Да обиколим европейските коледни пазари
Една от сергиите на коледния пазар на пиаца Навона в Рим   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

С редата на декември е и с всеки изминал ден все повече се усеща магията на най-светлия празник в годината – Коледа, когато се събираме с близките си около празничната трапеза. Но преди да се порадваме на ярко осветената елха и подаръците под нея, да хапнем и пийнем, чрез Нова ТВ можем да се разходим по оживените коледни пазари в Европа и да разберем какво предлагат те на своите скъпи гости.

Ще започнем разходката си от прочутия булевард „Шанз-Елизе” в Париж, където вече са разположени 160 бели къщички, предлагащи занаятчийски продукти от всички кътчета на Франция, както и от други европейски страни. Коледният пазар отвори врати и ще посреща гости до 5 януари 2014 г.

Докато се разхождате покрай празничната украса, децата ще могат да се срещнат лично с Дядо Коледа и неговата летяща шейна, да се порадват на многобройните безплатни спектакли, или да се попързалят на огромната ледена пързалка. По-романтичните натури и онези, които не ги е страх от височини, могат да се качат на голямото виенско колело Gran Noria, което тази година отбелязва своята 20-а годишнина. От върха стават чудесни снимки на празнично осветения Париж.

Оставяме назад романтичния Париж и отиваме на пиаца Навона в Рим, където от близо столетие италианците се радват на коледен пазар, разположен в близост до фонтана на Четирите реки. Фонтанът е създаден по поръчка на папа Инокентий X от Лоренцо Бернини през 1651 г. Мъжките фигури във фонтана символизират четирите реки - Нил, Ганг, Дунав и Рио де ла Плата.

Малките улички, ароматът на вкусни ястия, които се долавят от ресторантите, уличните музиканти и светещата украса ще направят нощта незабравима, особено ако сте там по Коледа. Посетителите на пазара могат да си купят фигурки, изобразяващи сцени от Рождество Христово, украса за коледната ехла или просто да опитат традиционните горещи кестени, панетоне, шоколадов турон и различни напитки, топлещи тялото и душата в студените зимни дни. Пазарът е отворен до 6 януари догодина, всеки ден от 10 сутринта до 1 часа през нощта, така че ако пропуснете Коледа, може да го посетите и след Нова година.

В съседна Испания пък най-старият пазар тази година отбелязва своето 227-о издание. Той се намира в готическия квартал в Барселона и до 23-и декември ще се радва на многобройните си посетители. Близо до готическата катедрала са разположени 281 сергии, предлагащи различни декоративни елементи, рождествени фигурки и други дребни подаръчета. Там се организира прочутият коледен парад, както и конкурсът за изработка на коледни ясли, в който може да се включи всеки желаещ.

Прехвърляме се към северните страни като първата спирка по пътя ни е коледният виенски пазар на Ратхаусплац, Виена. Той ще ви очарова със стилно украсени готически сгради, както и с аромат на джинджифил, мед, подправки, лъхащи от кулинарните специалитети, предлагащи се от всеки ъгъл.

Тази година австрийската столица предлага още един коледен пазар – на площада пред катедралата „Свети Стефан”. Пазарът ще бъде отворен до 24 декември всеки делничен ден между 10 и 21.30 ч., а в петък и събота – от 10 до 22 ч.

От Австрия се преместваме към прочутия Мариенплац в Мюнхен, където коледни пазари се организират от далечната 1806 г., въпреки че съществуват документи, според които те са се зародили през XIV в. Там може да намерите както традиционните рождествени фигурки, така и миниатюрни играчки, които да отнесете за спомен в дома си. В близост до кмеството е разположена и коледната елха, която тази година достига 30 метра височина и е украсена със стотици лампички. Пазарът работи между 10 и 21 ч. от понеделник до петък, а в събота – от 9 до 21 ч. На 24-и декември, когато е последният ден за посетителите, ще бъде отворен до 14 ч.

Пристъпваме смело напред към коледния пазар в Прага, разположен на главния площад в стария град. Той е един от най-големите в Централна Европа и поднася чешки уют на своите посетители. Освен обичайните малки подаръчета, там може да намерите различни кукли, дървени играчки, бижута с гранат, както и украшения, направени от връв, дърво и чешки кристал. Задължително трябва да опитате местните специалитети, бонбони и коледния сладкиш „Vanocka”. Не пропускайте и питиетата „грог” – чай с ром, както и „Svarák” – греяно вино с канела и карамфил. Пазарът ще е отворен до 1 януари – всеки делничен ден между 9 и 19 ч., а през уикенда – от 9 до 20 ч.

Ако ви е доскучало от пазаруване, но искате да видите нещо наистина ново, посетете Оксфорд стрийт в Лондон и го направете задължително на 12 декември вечерта. Причината – точно на този ден в 18.17 ч. ще бъде запалено уличното осветление – традиция, която съществува от 54 години. Управата на града е вложила милион и половина паунда, за да поднови напълно уличното осветление, така че онези от вас, които посетят Лондон по това време, ще присъстват на нещо феноменално – 2-километровата улица ще засияе от 750 хил. нови лампички.

На пазара в полския град Краков със сигурност може да намерите красиви предмети, с които да окичите елхата си – стъклени топки, боядисани на ръка, бижута от кехлибар от Балтийско море и красива дърворезба. Отличителен белег на Краков е конкурсът за изработка на коледни ясли и рождествени сцени. Занаятчиите в района започват да ги изработват няколко месеца преди празника и ги излагат на показ в началото на декември. Творците, които изработят най-хубавите фигури, се награждават пред паметника на полския поет и революционер Адам Мицкевич. След празника творбите се излагат в Историческия музей в Краков. Може да посетите пазара до 26 декември всеки ден от 10 до 17 ч.

Завършваме обиколката си в Тиволи – вторият най-стар увеселителен парк в света, който по това време на годината става дом на най-популярния пазар в датската столица Копенхаген. Хиляди лампички осветятват сцената, която отвежда посетителите в приказния свят на Ханс Кристиан Андерсен. На площ от 80 дка в парка се намира за всеки по нещо – от карнавални игри, маршируващи оркестри, развлекателни влакчета, въртележка с миниатюрни викингски кораби до танцови зали и павилиони за хранене, предлагащи традиционни ястия. Една от атракциите по Коледа е и селцето, „обитавано” от Дядо Коледа и неговите джуджета, което всяко дете ще се зарадва да посети. Коледният пазар в Тиволи ще бъде отворен до края на годината, всеки делничен ден от 11 ч. сутринта.

И ако все пак не успеете да посетите тези места, насладете се на домашния уют вкъщи или просто се разходете в парка, където ще почувствате истинския коледен дух, който всеки от нас носи в сърцето си.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 1 минута

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 40 минути

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 49 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 53 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.