29

П о пакета с предложения за пенсионна реформа, който внасяме в Народното събрание, има принципно общо съгласие, постигнато с компромиси от всички страни.

Това заявиха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на брифинг в Министерския съвет. Брифингът беше след среща на правителството със социалните партньори.

Устойчивост на финансирането на системата, адекватност на пенсиите и поносимост на условията за достъп до пенсия ще постигне пенсионната реформа, обобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

С пакета се предлага плавно нарастване на възрастта в третата масова категория до достигане на 65 години за мъжете и жените. В сектора "Сигурност" ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца,

каза Димитров и допълни, че предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите.

Минималната възраст за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години.

Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години - за втората.

Остават същите и условията за пенсиониране на категорийните работници - възможност за действие на параграф 4 от КСО.

Социалните партньори са постигнали съгласие и подземните миньори, които работят при много тежки условия, да могат да се пенсионират по-рано от първата категория - на 45 години.

Запазва се възможността и за по-ранно пенсиониране при ликвидация на предприятията и съкращения на щата, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Те обаче няма да могат да работят повече.

По отношение на адекватността на пенсиите чрез реформата е постигнато съгласие с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%, каза Пламен Димитров.

Осигуровките от 2017 г. ще бъдат повишени с един процент, а през 2018 г. с още един, но не, както беше предвидено, да са за втория стълб, а ще влизат в общественото осигуряване

Димитър Манолов призова постигнатият между правителство, синдикати и работодатели резултат с пакета от предложения, да не става обект на политическа търговия. Затова и социалните партньори ще започнат срещи с всички парламентарни групи.

По думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев реформата ще гарантира предсказуема среда за бизнеса и чуждестранните инвеститори. Предстои работа по инвалидните пенсии, както и по втория стълб на пенсионната система.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@