Андрей Пръмов: Българските банки заместват отказа от банкиране на чуждите
Източник: netinfo
0

- Казва се, че фондовете не гарантират доходност, а държавата можела да я осигури. Може ли?

- Държавата няма да осигури доходност, хайде да не се залъгваме. Това просто не е нейна функция. Колкото до доходността, осигурявана от пенсионните фондове, макар и далеч от желаното и възможното, все пак съществува. Да не забравяме щетите от финансовата криза 2008-2010 г. , през които доходността практически беше отрицателна за голяма част от инвестиционните портфейли. Тези загуби лесно могат да бъдат компенсирани във времето с разумно управление в по-устойчива инвестиционна среда - кризите не са постоянно явление. Ако обаче бъде променен моделът на осигуряване така, че да бъде ограничен или дори спрян потокът от допълнителни вноски, доходността на фондовете неизбежно ще пострада, защото капитализацията им може да бъде рязко забавена или дори спряна.

- А фондовата борса ще се срине, има и такива прогнози. Резонни ли са, или част от агитацията?

- Ами да, нещо такова неизбежно ще се случи. Борсата ни така и така е в състояние на будна кома. Изобщо капиталовите пазари са доведеното дете на тази държава, откакто Дянков национализира фондовата борса- вече една петилетка държавата тотално пренебрегва капиталовия пазар и неслучайно потокът чужди портфейлни инвестиции към нас е трайно отрицателен. А макар и немного на брой, на борсата ни се предлагат акции на първокласни емитенти - индустриални, банкови, информационно-технологични, които в момента са силно подценени от пазара, основно поради почти пресъхналия инвестиционен поток. Ако капиталите под управление на пенсионните фондове спрат да нарастват, те несъмнено ще понесат негативни последствия по отношение на доходността, тъй като при управление на средства най-общо казано размерът има много голямо значение. Фондовете няма да фалират, ако бъдат управлявани както трябва, защото имат възможността да инвестират капитали и да генерират печалби на регулираните пазари на ЕС, и не само. Въпросът, който продължавам да си задавам, е защо държавата полага максимум усилия да финансира с пенсионните ни спестявания примерно германската борса, а не нашата?

- Българските банки ли са “лошите момчета” в системата? Точно те са обект на всякакви атаки - пример КТБ. А може би защото са си „наши”?

- Аз категорично смятам, че банките с преобладаващо българско акционерно участие не са „черни овци” на българската банкова система и че подобна теза е в основата си неверна, манипулативна и в последна сметка вредна за страната. Банките с преобладаващ български акционерен капитал са фундаментално важни за финансовата ни стабилност и това ясно пролича в годините след 2009, когато се разрази глобалната финансова криза. Истината е, че банките с български акционери работят в силно конкурентна среда без да разполагат както колегите им от филиалите на чуждестранни банки с достъп до резервите на ЕЦБ.

И работят добре, както показва и сухата статистика - общият им пазарен дял постоянно нараства, не на последно място, поради продължаващото изтегляне на чуждите капитали от страната. Българските банки компенсират отлива на чуждестранен банков капитал и отказа от банкиране от страна на чуждестранните банкови филиали, нека бъдем честни. Те заслужават преди всичко подкрепа, а не злонамерени атаки. Което не означава допускане на двоен стандарт в надзора над дейността им. Аз съм много далеч от това да бъда безкритичен към лошите практики с български акционери - кредитите към свързани лица, съмнителните обезпечения, некоректната отчетност и т.н., но да не забравяме, че тези практики не са патент само на българските банки. И нека заради една “черна овца” - КТБ, не изколваме “стадото”. Причините за фалита на КТБ не са в банковите стандарти, а в пълното им отсъствие при управлението й.

- Случайни ли са опитите за разклащане на банки?

- Вербалните атаки за очерняне на българските банки не са от вчера, и не са случайни. Спомняме си как преди 7-8 години с внимателно манипулирани слухове и насаждана паника сред вложителите бе брутално атакувана ПИБ. Тогава атаката не успя, понеже и правителството, и банковата общност, съзряха истинския замисъл - да бъде свален валутният борд чрез разбутване на банковата система. Буквално същата атака бе разиграна срещу ПИБ и в седмицата непосредствено след поставянето на КТБ под специален надзор. Еднотипни съобщения: “Теглете си парите, затварят и ПИБ от утре”, бяха разпращани чрез SMS и различни електронни съобщения, телефонни обаждания, аз самият получих такова… Това за мен бе отново пряка атака срещу финансовата стабилност на държавата, ни повече, ни по-малко.

- В очакване на фалита на КТБ сме, решение още няма. Вместо него има извънредно законодателство. Нужно ли е то?

- Малко съм раздвоен по въпроса, още повече, законодателството не е полето на моята тясна експертиза. От една страна, очевидно е, че със забавянето на обявяването на КТБ в несъстоятелност настъпват вреди и за държавата, и за кредиторите на банката.

От друга, извънредното законодателство в исторически план е донесло повече бели, отколкото ползи, в т.ч. в областта на банковото дело. Дали банката се източва от момента на поставянето й под специален надзор, или е била източена още „на входа”, тоест, когато е приемала влогове и е отпускала кредити, и никакво ново законодателство няма да върне откраднатите пари? Дали действащите норми на закона не са били адекватни сами по себе си, или умишлено не са прилагани адекватно? Дали надзорните, одитиращите, специалните органи са недостатъчно овластени от закона във функциите си да разкриват правдива информация за случващото се в КТБ и да не допуснат то да се случва, или не са изпълнили задълженията си? Според мен най-добър отговор на тези въпроси, а оттук и на този дали е нужно ново банково законодателство, и какво да е то, трябва да даде работата на временната парламентарна комисия за КТБ.

- Има напрежение в отношенията държава - БНБ. Полезно ли е?

- Не. БНБ категорично не трябва да бъде въвличана в политическите игри. Да, фалитът на КТБ разкри сериозни, неподозирани слабости във функционирането на надзора и ръководството на банката следва да понесе морална отговорност, подавайки оставка. Впрочем, ако не се лъжа, г-н Искров постъпи така още миналото лято, когато предложи на политиците да подаде оставка в момента, в който определят наследника му, и това е правилно. Не може обаче да не се признае ролята на управителя на БНБ при избора на спасителното в последна сметка решение КТБ да бъде поставена под специален надзор, а ПИБ да бъде подкрепена при банковата криза: една от „опорните точки” на атаките срещу БНБ, както знаем, е че приложила двоен стандарт в решаването на еднотипни проблеми.

А това изобщо не е вярно! БНБ в решителен момент защити финансовата стабилност и обществените интереси. При ПИБ ставаше дума за мащабна външна атака срещу ликвидна банка от системно значение, с реален капитал, реални кредити и адекватни активи, които да послужат като обезпечение за ликвидна помощ от държавата. Поставянето на ПИБ под особен надзор би довело до колапс на банковата система и дълбока икономическа криза. Неслучайно и ЕК одобри държавната помощ за нея, след като се увери, че оздравителният план на банката е реалистичен и тя е в състояние да функционира нормално. При КТБ ставаше дума за вътрешен конфликт, при който лъснаха фиктивността на част от капитала на банката, кухите активи и значителният размер необезпечени кредити на свързани лица.

Фалитът на КТБ донесе огромни загуби за вложителите си и проблеми на предприятия и институции, обслужващи се при нея, но не разруши банковата система и определено не доведе до икономическа криза. Държавна помощ за нея щеше да бъде неоправдана, необезпечена и неодобрена от ЕК. Ето това трябва да имат наум политиците - да не отиват толкова далеч в атаките си срещу управителя на БНБ, че да рискуват дискредитация на самата институция. (Андрей Пръмов пред "24 часа")

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стрелба пред парижка болница, има загинал

Стрелба пред парижка болница, има загинал

Свят Преди 1 час

Нападателят е избягал с мотоциклет

Прокуратурата и АИКБ подписаха меморандум за сътрудничество

Прокуратурата и АИКБ подписаха меморандум за сътрудничество

България Преди 1 час

Миналата година прокуратурата сключи меморандум за сътрудничество и разбирателство с КНСБ, КТ "Подкрепа" и КРИБ

Скандал в САЩ, полицаи атакуваха чернокож военен

Скандал в САЩ, полицаи атакуваха чернокож военен

Свят Преди 2 часа

Лейтенант Карон Назарио е облечен в униформата си по време на инцидента

Коктейл от антитела намалява риска от COVDID-19

Коктейл от антитела намалява риска от COVDID-19

Теми в развитие Преди 2 часа

В САЩ той вече има разрешение за употреба

Тексас

Там предвкусват нов свят - нито вирус, нито рестрикции

Теми в развитие Преди 2 часа

Защо хора от Тексас, САЩ, казват "не ни пука за ковид"

Започна почистване на коритата на реките, преминаващи през София

Започна почистване на коритата на реките, преминаващи през София

България Преди 2 часа

За целта Столичната община е осигурила 2 654 898,58 лв.

COVID паспортите: Кои държави от ЕС се споразумяха за тях

COVID паспортите: Кои държави от ЕС се споразумяха за тях

Теми в развитие Преди 3 часа

Планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г.

3 бързи идеи за питателен обяд

3 бързи идеи за питателен обяд

Любопитно Преди 3 часа

За да си спомним онова време, а и защото наистина много ни липсва мамината супа топчета

Истински приключения и вълнуващи моменти в "Треска за Оскари"

Истински приключения и вълнуващи моменти в "Треска за Оскари"

Любопитно Преди 3 часа

„Първи контакт“ и „Омарът“ с премиера в третата седмица на кампанията

Повдигнаха обвинение на шофьора на камион за смет, блъснал жена и дете

Повдигнаха обвинение на шофьора на камион за смет, блъснал жена и дете

България Преди 3 часа

Вследствие на получените травми жената почина в болница

Красимир Вълчев

Вълчев: Не се налага удължаване на учебната година

Теми в развитие Преди 4 часа

Може ли отново учениците да се върнат към онлайн-обучение, ако цифрите на заболеваемостта се повишат

НСИ: През 2020 г. емигриралите са по-малко от имигриралите

НСИ: През 2020 г. емигриралите са по-малко от имигриралите

България Преди 5 часа

През 2020 г. 37 364 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България

<p>DW: Ще доведе ли пандемията до вълна от разводи</p>

DW: Ще доведе ли пандемията до вълна от разводи

Теми в развитие Преди 5 часа

Проучване сочи, че разводите е Германия са се увеличили пет пъти в резултат от пандемията. Вече цялата процедура може да се изпълни и онлайн

Пожар остави безработен мъж и болния му син на улицата

Пожар остави безработен мъж и болния му син на улицата

България Преди 5 часа

Състрадателни хора от селото започнаха дарителска кампания

Воислав Шешел

Шешел: Сръбската армия трябва да е готова за бърза намеса в Косово

Свят Преди 6 часа

Какъв е поводът за изказването на лидерът на Сръбската радикална партия

Принц Хари се върна сам във Великобритания за погребението на принц Филип

Принц Хари се върна сам във Великобритания за погребението на принц Филип

Любопитно Преди 6 часа

Той веднага се е изолира в карантина, преди траурната служба за херцога на Единбург