"Аполония" навършва 25 години
Източник: netinfo
10
Чв въртвековен юбилей честват тази година Празниците на изкуствата "Аполония" (apollonia.bg) в Созопол. В програмата са подбрани над 70 събития на традиционните пет сцени: Амфитеатъра в центъра на града, Читалище "Отец Паисий", Археологическия музей, Художествената галерия и Клуб ОББ.

Най-големия български фестивал на изкуствата

възниква в далечната 1984 г. като приятелска частна инициатива на традиционно летуващи в Созопол музиканти, художници, театрали, кинематографисти, писатели и журналисти.

Амбицирани и организирани от цигуларя Димо Димов - лидер на световноизвестния струнен квартет, носещ неговото име, те сформират малък екип, който преодолява предвидими и неподозирани трудности.

На първите пристигащи участници веднага прави впечатление нещо неочаквано. Във времето, когато бюрокрацията и номенклатурата властват навсякъде в българското общество, на "Аполония" за артистите се грижат техни колеги, също артисти, които са се нагърбили с всичко - от формирането на програмите до най-дребните битови неуредици.

Тогава, още от първото откриване, "Аполония" налага и своя стил - летен курортен фестивал в който има място за всички изкуства в изобилие от жанрове и форми - както популярни, така и по-трудни, по-високи, дори елитарни.

На 1 септември 1984 г. на сцената на специално построения, пак по инициатива на ентусиастите, Амфитеатър, излиза световният бас Никола Гюзелев и в съпровод на пианиста Теодор Мусев изпълнява песни от камерното творчество на Модест Мусоргски - твърде странна програма за лятна вечер край морето, но посрещната с небивал възторг.

Юбилейните празници тази година започват по-рано - на 29 август в 21 ч., когато за първи път на "Аполония" идва Софийската филхармония. Под диригентството на Григор Паликаров ще звучи оперна програма. Солисти са сопраното Габриела Георгиева и баритонът Венцeслав Анастасов.

Фотографът Иво Хаджимишев ( hadjimishev.com) ще получи тази вечер наградата Аполон Токсофорос. Той показва в Созопол своята изключителна изложба "Светлописи от Ирландия. Арански острови", показана тази година връзка с официалното посещение на президента на Ирландия г-жа Мери Макалийс в София и видяна от съвсем малко хора тогава.

Още две статуетки ще бъдат връчени днес на верните партньори на "Аполония" - Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ).

Почти всички досегашни носители на почетната награда

на фондация "Аполония" ще имат изяви в юбилейните празници.

Първият лауреат от 1999 г. Людмил Ангелов и Теодоси Спасов (от 2001-ва) ще имат самостоятелни концерти. Кавалджия №1 на планетата обещава изненада - този път ще свири и... на тромпет.

Ицхак Финци (2000) е написал спомени и за първи път ще ги представи пред публика - книгата "Спомних си!".

Театърът на маса ще има премиера на новата пиеса на Георги Господинов (лауреат от 2005 г.) - "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" с режисьор Лилия Абаджиева.Носителят на наградата от 2003 г.

Мариус Куркински ще доведе в Созопол своя спектакъл "Златната мина" от Ст. Л. Костов в Хасковския театър "Ив. Димов".Продуцентската група "Агитпроп" (наградата за 2008 г.) ще покаже своя филм "15".

За четвърт век в Созопол на "Аполония" са идвали почти всички

най-големи имена в българската култура и изкуство,

много от тях по няколко пъти.

Наред  с тях свои първи стъпки в градчето са правили млади изпълнители, тепърва тръгващи по световните сцени. И тази година е така.

Концерти ще имат световни звезди - пианистът Людмил Ангелов, арфистката Сузана Клинчарова и цигуларят Минчо Минчев (традиционно с учениците от своя майсторски клас на Аркутино) и младите - пианистката Виктория Василенко, цигуларките Валя Дервенска и Деница Казакова, сопраното Габриела Георгиева, фаготистът Иван Герасимов.

Афишът за вечерите в амфитеатъра ще задоволи най-широк спектър предпочитания: Стефан Вълдобрев и The National Team, Gravity Co, "Акага" (с ретро проект), "Щурците", Васил Петров, Мартин Любенов и Jazzta Prasta Orkestar.

В последната вечер, на 6 септември, ще бъде чествана 60-годишнината на композитора Стефан Димитров - с "Тоника" и други приятели.

В Клуб ОББ ще има любопитни проекти: Трио китари (Иван Лечев, Цветан Недялков, Веселин Койчев), концерт посветен на Weather Report (Росен Захариев, Георги Дончев, Румен Тосков, Митко Семов), Орлин Павлов - за първи път на "Аполония" - с Живко Петров, американски джаз квартет, Теодоси Спасов, група "Булгара", неочакваната формация Vladigeroff Brothers & Band.

И един поглед към миналото, наречен "Назад към корените" - с Кирил Калев, Петър Янков, Михаил Шишков и Михаил Белчев.

В центъра на

театралната програма

са двата авторски спектакъла, с които режисьорката Десислава Шпатова заслужи наградата "Аскеер" тази година - "Изкуството да смиташ боклука под килима" по И. Бергман на Пазарджишкия театър и "Тихи, невидими хора" от Яна Борисова на Младежкия театър.

Премиера на спектакъл по наградената с "Аскеер" пиеса "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев, който живее в Сан Диего (с режисьор Здравко Митков на Театър "София"), премиера и на постановката на Атанас Атанасов в Театър 199 "Облогът на Паскал" (с близнаците Деян и Дарин Ангелови) са други гвоздеи, за които билетите ще се свършат най-бързо.

В читалище "Отец Паисий" ще се играят също "Казанова" на Диана Добрева, "Красотата спи" на Стефан Москов, "Златната мина" на Мариус Куркински, "Как се научих да кормувам" на Николай Поляков и "Ноември" на Слав Бакалов.

Традиционно богата е литературната програма -

ще бъдат представени 20 автори и произведения, осем са премиери.

За първи път в България ще представи своя книга ("Мавзолеят") жънещата успехи в Париж Ружа Лазарова.

Румяна Емануилиду ще донесе новата си книга "Юлияда" - за Юлия Огнянова. Ще се говори за третия том на "Строителите на съвременна България" от Симеон Радев, ще има специална вечер посветена на 1989 г.

Мирела Иванова ще чете проза и поезия от последната си книга "Бавно", а Федя Филкова - от книгите, посветени на покойния й съпруг Николай Кънчев.

Театърът на маса в Художествената галерия в Стария град ще представи освен новото произведение на Георги Господинов и "Лудвиг В." от Томас Бернхард  (реж. Бина Харалампиева).

Фондация "Аполония" покани тази година галерия "Ракурси" да организира

проекта "Усещане за времето",

в който участват 12 автори: Велико Маринчевски, Димитър Труканов-Трукан, Илиян Лалев, Ирма Водева, Капка Кънева, Марианжела Анастасова, Ненко Балкански, Онник Каранфилян, Ран Манолов, Стефан Божков, Христо Кържилов и Явора Петрова.

Традиционо ще бъде подредена годишната фотоизложба на Canon България.

В чест на юбилея си "Аполония" покани и трима автори, които са само на 25 години. Трима живописци, които напускат ателиетата на Националната художествена академия преди броени месеци - Галя Георгиева, Георги Пасев и Елеонора Друмева.
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите