23

"Почти няма държава членка на ЕС без спрени програми и се създава впечатлението, че това се превръща в инструмент за справяне с "дефицита" в бюджета на ЕС, а не в оценка на ефективното ползване на средствата".

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на среща между българските евродепутати и еврокомисаря за бюджета и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Станишев постави въпроса за възстановяването на плащанията по спрените оперативни програми за България.

По отношение на младежката безработица - един от най-наболелите въпроси в Европа, Станишев заяви, че очаква подкрепата на г-жа Георгиева за увеличаване на средствата по Младежката гаранция, тъй като досегашните 6 млрд. евро са напълно недостатъчни.

Той подчерта, че като заместник-председател на комисията, отговаряща за бюджета, г-жа Георгиева ще бъде изправена пред сериозното предизвикателство да управлява една от най-съкратените финансови рамки на ЕС, което несъмнено налага разместване на приоритетите.

Ние ще настояваме да не се прави компромис с инвестициите за растеж и работни места, добави той, като подчерта, че по време на изслушванията в парламента, групата на социалистите и демократите ще настоява Юнкер да спази поетите ангажименти, заради които е получил подкрепата им и ще очаква конкретни предложения по обещаните 300 млрд. евро инвестиции за следващите три години.

Парламентът направи компромис, като подкрепи финансовата рамка за 2014-2020 година, но с редица изисквания, като гъвкавост и преглед през 2016 г., допълни Станишев.

Във връзка с необходимостта от увеличаване на собствените ресурси на ЕС, лидерът на ПЕС поиска подкрепа за въвеждане на данък върху финансовите транзакции на европейско ниво.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@