Пробиотици - какви са различните видове?
Източник: iStock/Getty Images
0

С ъвременният начин на живот често взима многобройни жертви, като интестиналното здраве и състоянието на чревната флора обикновено е сред първите пораженци. Стрес, непълноценно хранене, злоупотреба с алкохол, преумора, недоспиване, липса на физическа активност, тютюнопушене, злоупотреба с лекарства са все фактори, които по един или друг начин увреждат състоянието на стомашно-чревния тракт, което повлича поредица от събития и вероятно лежи в основата на развитието на многобройни заболявания.

Познаването на пробиотиците и приемът на подходящи пробиотици от drugstore.bg позволява превенция на тези нарушения и се използва като част от комплексното лечение на редица заболявания, за които е доказана ключовата роля на интестиналната микрофлора.

Какво представляват пробиотиците?

Чревният микробиом представлява сложна, но фино балансирана система, в която цари изключително добре поддържано равновесие между полезни и патогенни (лоши, вредни, болестотворни) микроорганизми. Нарушаването на това равновесие, например при боледуване, при прием на някои лекарства, силен стрес, небалансирана диета и под влияние на редица други фактори, води до потискане на полезните микроорганизми и/или увеличаване популациите на патогенните. Това от своя страна може да резултира в широк спектър от неблагоприятни за човека последици, вариращи от стомашен дискомфорт, запек или диария до отключване на различни по вид, тежест и етиология заболявания (включително автоимунни и онкологични).

Пробиотиците съставляват добрите микроорганизми и обикновено включват различни видове бактерии и дрожди. Освен в интестиналния тракт, пробиотици се откриват още в устната кухина (имат значение за оралното здраве), пикочните пътища, вагината, кожата и осъществяват многобройни функции, най-важните от които са превенция разрастването на патогенните микроорганизми.

Видове пробиотици

Пробиотиците обикновено съдържат бактерии или дрожди, като в зависимост от състава им могат да се очакват и някои разлики в желаните ефекти, което от своя страна подпомага специалистите в здравната система при избора на подходящ препарат за всеки отделен пациент.

Съществуват множество видове пробиотици, като сред най-застъпените се включват лактобацили, бифидобактерии, сахаромицес, стрептококи, ентерококи, ешерихия и бацилус.

Лактобацили се срещат естествено в пикочно-половата и храносмилателната система, като произвеждат млечна киселина посредством синтезата на ензима лактаза. Има над 50 различни вида лактобацили, като едни от най-популярните сред тях са Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarius и други:

  • Lactobacillus acidophilus: L. acidophilus се среща в женската полова система (във вагината) и в тънките черва, като подпомага храносмилането и борбата с патогенните бактерии.
  • Lactobacillus reuteri: L. reuteri се открива в устната кухина и интестиналния тракт, като се асоциира с намаляване риска от развитие на кариес и стоматологични проблеми. Произвежда широкоспектърна субстанция с антибиотични свойства, известна като реутерин, за който е доказано, че потиска растежа и развитието на редица бактерии, гъби и дрожди и подпомага интестиналната флора.
  • Lactobacillus bulgaricus: L. bulgaricus участва активно в неутрализирането на токсини, в борбата с патогенните бактерии и в производството на собствени антибиотици.
  • Lactobacillus casei: подпомага имунната функция, прилага се безопасно при деца с разстройство или запек, както и при непоносимост към лактоза.
  • Lactobacillus helveticus: подпомага храносмилателната и имунната система, може да окаже благоприятни ефекти върху костната плътност при жени в периода на менопауза, като подобрява усвояването на калция, облекчава проявите при стрес, подпомага съня и кръвното налягане.

Bifidobacterium

Бифидобактериите са едни от най-добрите и информативни маркери за здравословното състояние на интестиналния тракт, като по-голямата част от тези бактерии се откриват по хода на дебелото черво. Важна особеност е, че в този участък от интестиналния тракт се формират до няколко дни след раждането и оказват голямо влияние върху състоянието на новороденото. Известни са около 30 различни вида бифидобактерии, като сред едни от най-често прилаганите се включват Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve:

  • Bifidobacterium bifidum: B. bifidum преобладава в интестиналния тракт (особено в дебелото черво) при новородени и са полезни за производството на някои витамини, за подпомагане на имунитета, както и при диария.
  • Bifidobacterium breve: B. breve се открива в храносмилателния тракт и половата система при жените, като се бори с патогенните бактерии.
  • Bifidobacterium longum: B. longum обитава храносмилателната система, има роля на антиоксидант и подпомага разграждането на въглехидратите. Изключително благоприятен ефект оказва при възпалителни чревни заболявания, болест на Крон, улцерозен колит, рак на дебелото черво, запек.

Saccharomyces

Сахаромицес (Saccharomyces boulardii) представляват вид дрожди и са изключително подходящи при стомашно-чревни неразположения, тъй като са отговорни за стимулирането на общия имунитет и локалните имунни механизми по хода на храносмилателния тракт.

Проявяват антимикробно, антитоксично и противовъзпалително действие, което ги прави особено подходящи при възпалителни заболявания на тънките и на дебелото черво, включително и болест на Крон.

Streptococcus thermophilus

Стрептококус термофилус се откроява с производството на големи количества лактаза (ензим, необходим за разтваряне на млечните храни) и се използва за профилактика на лактозна непоносимост при бебета, малки и големи деца. Може да се използва и при възрастни при отключване на непоносимост към млечни храни под въздействието на различни фактори.

Ползи от приема на пробиотици

Приемът на различни видове пробиотици се асоциира с редица разностранни ползи за организма, като пробиотиците едновременно подпомагат лечението на някои заболявания, но също така и предпазват от развитието на някои състояния. Сред едни от най-популярните им ползи се включват:

  • при храносмилателни нарушения: едни от най-честите показания за лечение с пробиотици включват храносмилателни нарушения, включително запек, диария, колики, метеоризъм, стомашен дискомфорт, независимо дали на фона на заболяване или временно неразположение, провокирано от храна, стрес, промени в средата.
  • при интестинални заболявания: прием на пробиотици се препоръчва при редица заболявания на чревния тракт с възпалителна, автоимунна или инфекциозна етиология, включително различните видове ентерит, колит, болест на Крон, улцерозен колит и други.
  • при кожни проблеми: доказана е тясната връзка между влошеното състояние на чревната флора и появата или обострянето на акне, поради което прием на пробиотици се препоръчва и в комплексното лечение на редица кожни заболявания, включително акне, дерматит, екзема, кожна свръхчувствителност и други.
  • за подобряване на имунитета: пробиотиците са важни за синтезата на някои витамини, антиоксиданти, за повишаване на устойчивостта на организма към вредни въздействия от различно естество.
  • при антибиотична терапия: практиката да се приемат пробиотици на фона на антибиотична терапия води до редукция на риска от поява на сериозни интестинални странични ефекти (най-често диария и влошаване на чревния микробиом) и се препоръчва дори при краткосрочно лечение с щадящи антибиотици.
  • други ползи: приемът на пробиотици оказва благоприятен ефект по отношение на женското здраве, когнитивните функции, забавяне на стареенето, облекчаване (в рамките на комплексната терапия) на проявите на тревожност, депресия и други психични и личностни разстройства, при сърдечно-съдови нарушения, при нарушения в липидния профил, наднормено тегло, метаболитен синдром и много други.

След обстоен разпит и преглед лекуващият лекар взема решението за необходимостта от допълнителен прием на пробиотици под формата на добавки, промени в храненето или комбинация от двете и подпомага избора на конкретен препарат, съобразно неговия състав.

 
Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 1 час

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 1 час

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 2 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 3 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 3 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 3 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 3 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 4 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 4 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 5 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 5 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 5 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 5 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи