0

Д ори малко да се интересувате от новостите в технологичния свят, несъмнено сте чували за Интернет на нещата. В последните години темата е широко обсъждана, а иновациите в тази сфера, отнасящи се за домовете ни, стават все по-големи, интересни и ефективни. Целта им е да създадат свързаност между битовите устройства, които използваме на ежедневна база така, че да се улесни животът на забързания съвременен човек. Тази технология му позволява да пести време, като управлява редица устройства у дома само през смартфона си.

Какво всъщност представлява идеята за Интернет на нещата (IoT – Internet of Things) вкъщи? “Нещата”са всички онези електроуреди у дома, които могат да бъдат свързани в интернет мрежа. Подобни смарт уреди все по-често се появяват на пазара, а естеството им бива доста разнообразно – от термостати, през кафе машини до гаражни врати. Технологията за свързаност, например, позволява на кафе машината ви да получи сигнал в момента, в който изключите сутрешната си аларма на телефона, и в резултат на тази информация сама да се задейства и да приготви кафето ви. Звучи съблазнително, нали? Именно простотата, с която Интернет на нещата внася улеснение в ежедневието, обуславя огромния потенциал на технологията в бъдеще.

Днешните примери за смарт устройства, свързани в мрежа, не са малко и започват все повече да навлизат в домовете ни. Изключителното предимство на тези уреди е възможността да си обменят информация, която да определя техните функции. Интернет на нещата позволява на уредите в дома и офиса ви да си комуникират, а “модератор” е вашият смартфон. Чрез различни мобилни приложения той подава информация не само на база зададена от вас команда, но и въз основа на познаване на вашите навици.

За да станат част от свързана мрежа, устройствата се нуждаят от специален чип, който да се имплементира в техния механизъм. Този чип е с миниатюрен размер, което прави поставянето му възможно във всяко устройство, за което се сетите. Това създава реалната възможност в бъдеще да управляваме домовете си изцяло през смарт устройства и така да отключваме входната врата от разстояние, за да се приберем в предварително затоплен или охладен дом с покупките, за които хладилникът ви е изпратил подсещане, че трябва да набавите.

Домовете на бъдещето са възможни благодарение на непрестанните разработки в сферата на Интернет на нещата. Специалистите в областта работят по създаването на все по-малки чипове, което пък дава все по-големи възможности за уредите, в които ще бъдат имплементирани те. На такива иновации са посветени и екипи в България, които работят в посока развиване потенциала на тази модерна технология. Ако ви е интересно да научите от първо лице какви са тенденциите в тази сфера и да разберете къде се намира България на глобалната IoT карта, можете да чуете разказите на представители на тези екипи по време на конференцията SoftUnit, която ще се проведе на 28 и 29 септември в София.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@