.

"Тогава откровенията, звучали вече по един начин в ефира, добиват съвсем различна тежест и те удрят в гърлото, защото всеки път откриваш в думите нещо зловещо-пророческо..."

Поредицата герои на "Умно село" е неизброима. Широка е и географията на снимачните площадки извън София: Синеморец (Йосиф Сърчаджиев), Пловдив (Атанас Кръстев - Начо Културата), Ъглен (Георги Черкелов), къмпинг "Корал" (Петър Цанков), Ковачевица (Георги Данаилов), Елхово (Велко Кънев), Полк. Серафимово (Любомир Левчев), Созопол (Доси Досев), Караш (Кирил Дончев), Асеновград (Иван Кирков, Надя Тодорова), Каварна (Люба Алексиева), Харманли (Иван Добчев), Голяма Желязна (Марин Янев), Балчик (Стефан Цанев), Пирдоп (Димитрина Савова)...

Има и подводни снимки

- край Резово за "Нищо за продан" - филма за Боян Биолчев.

Често екипът на продуцентската къща "VIP Media"  надниква в Народния театър "Ив. Вазов", във Военния и в Младежкия театър, в Малък градски "Зад канала".

В Бургас е заснет филмът за трите славни години на местния театър - с Юлия Огнянова, Вили Цанков, Леон Даниел, Методи Андонов и техните съмишленици - младите актьори ("Чудото Бургас", 2005).

Авторите се обръщат и към вече напуснали духовното пространство на България големи личности. Такива са разказите, спомените и архивите за актьорите Роза Попова и Апостол Карамитев, за художниците Вера Недкова, Борис Георгиев и  Ненко Балкански, за поетите Гео Милев и Иван Радоев, за режисьорите Методи Андонов и Въло Радев.

За някои реализации екипът вика гости: режисьорите Дочо Боджаков и Лъчезар Аврамов, сценариста Димитър Стоянович.

Титулярен оператор е Димитър Митов, включвали са се също Иван Варимезов, Стефан Куцаров, а напоследък и студентът Веселин Христов.

Десетгодишнината е повод Антоанета Бачурова да подготви

книгата „(Не)Възможни портрети".

Издадена е от "Парадокс" и се разпространява с диск с два филма - различен в отделните екземпляри. Подготвя се и отделно разпространение на дивиди-та.

След като 2009 г. екипът подготви продукциите "Декалог", в които се припомнят най-ярките моменти от всяка от десетте години на продукцията, съчетани с коментар на водещи личности (през октомври беше Цветана Манева, следващата, в края на този месец, е Маргарита Младенова),  "Умно село" ще продължи по същия, но и по различен модел.

Новият проект е за чеховата трилогия на режисьора Азарян: "Чайка" във Военния, "Три сестри" в Младежкия, "Вишнева градина" в Народния театър.

Антоанета Бачурова особено се гордее с филма за Вера Мутафчиева - ужасно трудно накарана да застане срещу камерата, както се оказва - няколко месеца преди смъртта й.

А най-сложно - с кого й е било?

"Със Стефан Данаилов. Как се прави филм за такъв човек - любимец на хората, най-харесван, най-популярен, красив, позитивен. Тогава беше и депутат, шеф на културната комисия в парламента", признава авторката на "Този истински мъж" (декември 2002).
-------------------------------------------

Виж 70 фотографии от филмите

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 51 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума