4

Столичната община ще получи заем от 5,250 млн. лв. от Общинския гаранционен фонд за малките и средни предприятия.

С половината от парите ще се плати на почистващите града фирми, а с другата половина - преференциалните карти за градския транспорт, като средства от тях ще са за изплащането на заплатите на работещите в градския транспорт.

Докладът беше гласуван от комисията по финанси на Столичния общински съвет, като по време на дискусията вносителят му Орлин Иванов обясни, че първоначалното намерение е било да се иска заем от 10 млн. лв., като по 3,3 млн. лв. от тях да са за почистването на града и за градския транспорт, а 3,4 млн.лв. - за заплащането на капиталовите разходи.

Сумата е променена, защото фондът може да отпуска заем до 25% от финансовия актив, който има.

Заместник-кметът Минко Герджиков обясни, че за декември общината има задължения от 7 млн. лв. за чистенето на града.

От изпълнените 91% от програмата за капиталови разходи на общината са платени само 80 процента от тях.

По думите на Герджиков в градския транспорт разходите са платени до края на ноември.

Съветниците гласуваха и доклад за увеличаването с още три месеца на срока на работната група за преговорите с трите мобилни оператори. Общината преговаря с тях за намаляване на процента, който те събират от пуснатите кратки съобщения за паркиране в "Синя зона".

Искането е от 15% тя да се намали наполовина. До момента операторите не са се съгласили с предложението за намаляването на цените, а на разговорите са изпращали хора без мандат за преговори.

Съветниците смятат, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се сезира за проверка на операторите за злоупотреба с господстващо положение.

Възможен е и вариант при неподписването на анекси към договорите с намален процент да се стигне до разтрогването им.

Миналата седмица "Глобул" и "Мтел" бяха санкционирани от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), тъй като не са въвели предвидените от 1 януари намаления на цените на разговорите  до 20,5 стотинки при силен трафик и 15 ст. в слаб трафик.

Комисията постанови глоби в размер на 5000 лв. седмично на компаниите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@