Петър Москов: „Промяната“ и „Статуквото“ нямат решение на кризата
0

В ъпросът как и кога ще излезем от COVID кризата не е медицински или експертен. Медицинската наука ясно и категорично винаги е твърдяла: Докато нямаме оръжие трябва да се пазим, а когато науката изработи оръжие, трябва да го използваме, за да спрем да се пазим. Така че, решението не е свързано с медицинска експертиза, а с политическо лидерство. И отсъствието на такова политическо лидерство продължава да задълбочава проблема.

Отказвам липсата на смелост и политическо лидерство да бъде заменяна от поредният разговор за мерки. Отказвам да планирам живота си спрямо „краткосрочни, средносрочни и дългосрочни“ мерки, които един или друг предлага, за да го добута до избори или до края на мандата си.

Решението не е в това да избираме между едни или други мерки, или едни или други ограничения, предложени от мрънкащи индивиди, наречени „експерти“. Решението е в политическо лидерство, което да сложи категоричния край на агонията, в която живеем, край на планиране на живота ни от едно до друго затваряне.

Аз, като представител на Национално обединение на десницата“, стоя зад такова решение. Решение, опиращо се на реалността, а не на добри пожелания.

Честната позиция изисква ясно да си кажем, че поставената пред обществото цел за 90% ваксинирани, за да излезем от кризата е невъзможна за постигане. Няма да коментирам причините, за да стигнем до тук, те са ясни за повечето от вас, просто ви моля да осъзнаете, че реалността е такава. И след като осъзнаваме, че реалността е такава  следва и да отсъдим, че преследването на такава цел всъщност не е решение, а въртене в порочния кръг, в който сме сега за необозрим период от време. Очевидно, за да обединим отново обществото е нужна нова цел, различна от тази и нов план за достигането на тази цел, различен от сегашния.

Национално обединение на десницата заставаме зад такъв план от две точки:

1. До края на годината държавата да проведе силна, смислена, отговаряща на страховете и притесненията на хората про-ваксинационна информационна кампания. Целта на тази кампания е възможно най-много хора  да получат информация и да бъдат убедени в смисъла и ползата от ваксиниране.

2. След това, от началото на Новата година, след масираната информационна кампания, когато всеки от нас е направил информиран избор, държавата прекратява всякакви мерки и ограничения. Не моментно, не до следващ пик, а като трайно, ясно осъзнато решение на цялото общество.

Аз съм направил избора да се ваксинирам, защото така запазвам собствения си живот и здраве и не дължа на никого повече да го пазя като ограничавам икономическия или социалния си живот. Друг информирано е направил избора си да не се ваксинира, с което декларира отказа си от това да бъдете пазен през налагане на мерки и е наясно с възможните последствия от решението си за собствения си живот и здраве.

Спираме да се мразим, спираме да се обвиняваме, подаваме си ръка и заедно продължаваме  свободния си живот напред, всеки със своя избор и последствията от него.

Точка, нов ред!

Това решение предлагаме ние от Национално обединение на десницата и сме готови да го защитим и имаме смелостта да го приведем в действие. Съзнавам, че такова решение е тежко, но знам, че всичко останало е само удължаване на агонията, в която живеем и политическо мишкуване от избори до избори.

Знам какво е основното притеснение на много от вас да подкрепите такова решение, а то е възможността на здравната система да се справи с нови високи нива на заразяване, а такива ще има. В тази връзка, като лекар и като човек, който е управлявал системата на здравеопазване, ще ви кажа, че грозната картина, която виждате по новините за липса на свободни легла в болниците до голяма степен се дължи не на обективна липса на капацитет, а на невъзможност и нежелание здравната система да се управлява така, че да отговори на нуждите на хората. И за да ви убедя в това ще дам няколко числа за реалната ситуацията в болниците в двата най-големи града в страната София и Пловдив. Това са данни от НЗОК и РЗИ към сряда, 27-ми октомври:

1. Софийската РЗИ е определила 4000 легла за лечение на COVID пациенти на своята територия. В този момент, лежащите в болница пациенти на територията на София са 1601 (на фона на тези числа как ви изглежда телевизионен репортаж, с линейка, която обикаля 10 софийски болници, които отказват да приемат пациента, защото нямали легла). 700, от тези 4000 легла (18% от тях) са разпределени в 38 болници, в които към момента лежат НУЛА COVID пациенти. Тези 38 болници иначе имат 2650 броя легла, договорени с НЗОК за лечение на пациенти. И в нормални времена те винаги са пълни, което ще рече, че имат достатъчно кадрови и апаратурен капацитет, за да посрещнат пациентите си. 76% от болните в София в момента лежат в 10 болници. ( Линк към официалните данни https://www.nhif.bg/news_page?id=420613&page_id=10204 )

2. В област Пловдив има 38 болници, които имат договор с касата. В 53% от тях няма нито един лежащ пациент с COVID. 77% от пациентите с COVID лежат в девет от тези 38 болници (това е по-малко от ¼  от реалния капацитет). В УМБАЛ Пловдив едва 9% от леглата са заети с COVID пациенти. В болница „Пълмед“ 8% от леглата са заети с COVID пациенти, а в болница „Каспела“ – 12% от леглата. Голяма част от болниците, които изреждам получават десетки милиони финансиране от НЗОК всяка година, което гарантира, че имат и кадрово и апаратурно обезпечаване.

Мога да продължа така област по област, за да обоснова твърдението си, че говорим не за липса на реален капацитет, а за лошо управление на системата и невъзможност на държавата да се изправи срещу финансови потоци и частни интереси. Например в област Бургас едва 8% от леглата, договорени с НЗОК са заети с COVID пациенти, а в област Плевен те са 7% и т.н.

Има само няколко области, например Ямбол или Видин,  в които реално има недостиг, но той трябва да бъде компенсиран от местата, на които капацитетът е в пъти повече от необходимото. И това е организацията, която държавата трябва да създаде.

И понеже политиците трябва да дават решения как да става по-добре, а не да обосновават бездействието си с това колко е зле, да кажа какво би било моето решение на този проблем, ако в момента носех отговорността за това:

Прекратява се договорът за ползване на нашите пари от НЗОК на всяка болница, която не е изпълнила задължението си да приеме определения за нея брой пациенти с COVID. Това се случва в момента, в който линейката с човека, който бере душа в нея бива отпратена да търси друго място. Ако една болница не отговаря на нуждите на пациентите, то няма причина да финансираме някакви различни нейни собствени нужди с нашите пари. Това наричам аз „ПРОМЯНА“, а Вие?

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 2 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 3 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 7 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 7 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 8 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 8 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 8 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 8 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 8 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 9 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 9 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 10 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 10 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 10 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 10 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща