Икономисти за идеите на Дянков за лихвите
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

Икономисти и финансисти подкрепят идеи, които биха довели до по-голяма прозрачност при формирането на банковите лихви у нас, но не смятат, че административни мерки могат понижат лихвите.

Те коментираха за БТА обмисляните от Министерството на финансите мерки за понижаване на лихвите на банките.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви в края на миналата седмица, че първите три основни мерки, които могат да доведат до подобряване на условията на кредитиране у нас, вече са набелязани и могат да бъдат въведени чрез законодателни промени след обсъждане с Асоциацията на банките в България.

Мерките предвиждат определяне на лихвите по кредитите на база ЮРИБОР или СОФИБОР плюс надбавка на отделната банка, а не както досега - да бъдат определяни по различен начин от всяка банка; намаляване и отпадане на някои банкови такси и въвеждане на регулации за потребителските кредити до 400 лв.

Финансовият министър изрази мнение, че еднаквото формиране на лихвите от всички банки у нас ще даде повече прозрачност - хората ще могат да сравнят предложенията на отделните финансови институции.

Някои от таксите по обслужване на кредитите пък според министър Дянков могат да се поделят между банките и кредитополучателите, а не както досега да са изцяло за сметка на клиентите, а друга част от таксите ще бъдат определени за незаконни и ще отпаднат. Така според министъра кредитите ще станат по-евтини.

Регулирането на кредитите до 400 лв. пък според финансовия министър ще е в помощ на по-малките кредитополучатели, които сега прибягват до услугите на така нареченото лихварство заради това, че няма законова база за заемите под 400 лв.

Предложенията на финансовия министър са били обсъдени през вчерашния ден на среща при премиера Бойко Борисов с представители на Асоциацията на банките.

Банкери засега отказват коментар по обявените от вицепремиера мерки, но се разбра, че настояват за диалог и съвместно изготвяне на предложенията в тази сфера.

Икономически и финансови анализатори и кредитни експерти коментираха за БТА, че във връзка с перспективите пред развитието на българската и европейската икономика не може да се очаква понижение на лихвите по кредитите.

Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, заяви пред БТА, че предлаганите мерки от министър Симеон Дянков не могат да намалят лихвите по кредитите, но биха могли да доведат до по-голяма яснота за хората по отношение на това как се образуват лихвите.

Ако банките бъдат принудени да намаляват или да споделят част от разходите си по кредитите обаче, ефектът ще бъде не намаляване, а увеличаване на лихвите, коментира Ганев.

Това ще стане, защото банките ще компенсират намалените такси в увеличаване на лихвите по кредита.

Освен това, ако се смята за справедливо получателят на пари назаем да не поема всички разходи, свързани с този заем, то това означава, че и банката не би трябвало да поема всички разходи при обслужване на депозитите, заяви още Ганев.

Ако финансовата ситуация и конкуренцията помежду им не може да накара банките да поемат част от разходите по кредитите, то не виждам земна сила, която да ги накара да ги поемат, добави той.

Ганев отбеляза, че има обаче банки, които предлагат кредити с фиксирана лихва и при тях лихвата не може да се променя по време на кредита. Според него, ако правителството иска да стимулира икономическия растеж, то може да го направи като предприеме мерки за подобряване на бизнес климата.

Това включва реформи в областта на здравеопазването, образованието, пенсионната система, правораздаването, а също намаляване на административно-бюрократичното бреме, заяви Ганев.

Всичко това ще подобри бизнес средата и за банките ще стане много привлекателно да кредитират, каза той. Ако стимулите към икономиката, предвидени от държавата, включват намаляване на облагане, то трябва да се избере намаляване на осигурителните вноски, вместо намаляване на ДДС, смята Ганев.

Калоян Стайков, финансов анализатор от Института за пазарна икономика, заяви пред БТА, че единственото предимство на идеята за еднакво определяне на лихвите по кредитите на база СОФИБОР е, че първоначалните лихви по кредитите ще бъдат по-лесно сравними.

В договорите за кредит обаче има условия, при които първоначалната лихва се променя и именно тези условия клиентите трябва да проверяват много внимателно и да сравняват различните предложения на банките, посъветва той.

По отношение на предложението таксите да се разделят 50 на 50 между банката и кредитополучателя или някои от тях да се обявят за незаконни, Стайков каза, че тази мярка няма да доведе до сериозно намаляване на разходите на клиентите. Разходите ще бъдат прехвърлени в лихвата, която клиентите плащат, защото това са разходи за дадена услуга - независимо дали е обслужване на сметка или оценка на имот, посочи финансовият експерт.

Предложението за регулации на кредитите под 400 лв. трябва да подлежи на сериозен анализ дали това ще доведе до повече ползи, отколкото недостатъци, смята Стайков. По думите му може да се окаже, че въвеждането на регулации ще оскъпи малките кредити и ще доведе до това такива да не се отпускат.

Изчисляването на банковите лихви се базира на много неща - не се включва само дългосрочният лихвен процент на държавните облигации или рейтинга на държавата; пресмятат се още лихвите, които банките плащат по депозитите, лихвите на междубанковия пазар, отделно се начислява кредитен риск и други, които в крайна сметка формират крайния лихвен процент, обясни Калоян Стайков.

Няколко банки вече предлагат кредити въз основа на СОФИБОР и ЮРОБОР - това прави много по-прозрачно определянето на лихвените нива, но не ги прави по-ниски, коментира за БТА Тихомир Тошев, кредитен консултант, изпълнителен директор на консултантската компания "КредитЦентър".

Тошев отбеляза, че има компоненти, които се калкулират в надбавката върху основния лихвен процент при формирането на лихвата. Въпреки това предложението на министър Дянков е добро, защото ще има повече прозрачност за кредитополучателите, а това им дава и по-голяма сигурност, коментира консултантът.

Законът за потребителския кредит в момента обхваща само кредити над 400 лв., така че по-малките заеми не подлежат на регулация, а е добре при отпускането на всякакви по големина кредити банките да спазват определени правила, каза Тошев.

Не е добре държавата да се опитва да регулира пазар, който навсякъде по света се регулира от пазарни принципи, каза той. Пазарът продължава да се движи под знака на дълговата криза в Европа и няма перспективи за ново понижаване на лихвите, смята кредитният експерт. Хубавото е, че голяма част от банките удължиха промоциите си по кредити и за първото тримесечие на 2012 г., каза пред БТА Тошев.

Повече новини за лични финанси в PariteNi.bg

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове