Откриха Дунав мост 2
Премиерът Бойко Борисов, румънският министър-председател Виктор-Виорел Понта и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хан на Дунав мост 2   
Източник: БГНЕС/Боби Тошев
103

Премиерът Бойко Борисов, придружен от министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски, и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан се разходиха по Дунав мост 2 при Видин-Калафат.

Борисов и Хан се срещнаха с представители на румънската страна на средата на моста и заедно преминаха по завършената конструкция на съоръжението.

Последният сегмент на Дунав мост 2 бе монтиран прeз миналата седмица и конструкцията е вече свързана.

В края на август бе изцяло завършена и прилежащата инфраструктура.

Инвестицията в моста е 300 млн. евро, съобщи Хан. От тях 100 млн. евро са осигурени от ЕС.

Бойко Борисов припомни на Йоханес Хан уговорката, че ако двамата с министър-председателя на Румъния се разходят по моста, те ще получат изразходените средства за съоръжението до края на годината.

България очаква около половин милиард евро да й бъдат възстановени от Европейския съюз до края на годината. Мостът се строи усилено и до пролетта по него ще може и да се преминава. Имаме уговорка и с испанската компания да бъде завършено строителството в тези срокове.

България и Румъния винаги са били и могат да бъдат за пример за сътрудничество на две съседни държави, каза Борисов. Той припомни, че преди две години на това място не е имало нищо, а сега конструкцията е свързана.

Според главния архитект на моста инж. Алберто Бергара освен основната линия, ще има вело- и пешеходна пътека.

По думите на Бергара

ще можем да преминем по него с автомобил, камион, велосипед или пеша:

"Това, което днес честваме, е съединяване на връхната конструкция. Считайки от днес, може да се преминава от българския до румънския бряг. Има още два месеца работа, която зависи от температурата на въздуха".

Днес е официалното откриване на моста, а оптимален трафик ще бъде достигнат през 2015 г.

85% са готови предпазните ограждения за корабите. Има довършителни дейности за около месец. После трябва да се узакони.

Оптимистичният вариант за функциониране на моста е началото на следващата година,

подчерта Московски.

По неофициална информация цената на преминаване през Дунав мост 2 ще бъде 6 евро на автомобил, независимо от това колко души са в колата. Още не се знае колко ще струва за пешеходци и велосипедисти.

"В Румъния ДДС е 24%, при нас е 20. Има процедура по уеднаквяване заради експлоатацията на моста, посочи за БНР транспортният министър Ивайло Московски.

"Предложили сме три форми за управление. В зависимост от преговорите са възможни различни решения. Пътните такси се събират от румънската страна".

В Румъния днес е одобрен меморандум за създаване на смесено дружество за управление на моста между България и Румъния, каза Виктор Понта и допълни, че до няколко седмици ще бъде създадено смесеното дружество, което ще е със седалище в България.

Преди официалното откриване на Дунав мост 2 кметът на Видин Герго Гергов каза за Би Ти Ви:

"Видин ни посреща със слънце и мъгла. Това е една метафора и за състоянието на града в момента. Години наред видинчани се взираха в откриването на моста. Не остава много за довършване. Над 250 млн. евро са инвестирани в моста и инфраструктурата. Нашите очаквания са да стартираме с косвени доходи. На шега казвам, че Калафат ще стане квартал на Видин, тъй като той е най-близката община до него".

На въпроса какво е обяснението защо стандартът на живот е толкова различен на двете места (бел.ред. Калафат е по-добре икономически от Видин – има собствено производство на зеленчуци и плодове, предприятие, в което работят 3000 души, както и много младо население), Гергов каза:

"Ние сме пограничен район, радвам се, че правителството сега се грижи за нас. Нашият район се славеше със златната си земя, тук се произвеждаха много зеленчуци и плодове. Политиката, която се водеше преди, съсипа напоителната система. В момента водим преговори, очаквам да има университет във Видин – било то български или румънски, с Корея предстои да преговаряме. Скоро време инвестициите ще са факт".

По думите на Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси в Букурещ, Румъния:

"Новата българо-румънска връзка Видин-Калафат отваря нови перспективи и възможности в бизнес отношенията между двете страни, но и дава нов път за товарите от Западна и Централна Европа към всички страни в Европа, пести на шофьорите пътни такси и митнически контрол по трасето Германия, Унгария, Румъния и България.

Той каза още: "Разбира се, тези 1791 метра, които представляват новия Дунав мост 2 при Видин-Калафат, създават перспективи в няколко посоки:

мостът създава работни места и от двете страни,

става предпочитано място за преминаване на потока от товарни автомобили, дава възможност за инвестиции в региона. Вече се забелязва активно движение на фирми от Германия и Турция".

Според първоначалния план мостът отдавна трябваше да е готов. Първата копка беше направена от Сергей Станишев на 13 май 2007 г., но след това проектът зацикли по различни причини. ЕС се съгласи да ни даде отсрочка за крайния срок и дори допълнително финансиране.

Преди официалното откриване на моста премиерът и европейският комисар за регионална политика се запознаха с хода на строителството на пътната връзка на АМ "Хемус" със софийския околовръстен път – пътен възел Яна.

България може да бъде използвана за пример

за това как се строят магистрали и се въвеждат в експлоатация, коментира Хан.

България не е само пример за усвояване на всички европейски фондове. Страната няма нито една спряна или замразена програма, каза еврокомисарят.

Европейската Сметна палата е потвърдила своето позитивно становище за системите за управление и контрол при всички структурни фондове и Кохезионния фонд в България. Така нареченото ниво на грешка, заради което на много страни са замразени и спрени европрограмите, в България е под 2%, каза еврокомисарят.

Борисов добави: "Мисля, че думите на комисаря не се нуждаят от коментар. Когато дойде нашето правителство на власт, всички европейски програми и фондове бяха спрени". Днес България е за пример на другите европейски страни, както казват еврокомисарят Хан и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, заяви премиерът Борисов.

Проектът се изгражда по ОП "Транспорт 2007-2013", финансиран от Европейския съюз и е на стойност 32 243 349,45 лева без ДДС.

Обектът е част от Трансевропейския транспортен коридор IV. Новото трасе, с дължина 8,46 км, ще свърже съществуващия участък от автомагистрала "Хемус" с околовръстния път на София.

Реализацията на проекта ще доведе до значително намаляване интензивността на трафика и ще повиши капацитета на автомобилния поток по път Е-79.

Коментари 103
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

103 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове