Как да направим дома си във Винтидж стил?
0

О бзавеждането на дома в старинен винтидж стил е много модерно днес, тъй като не коства големи разходи и внася топлина, уют и предава историята на отминалото време. Нека видим как можете и Вие да внесете тази хармония и топлина чрез цветовете, декорацията и аксесоарите в дома, благодарение на Vivre.

Какво представлява винтидж стилът в съвременния дом?

Концепцията винтидж стил отразява мебелите и интериорните детайли в старинен вид, който е извън съвременните стандарти за мода в обзавеждането. Поради тази причина, дизайнерите умишлено състаряват мебелите, правейки ги да изглеждат автентични, като от миналото. За целта се използват различни видове лакове, декорации, бои и шлифовъчни материали.

Винтидж стилът никога няма да излезе от мода, тъй като предава обстановката и настроенията от миналите времена, символизирайки връзката между вековете. От друга страна, подобен дизайн, силно се отличава от съвременната визия и разбиране за обзавеждане на дома и в същото време, изглежда автентично и впечатляващо. Винтидж е стилът, принадлежащ на периода от 30-те до 80-те години на миналия век. При декорацията трябва да забравите за съвременното скрито LED осветление, пластмасата и гипсокартона. Тук се използва дърво, кожа и естествени материали.

Стъпки в преобразяването на стаите, в зависимост от предназначението им

  • За спалня - обзавеждането на спалнята се проектира с имитиращи старинен вид мебели. Спалнята е с дърворезба на краката, а скринът и нощните шкафчета са с протъркано бяло. Облото огледало в специална автентична рамка, лампата с абажур и кадифените завеси ще допълнят интериора;
  • За хол - при проектирането на хола е важно да се реши, от кой определен период на миналите векове планирате да направите обзавеждането. Например, използването на рядък диван, подходящи картини и аксесоари, като вази, кошове и подобни атрибути, ще завършат цялата визуална картина;
  • За коридор - днес пазарът предлага достатъчно голямо разнообразие на елементи за обзавеждане във винтидж стил. Например наличието на закачалка от ковано желязо, напукан дървен сандък за съхранение на вещи и огледало с подходяща рамка са добър вариант;
  • За баня - санитарното помещение е истински шедьовър във винтидж стил, тъй като плочките са в протрит вид, а краката на ваната са със специална декорация. Смесителите на чешмите и душовете са в медни акценти, а огледалото и умивалникът в дървени рамки;
  • За кухня - мебелите в това помещение представляват комплект от дърво с дърворезба и старинни съдове, принадлежности и аксесоари.

Какви цветове са подходящи?

Интериорът в стил винтидж обикновено използва интересни комбинации и цветови схеми. Широко използвани са топлите цветове и нюанси на дървото. От друга страна, използват се и студени палитри, като синьо-сивите нюанси, тъй като най-добре илюстрират износения и протъркан вид на мебелите. Често срещани цветове са и зелено-сивите акценти, но с тях не бива да се прекалява, особено със зеленото. То трябва да е замърсено и едва доловимо, в основата на ефекта за протърканост.

В най-широк обхват се използват светлите цветове, които се простират в диапазона от сметана до кафе с мляко и мока. Те обаче играят ролята на основни цветови акценти и не участват при оформяне на ефекта за старинност и протъркан вид. Те добре се комбинират със златисто или бронзово покритие на отделните аксесоари.

Пастелното розово е другият срещан цвят във винтидж стила, който обаче се използва повече в спалнята на младото семейство. Подобен акцент се допълва с тъмни, по-наситени нюанси, като сиво, черно и шоколад.

Какви материали се използват?

При декорацията във винтидж стил, трябва да се внимава с какви материали се борави. Обикновено сред тях липсват изкуствените елементи, залагайки на естествените и натурални материали. Тоест, най-подходящи са дървото, камъкът и металът. Най-предпочитани са мед, бронз и керамика. За пода, предимно се използва дървен паркет или плочки, но килимът, балатумът или ламинатът ще са неподходящи. Също, трябва да забравите за окачения таван, скритото осветление и сложните гипсокартонени конструкции.

Стените могат да са декорирани чрез специални тапети и подходящи рисунки на дървета, птици или флорални мотиви. Използването на имитация на тухлена неизмазана стена е отличен избор. Разбира се, цялостният винтидж стил е немислим без необходимите аксесоари към него. Това са покривките, ръчно бродираните постелки, възглавнички и цветни килимчета. Дори много автентичен вид придават стенните лампи с оригинални дизайни на крушките, внасящи леко ефектно сияние, чрез което интериорът на помещението придобива вид като на филм.

При оформянето на винтидж стила, много е важно да не се получи претрупаност на предмети, аксесоари, отделни детайли и прекалено много цветове. В основата на подобна декорация се крие създаването на тиха, уютна и успокояваща атмосфера. В подобно помещение, Вие трябва да се чувствате комфортно и да Ви действа успокояващо. За това допринася и миризмата на естествените материали, топлината на цветовете и хармонията на обзавеждането.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 18 минути

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 1 час

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 1 час

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 1 час

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 2 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 2 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 2 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 2 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 2 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 2 часа

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 2 часа

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 2 часа

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 2 часа

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 3 часа

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом