Какви са рисковете, ако прекалим с приема на витамин А?
Източник: iStock/Getty Images
0

В итамин А е един от основните мастноразтворими витамини, а ретинолът е най-мощната известна форма на витамин А. Ретинолът се получава от бета каротини и ретинил естери. Бета каротините и каротеноидите се съдържат във високи дози в плодове и зеленчуци с оранжев или червен цвят, като са водоразтворими и не съществува риск от предозиране (излишните количества се отделят с урината). Ретинил естерите се съдържат в различни количества в хранителните продукти с животински произход, включително риба, месо, черен дроб, яйца, масло, като са мастноразтворими и съответно е налице риск от предозиране при прием на по-високи от препоръчителните дневни количества. Качествени хранителни добавки с витамин А от apteka.framar.bg можете да включите в дневното меню.

По колко витамин А на ден и защо?

В зависимост от възрастта дневните нужди от витамина се променят. При деца дозите се изчисляват на между 300 до 600 микрограма, нараствайки до 700 микрограма при жени над 18 години и на около 900 микрограма при мъже над 18 години.

Като мастноразтворим витамин, витамин А се складира в черния дроб, представляващ депо на около 90 процента от цялото количество на витамина в организма.

Ежедневното задоволяване на потребностите има важно значение във връзка с многобройните функции на витамина и множеството доказани и потвърдени благоприятни ефекти върху растежа, развитието, кожата, скелета, зъбите, зрението. В ролята си на мощен антиоксидант витамин А намира приложение в терапията на многобройни и разнородни заболявания, необходим е за профилактиката на някои кожни и зрителни нарушения, а също и за фертилитета и нормалното протичане на бременността

Рискове при предозиране

В стремежа си за извличане на всички ползи от витамин А много хора го приемат допълнително, под формата на добавка, без да има доказана необходимост. В случай, че ежедневното меню е богато на каротеноиди и животински продукти (снабдяващи организма с необходимите дози от витамина), липсват доказани подлежащи гастроинтестинални заболявания (намаляващи усвояването на витамина или повишаващи потребностите) и липсва доказан недостиг на субстанцията, допълнителната суплементация излага на риск от възникване на различни усложнения, особено когато е самоцелна и не е предварително консултирана с лекуващия лекар.

Остра интоксикация с витамин А

Остра интоксикация на витамина възниква при прием на многократно по-високи от препоръчителните дози за кратък период от време. При еднократен прием на дози, многократно надвишаващи препоръчителните (над 200 000 микрограма), в рамките на 24 до 48 часа настъпват проявите на остра интоксикация, включващи най-често ексцесивно главоболие, замъглено зрение, вертиго, болки в корема, гадене и повръщане, слабост, раздразнителност, сънливост.

Острата интоксикация е сравнително рядко срещана в практиката и обикновено настъпва при консумация на животински продукти, съдържащи прекомерни количества витамин А (масло от черен дроб на треска, черен дроб на лос, морж или полярна мечка).

Преминаването на олекотен хранителен режим и ограничаването на животинските продукти за няколко дни обикновено води до самоограничаване на състоянието и отшумяване на оплакванията.

Хронична интоксикация с витамин А

Хроничната злоупотреба и продължителният прием (с течение на седмици или месеци) на високи дози витамин А, надхвърлящи многократно препоръчителните, но не достатъчно високи за да провокират остра интоксикация, води до появата на различни системни оплаквания. Счита се, че ежедневният прием на дози над 10 000 микрограма, крие риск от хронична интоксикация, проявяваща се най-често със следните оплаквания:

  • неврологични симптоми: упорито главоболие, сънливост, раздразнителност, склонност към депресивно настроение, понижена работоспособност и концентрация на вниманието
  • промени по косата и кожата: косата става суха като слама, изтънява, налице е изразен косопад, кожата загрубява, става склонна към зачервяване, лющене, раздразнение. Характерна е появата на язви в устната кухина, рагади или напукване в ъгълчетата на устата
  • стомашно-чревни оплаквания: гадене с или без повръщане, диария, липса на апетит, хепатотоксичност, която може да се прояви с характерните за жълтеница прояви (пожълтяване на кожата и склерите, изсветляване на изпражненията, потъмняване на урината)
  • опорно-двигателни промени: налице са болки по стави и мускули, изтъняване на костите и риск от фрактури, риск от развитие на остеопороза
  • зрителни нарушения: замъглено зрение, двойно виждане, конюнктивит
  • други: бавно зарастване на рани, чести инфекции, нарушения в менструалния цикъл, тератогенен ефект (увреждане на плода)

Рискове по време на бременност

Адекватният внос на витамин А преди забременяване и по време на бременността има важно значение за нейното оптимално протичане, растеж и развитие на плода. Злоупотребата и прекомерният внос на мастноразтворимия витамин крият не по-малки рискове, поради което употребата му през бременността е противопоказана, а необходимите количества на витамин А следва да се набавят с храната. В случай на необходимост проследяващият бременността специалист ще назначи подходяща форма на субстанцията, съобразена с индивидуалните потребности на жената.

Злоупотребата с витамин А преди забременяване и по време на бременността крие риск от:

  • патологии на бременността: развитие на ранен или късен спонтанен аборт, промени в прикрепването и развитието на плацентата
  • тератогенен ефект: развитие на различни по тежест аномалии на плода, някои от които не са съвместими с живота и могат да наложат извършването на аборт по медицински показания

Нежелани лекарствени взаимодействия

Прекаленият внос на витамин А крие рискове от възникване на нежелани лекарствени взаимодействия, в случай на едновременна употреба с други лекарства и добавки, включително достъпни без рецепта.

Така например оралните контрацептиви повишават плазмените нива на витамина и могат да причинят прояви на токсичност. Някои антибиотици от групата на тетрациклините в комбинация с витамин А могат да провокират опасно повишение на вътречерепното налягане.

Едновременната употреба с ретиноиди повишава рисковете от поява на нежелани ефекти, а едновременната употреба с лекарства, увреждащи черния дроб (парацетамол, ибупрофен, статини, антибиотици, кортикостероиди, алопуринол и много други), както и с алкохол, значително увеличава вероятността от развитие на хепатотоксичност.

Едновременната употреба с други добавки, съдържащи витамин К, гинко билоба, жълт кантарион, също увеличава рисковете от поява на нежелани и токсични прояви.

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 1 час

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 2 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 2 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области