Как детето ти да учи по австрийска програма, без да се мести във Виена?
Източник: dm
0

А ко сте родител на седмокласник със сигурност най-обсъжданата тема в дома ви е къде детето ще продължи образованието си. Разбира се, всеки иска добро училище, с богата програма и перспективи за реализация. Затова често се поглежда и към чуждия опит. Чували сме истории как „на запад“ децата още със завършването си имат страхотна професия и как са придобили знания, които им дават големи възможности. И така неусетно се започва разговорът дали не е по-добре да се учи някъде в чужбина.

Ако и вие сте от тези родители, имаме страхотна новина за вас. Вече и в България детето ви може да получи средно образование като в Австрия или Германия. По-конкретно говорим за една специалност, която в немско езичния свят е позната като „дрогерист“. Зад тази дума се крие перспективна професия, която се изучава в системата на дуалното обучение и, която дава много възможности за развитие. От четири години и децата в България могат да преминават такова обучение, благодарение на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm, които направиха това възможно. В българските училища то се провежда под официалното наименование „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“

„Дрогеристите“ пет години изучават предмети, които не се преподават другаде

Тъй като обучението за „дрогеристи“ е ново за България е напълно естествено да няма учебници за него. Затова, една от първите стъпки, които dm направиха, беше да изучат подробно австрийския опит и да го пренесат в България. Компанията не само, че организира превода на специалните учебници, но и с помощта на водещи български експерти ги адаптира според спецификите на обучението в страната.

А какво съдържат тези учебници? Според Евелина Великова, управител с ресори „Обучение и развитие” и „Регион Продажби” в dm България „Тази специалност е изключително комплексна. Наред с общообразователните предмети, децата изучават и дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.“

„Дрогеристът“ може да бъде от успешен бюти блогър до търговец, лекар или фармацевт

На пръв поглед, списъкът с предмети е дълъг, но само се замислете за възможностите, които обучението дава. И тук ще се опрем на статистиката. Опитът в Австрия, а той не е никак малък, показва че учениците, завършили тази специалност имат огромни възможности за развитие. Те могат да бъдат много успешни консултанти във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm. А както знаем, който е успешен, се радва на добра кариера, особено в компания като dm, която насърчава развитието на служителите си.

Друга посока на развитие е в областта на производството на био продукти и на козметика. И тук не говорим за работа в производствен цех, което също би били възможно, а в отделите, които разработват новите продукти и задават тенденциите. Децата получават и задълбочени знания по химия и биология, а това логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти.

И накрая една - бонус възможност. Знаете ли коя е една от най-желаните професии днес, особено сред тийнейджърките? Вече не е адвокат или астронавт, а инфлуенсър. Точно така, много млади момичета искат да дават съвети за красота, за грим, за стил и за това кое е полезно. Днес този пазар е наситен с ентусиасти, но не всички са успешни. Причината е, че хората са все по-информирани и не е лесно да се спечели доверието им. Затова успяват само тези, които имат задълбочени познания – точно каквито са дрогеристите.

Специалност „Осигуряване на продуктова информация“ може да се изучава в София, Варна, Плевен, Димитровград и Силистра

И след като ви разказахме колко е интересно и полезно да се учи за „дрогерист“ е време да споделим и кои са училищата, които предлагат това обучение. През учебната 2023/2024 година професията с официално наименование „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“ ще се изучава в пет професионални гимназии в пет български града. Това са: ПГЕБ „Проф. Д-р Асен Златаров“, гр. София, ПГХ ХВТ „Д. И. Менделеев“, гр. Варна, ПГХВТ „Луи Пастьор“, гр. Плевен, ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ и ПГПТ "Евлогий Георгиев" гр. Силистра.

Тук е важно да се отбележи, че обучението е пет годишно в гимназиален курс, 8-12 клас. Както е и в Австрия и Германия, няма следваща степен в университет, но пък вече ви разказахме за перспективите, които специалността дава.

Децата не само учат, но и работят по специалността

Обучението за „дрогеристи“ преминава под две различни форми – дуална и дневна. Общото между тях е, че и при двете обучението в класната стая се съчетава и с трудова практика. При „дневната“ форма има задължителна неплатена производствена практика на учениците в 10, 11 и 12. клас без договор. Тази практика е по няколко седмици в годината по специален график. Накрая децата получават професия и диплома за средно образование. Този вариант за обучение е избран от гимназиите в София и Силистра.

При „дуалната“ форма също има учебна практика. Разликата е, че задължителната практика е в 11 и 12 клас и, че тя е платена от работодателя, при който преминава. В този случай децата работят на трудов договор и получават заплата. И тук обучението завършва с професия и диплома. През следващата учебна година "дуалната форма" на обучение ще се прилага в ПГХ ХВТ "Д. И. Менделеев", гр. Варна, ПГХВТ "Луи Пастьор", гр. Плевен, и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Димитровград.

Вече 75 деца учат за „дрогеристи“ в България

Обучението за „дрогеристи“ в България стартира през учебната 2019/2020 година в гр. Варна, където беше сформирана първата паралелка. През следващите години то се разшири и към Плевен и Димитровград, а от 2023/2024 учебна година се очаква да има паралелки и в София и Силистра. В тази връзка Евелина Великова споделя: „Ние сме много радостни, че и в България децата могат да изучават същите предмети като своите връстници в Австрия и Германия. Това им дава страхотни житейски перспективи и ги прави конкурентни на пазара на труда не само в България, но и в цяла Европа.“

Ако и вие искате детето ви да се присъедини към клуба на „дрогеристите“ в Европа и да изучава една от желаните специалности в западните страни и в същото време да остане близко до вас, потърсете повече информация за специалност „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“ в гимназиите, за които ви разказахме или на https://www.dm-jobs.com/Bulgaria/content/drogerist-v-dm-magazin/?locale=bg_BG

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 49 минути

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 3 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 6 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа