0

В ероятно много от вас са чували, че освен биткойн, на света има още хиляди криптовалути. В по-голямата си част те са разпространявани сред инвеститори с цел набиране на средства - само през 2017 година криптопроектите съумяват по този начин да съберат над 6 милиарда долара.

Процесът наподобява опростена версия на първично публично предлагане (IPO), през което минават големите компании, желаещи да станат публични. В случая с криптовалутите, това се нарича ICO или Initial Coin Offering (Първично предлагане на монети). Инвеститорите получават ограничен брой виртуални монети (токени), които не представляват процент от компанията, а се използват за заплащането на даден продукт или услуга.

Например, всеки би могъл да пусне токен, чрез който да финансира свое приложение за наем на автомобили. Презумпцията е, че подобно приложение може да се сдобие с голяма популярност и на неговите потребители ще се налага да заплащат с дадения токен, за да си наемат автомобил. Колкото повече се увеличава търсенето на услугата, толкова по-голям недостиг на дадените токени има. В резултат на това очакването е, че тяхната цена ще се вдигне, а инвеститорите, взели участие в ICO-то, ще се облагодетелстват, като продадат своите виртуални активи с огромна печалба. Именно тази методика на финансиране на бизнесите накара десетки хиляди души по света да се впуснат в осъществяването на собствено ICO. Много от тях се хвърлят в начинание, което не разбират напълно, от желание да съберат бързо капитал, докато все още трае еуфорията по ICO-тата. Следните 5 мита са много разпространени както сред тях, така и сред някои от инвеститорите:

1. ICO се прави от днес за утре

Светът на криптовалутите се задушава от стотиците ICO-та, които излизат всеки месец. Инвестиращите в тези проекти нямат възможността дори бегло да се запознаят с половината от тях. За да е сигурен даден екип, че ще събере средствата, зададени предварително като минимум, са необходими месеци на усилен маркетинг. Спекулантите се интересуват от един основен фактор – не колко е качествен даден проект от техническа гледна точка, а какво въодушевление ще създаде той сред другите. Това се постига чрез участия в интервюта, статии в реномирани издания, банери в известни сайтове и т.н. За да се създаде имиджът на даден проект, са необходими както пари, така и време.

2. Всички могат да се включат в едно ICO

Докато голяма част от правителствата по света все още нямат ясна политика по отношение на разпространението на криптовалути, някои от големите икономики вече започват да затягат контрола. Американските власти на няколко пъти принуждават екипи, събрали милиони долари от инвеститори, да им върнат парите, тъй като биват обвинени в разпространението на ценни книжа без необходимите лицензи. Някои основатели дори са вкарани в затвора. Народна Република Китай също се обяви против този вид събиране на капитал, поради големия брой измами, на които китайски граждани са станали жертва. Ако през 2016 г. това бе практика без сериозни последици, то през 2018 г. създателите на криптовалути трябва да бъдат изключително внимателни на кого и как точно ги продават.

3. От ICO се печели винаги

Проучване на 4000 ICO-та от страна на бостънския колеж Carroll School of Management разкрива, че повечето от тях „умират“ в рамките на 4 месеца след разпространението им сред инвеститорите. 2018 година се оказа изключително тежка за криптопроектите и още през май месец се установи, че 83% от монетите, търгувани на борсите, са с цена, по-ниска от тази на тяхното ICO. Често парите от разпродажбата на монетите са били несъобразно похарчени от хора, които нямат опит с менажирането на такива огромни средства или просто дадена бизнес идея се оказва нереализуема.

4. Щом е на Ethereum, значи всичко е наред

Ethereum е най-популярната платформа за създаване и разпространение на собствени токени (в т.нар. стандарт ERC-20). Създаването на виртуални активи върху Ethereum отнема малко време, а вече дори има методи за автоматизирането на този процес. Въпреки това Ethereum не е гаранция за качество или легитимност. Поради децентрализираната му същност, абсолютно всеки може да се включи към платформата. Освен това, тъй като за сътворяването на токен се използва сравнително нов и непознат компютърен език, много програмисти продължават да допускат фатални грешки, водещи до сериозни хакерски атаки.

5. Най-добрите бонуси са на предварителната разпродажба

Едно ICO често върви ръка за ръка и с предварителна разпродажба на виртуалните активи (или така наречения token pre-sale). Смята се, че това е най-сигурният начин за сдобиване с токени на най-добрата възможна цена, тъй като тогава се предлагат с бонуси от по 20-30%. Истината е обаче, че често създателите на даден токен го разпродават още по-отрано сред крупни играчи, които го изкупуват „на едро“ с бонуси от по 80-90%. Тяхната цел е проста – да се отърват от активите, с които са се сдобили, в момента, в който те се появят на дадена борса. Така дори и цената им да падне с 30% под тази на предварителната разпродажба, те пак биха били на печалба, за сметка на дребните инвеститори, включили се след тях в ICO-то.

Без съмнение този начин за събиране на средства предлага множество възможности на предприемачите от цял свят, желаещи да разработят своя идея или да създадат новаторска технология, както и за малките инвеститори да избият многократно вложените от тях средства. Фактът е обаче, че ICO-тата все още представляват и особено рискова инвестиция. Предстои да видим какви регулации ще бъдат общоприети, за да могат качествените и дълготрайни проекти да вземат превес. За това, както и за тенденциите в тази сфера, ще можете да научите на предстоящата конференция SoftUnit, на която експерти в областта на ICO-тата и криптовалутите ще споделят с публиката своя безценен опит и ще ви дадат съвети дали и как да ги използвате ефективно и успешно.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове