Съветите на СуперХостинг.БГ за справяне с фишинг атаки
Източник: SuperHosting.BG
0

Н аскоро станахме свидетели на няколко фишинг вълни в българското онлайн пространство, насочени към клиентите на големи компании. Този тип онлайн заплахи изобщо не са нови и всъщност датират още от зората на глобалната мрежа интернет, а самият термин „phishing” навлиза в употреба в средата на 90-те години на миналия век.

За разлика от тогавашните, по-скоро любителски хакерски опити обаче, днес фишингът е много по-организиран, зад него стои истинска нелегална индустрия, която има за цел да се добере до вашите пароли, банкови сметки и друга конфиденциална информация. Затова не е изненада, че в наши дни той се превръща в една от най-широко разпространените заплахи в интернет и очакванията на експертите са честотата на този тип атаки тепърва да се увеличава.

Защо се практикува?

Фишинг атаките се използват за най-разнообразни цели. Те могат да бъдат насочени към всеки индивидуален онлайн потребител, с цел получаване на достъп например до неговата банкова сметка или имейл акаунт. Но могат и да таргетират служител, за да компрометират цяла компания или институция. Извършват се дори и по лични подбуди – като метод за достъп до електронните писма и друга комуникация на обект на интимни желания. При всички случаи обаче фишингът е наказуемо деяние

През последните години най-големият български хостинг доставчик СуперХостинг.БГ инвестира значителни средства за защита на своите потребители, включително и от фишинг атаки. Предпазването от тях обаче е двустранен процес и затова друг важен фокус на компанията е да обучава потребителите как да се пазят от тази актуална онлайн заплаха. Ето и най-важните съвети на екипа на СуперХостинг.БГ по тази тема:

Какво представлява?

Понятието фишинг (от англ. ез. phishing) представлява злонамерено действие с цел получаване на достъп до чувствителна информация като потребителски имена и пароли, данни за кредитни карти, онлайн банкиране и др. Особеното е, че при подобен вид онлайн измами, злонамерени лица най-често се представят за доверeна или популярна организация - вашата банка, интернет доставчик, хостинг компания или държавна институция. Имитирайки такава организация, в съответния фишинг имейл или друго съобщение те подканват потребителите да кликнат на съмнителна препратка и/или да си въведат конфиденциална информация. Ако го направят обаче, тя може да бъде открадната и да се използва за престъпни цели.

Комбинация от технология и психология

Силата на фишинга е в това, че той комбинира технологични хакерски методи с познания за човешката психика и за начините за ефективно влияние върху нея. Този набор от техники се нарича „социален инженеринг“ и включва неща като например предизвикването на страхове или стимулирането на желанието ни за печалба.

Затова най-важното, което трябва да знаем е, че не трябва да реагираме прибързано на написаното в даден имейл или чат канал. Ако получите писмо, в което пише, че ако не кликнете на даден линк, веднага ще ви изяде разбеснял се дракон, вероятно не бихте повярвали, нали? Е, със същото недоверие трябва да подхождате и ако ви заплашват, че ще изгубите достъп до имейла или до банковата си сметка.

Помислете защо получавате имейла

“Писмата, съдържащи важни линкове, които наистина трябва да се кликнат, са в отговор на ваше действие. Например след регистрация в даден сайт, често е нужно потвърждение чрез кликване на линк в изпратено от сайта писмо. В тези случаи вие предварително знаете, че ще получите подобно писмо и знаете, че в него ще има линк. Ако не сте направили подобно действие, не кликайте на връзката, която ви изпращат.” - предупреждава Любомир Русанов, управляващ партньор на СуперХостинг.БГ.

Любомир Русанов
Любомир Русанов Източник: SuperHosting.BG

“Не кликайте на препратки в писмо, без да сте се уверили, че то е от достоверен изпращач. Винаги проверявайте внимателно името и имейл адреса, от който идва съобщението. Ако те са странни, изписани са с грешки или се различават от името на организацията, представена в имейла, то не предприемайте по-нататъшни действия.” - допълва още той. Това, че изпращачът на пръв поглед ни изглежда познат, не гарантира нищо.

Гледайте внимателно URL адреса на целевата страница

Основното, на което разчитат хакерите при фишинг атака, е, че потребителите ще се заблудят от дизайна, наподобяващ уебсайта на тяхната банка или друга обслужваща компания и няма да обърнат внимание на URL адреса на целевата страница, към която ги препращат. Възможно е обаче дори само една буква в името на домейна да е различна и ако потребителят не забележи това, е много вероятно да стане жертва на фишинг атака. Ако обаче получателите се вгледат внимателно в адресната лента на браузъра, вероятно ще установят и други тревожни детайли като например, че препратката е обозначена като опасна и няма ssl сертификат за сигурност. Това е особено важно на страници, в които се изисква да въведете ваши лични или данни за разплащане - дебитна или кредитна карта.

Бърз начин за проверка къде водят препратките

Има бърз начин да проверите накъде води препратката от даден мейл, преди още да сте я кликнали, посочват от СуперХостинг.БГ. Поставете курсора на мишката върху препратката, без да кликвате. Погледнете долу в левия ъгъл на мейл клиента или на друго място в интерфейса, където се показва допълнителната информация. Там можете да видите кой е линкът и да прецените дали да го последвате.

Проверете активността на услугите в клиентския си профил

Ако ви е трудно да определите по URL адреса на заредената страница, първо проверете в клиентския си профил в дадената компания дали наистина от вас се очаква подобно плащане или каквото и да е действие. В случай че услугите в профила ви са активни и нямате нотификации за предстоящо плащане, то вероятно сте обект на фишинг.

Препоръчително е да активирате и двуфакторното удостоверяване (2FA) за достъп до всички свои профили в интернет, за да ги защитите от неоторизирани злонамерени лица.

Обърнете внимание на правописните грешки в имейлите

Когато получите писмо на български език, в което има проблемен изказ и правопис, това е сигнал, че има нещо нередно, предупреждават от хостинг компанията. Типичен за фишинг имейлите е и твърде крайният и фаталистичен изказ от типа на “Услугите Ви спират днес!”. Ако забележите подобни странности, проверете още веднъж полето с името и имейла на изпращача, както и предходната си комуникация с дадената институция или компания. Обикновено при тази проверка ще установите несъответствия и ще успеете да се предпазите от атаката.

От СуперХостинг.БГ съветват потребителите винаги да правят тези проверки и дори при най-малките съмнения да проверят активността на услугите си и да се свържат със своя доставчик, за да са сигурни, че той е изпращачът на конкретния имейл, а не някое злонамерено лице.

Активирайте двуфакторното удостоверяване за всички профили в интернет

Двуфакторното удостоверяване (Two-Factor Authentication – 2FA) представлява допълнителна защита на електронната поща или останалите ви профили в мрежата. С него освен паролата, при вход в пощата трябва да въведете и допълнителен код. Този код може да се генерира на телефона ви с приложение като Google Authenticator или да ви бъде изпратен със SMS. Такава възможност е предвидена и за клиентите на хостинг доставчика – както за достъп до клиентския им профил (откъдето да достъпват пощите си), така и при влизане в cPanel (контролният панел за хостинг акаунта).

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 29 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 38 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.