Божидар Божанов: Липсата на правосъдие е причината да си чупим колите в дупки
0

Божидар Божанов е кандидат на “Демократична България” (бюлетина №30)  в 23 МИР - преференция №110 и водач на листата в 26 МИР - София Област - преференция №101. Той е ИТ експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Завършил Голдсмитс колидж, част от лондонския университет. Бил е част от групата на ИТ експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление.

ИТ експертът вярва, че електронното управление е инструмент за постигане на много стратегически цели в управлението на публичния сектор – намаляване на корупцията, намаляване на бюрокрацията, повишаване на прозрачността. Електронното управление може да се случи с правилната комбинация от експертен капацитет и политическа воля и поради това Божидар смята да работи както за промяна на законодателството, спиращо въвеждането на електронно управление, така и за премахване на всички административни и процедурни пречки пред реалното му въвеждане.

Вие сте сред уважаван IT специалист, дигитализацията е крайъгален камък в програмата на “Демократична България”, как тя ще помогне в бедните селски райони и на хората, които нямат смартфони дори?

Дигиталната трансформация значи по-малко бюрокрация, по-малко корупция и по-висока ефективност.

От това биха спечелили всички граждани, без значение дали живеят в отдалечен селски район или в центъра на областен град - ще премахнем нуждата да се обикалят администрациите за удостоверения и бележки, ще елиминираме възможностите за корупция и пари под масата. Ще оптимизираме разходите на администрацията, като я направим по-ефективна, съответно ще има повече пари за пътища, здравеопазване, социални дейности.

Всичко това звучи хубаво, но как конкретно може да бъде постигнато?

Законодателните изменения, които внесохме още в априлския парламент, са първо стъпка към това. Но е нужна и промяна в мисленето на администрацията и в институционалната структура на електронното управление.

Държавна агенция “Електронно управление” трябва да излезе от меката роля, която играеше в последните пет години и да влезе по-активно в правомощията си. С други думи, да започне да налага глоби за незаконна бюрокрация. За това е нужна, обаче, политическа воля.

Нужен е и стабилен и прозрачен системен интегратор, какъвто има в повечето развити държави. В момента такъв е “Информационно обслужване”, което обаче през годините е натрупало негативна репутация, въпреки някои успешно реализирани проекти напоследък. Трудното в ролята на Информационно обслужване е какви функции да му бъдат вменени и по какъв начин. Настоящата законова уредба е прекалено обща и не позволява планиране и достатъчна прозрачност.

Водите листата на “Демократична България” в 26 МИР -  София област има ли общи проблеми за населените места в нея?

Проблемите са почти идентични - лоша пътна инфраструктура, неудобен транспорт, проблеми с водоснабдяването, самозабравили се местни дерибеи, корупция в местната власт, изсичане на горите.

Когато се краде от асфалт, краде се от пътна маркировка, краде се от европроекти, уреждат се приближени на властта с обществени поръчки и публични имоти, няма как да имаме качествена базова инфраструктура.

Затова е толкова важна съдебната реформа, за която говорим - за да има кой да наказва хората, които пилеят публичните средства. В последните години прокуратурата разпъва политически чадъри над управляващите партии, което прави тези схеми възможни. Всичко това става с одобрителните погледи и гласове на ДПС, които чрез своето влияние в прокуратурата, осигуряват тези чадъри.

След разговорите ми с хората съм напълно убеден, че те разбират тази причинно-следствена връзка - че липсата на правосъдие е причината да си чупим колите в дупки, да тече кална вода от чешмата и да не можем да разчитаме на здравната система.

Как може да се противодейства на “изсмукването” от София на инвестиции и работна сила? Могат ли общините в областта да кандидатстват заедно по проекти?

По-важно не различните области да спорят за един европейски пари и за едни скромни чуждестранни инвестиции, а общото ниво на чуждестранните инвестиции да нарасне. Тогава градовете в областта могат да използват свои уникални характеристики (местни политики, природни дадености или исторически опит в дадена сфера), за да привличат инвеститори.

Това, което спира инвестициите в България е корупцията. Когато една компания иска да построи завод, тя проучва държавите в целия регион и често избира някоя наша съседка, защото там рисковете, свързани с корупция, са по-ниски. Затова сме длъжни да изкореним корупцията и бюрокрацията, с която се среща всеки инвеститор.

Как бихте могли да задържите младите хора в областта, когато са толкова близо до всички удобства на големия град?

Ако осигурим добра транспортна свързаност, така че хората да могат да работят в София, а да живеят в областта, без това да им създава главоболия, много от тях биха останали. Това е модел, който работи в Европа - столиците привличат ежедневно десетки хиляди хора от околните градове и села. Когато аз работех в Амстердам, живеех в едно от градчетата до него, много мои колеги също пътуваха с влак от околността.

Именно затова предлагаме крайградска железница, с която удобно и бързо хората да могат да стигат до работните си места, без да висят в задръствания, без да се бутат в панелни блокове и да не знаят дали ще има място за детето им в детска градина..

Какво очаквате от тези избори?

Очаквам силен резултат за Демократична България. Очаквам и този път да бъде сформирано правителство. То ще бъде коалиционно, съответно трябва партиите да имат механизми да договарят принципни коалиции. В Демократична България имаме готовност да водим преговорите, без да отстъпваме от принципите си и без да допускаме ГЕРБ и ДПС през задната врата.

Като народен представител, кой е основният принцип, който ще отстоявате?

Понякога депутатите са склонни да забравят това и се оплитат в политически интриги, от които спират да виждат целите, за които са изпратени в Народното събрание. Смятам нито за момент да не забравя, че съм представител, който е там единствено, за да решава проблемите на хората.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 2 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 2 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA