1

"Енциклопедия България" на издателство "Труд" и БАН спечели наградата "Бронзов лъв"* за издателски проект с най-голяма обществена значимост на тазгодишните награди на Асоциация "Българска книга" (ABK.bg).

Наградата се дава за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес през годината.

В тази категория са връчени и две специални отличия - за принос към българската литература и книгите - на издателство "Жанет 45" (за "Вселената на яйцето" от Иван Теофилов и "Възвишение"), и за принос към българската култура - на издателство "Хермес" (за "Тракийските съкровища и Долината на тракийските царе" - в памет на Георги Китов).

Голямата награда "Бронзов лъв" за цялостен издателски проект

не бе присъдена,

съобщиха организаторите от асоциация "Българска книга".

Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават и с добро полиграфическо изпълнение.

Според журито по съдържание и форма тазгодишните претенденти имат достойнства и качества, но нито един не е носител на единство от съдържание и форма.

Номинирани бяха "Ти ме повика живот" на Михаил Белчев (издателство "Дамян Яков"), "Стойно ми, малай моме" - 327 народни песни от Средна Западна България, на Светла Цветкова ("Тип-топ прес"), "Тракийските съкровища и Долината на тракийските царе" на Павлина Илиева и Николай Генов ("Хермес"), "Българските земи в средновековната арабописмена картографска традиция (9-14-и век)" на проф. Стоянка Кендарова, проф. Атанас Стаматов, Димитър Стоименов ("ТАНГРА ТанНакРа"), "Анини приказки" от Стефан Цанев ("ПроБук"), "Българите и французите" на авторски колектив ("ТАНГРА ТанНакРа").

-----

*Наградите "Бронзов лъв" се връчват в две категории - награда за най-добър издателски проект и наградата за издателски проект с най-голяма обществена значимост, която се присъжда от журналистическо жури.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@