Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013   
Източник: БГНЕС
163

Парламентът прие днес на първо четене Законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.

От общо гласували 182 народни представители 122 бяха за, а 60 - против.

Дискусията бе предавана пряко по БНТ и БНР.

Утрешното заседание на НС бе отменено заради обявения национален траур по повод на кончината на българския патриарх Максим.

ГЕРБ: Доходът на средния българин през 2013 г. ще е 61% от този на средния грък,

Това прогнозира заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев по време на дебатите по бюджета, като се позова на "Евростат".

Той посочи, че през 2005 г. доходът на средния българин е бил 41% от този на средния грък. Според Главчев промяната се дължи на факта, че българската икономика расте с по-високи темпове от тези на ЕС.

Още през 2010 г. България е изпреварила Румъния по растеж на доходите на глава от населението, а това означава, че водената от правителството фискална и макроикономическа политика е в правилната посока, посочи депутатът от ГЕРБ.

Ще се стремим да запазим положителните оценки, дадени от международните институции, но най-важното е да повишаваме общественото доверие в България, каза той и добави, че за хората в ГЕРБ най-ценна е подкрепата на българските граждани, защото осъзнават, че без нея ще преминат много трудно през трусовете на кризата в Европа.

Според Главчев на фона на проблемите в цяла Европа България запазва финансова стабилност, а същевременно прави сериозни и амбициозни стъпки в повишаването на доходите на населението. Приходната част е доста напрегната и амбициозна, но е планирана много прецизно и е напълно изпълнима и реална, добави Главчев.

Бюджет 2013 г. е балансиран, реалистичен и фокусиран към доходите на хората, посочи депутатът.

Дянков: Концентрираме се върху увеличаването на доходите

Основната задача на правителството в бюджетирането 2009-2010 г. беше да се върнем към финансова стабилност, през следващите две години целта беше да запазим тази стабилност, а с Бюджет 2013 се концентрираме върху увеличаване на доходите, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Дянков посочи, че размерът на приходите за 2013 г. е 37,5% от БВП, което 6,4 процента растеж спрямо програмата за тази година.

Предвидени са редица мерки за подобряването на събираемостта на приходите. Приоритетно се осигуряват средства в областта на социалната политика, отбеляза министърът.

Той припомни, че е предвидено увеличаване на пенсиите средно с 9,3 процента за всички, а за пенсиите, отпуснати преди 2009 г. - с 9,8 процента, както и увеличение на минималната заплата на 310 лв. от януари.

Той отбеляза, че за образованието е предвидено увеличаване на финансирането със 124 милиона лева. С учителския синдикат на КНСБ е постигната договорка за 20 милиона лева за повишаване на разходните стандарти.

Като други приоритетни сектори Симеон Дянков очерта културата - увеличение на средствата с 35 милиона лева, здравеопазването - с 92 милиона лева повече, публичната инфраструктура - увеличение с 510 милиона лева, и селското стопанство - увеличение с 196 милиона лева.

Бюджетът за 2013 г. осъществява последователна разходна политика, което гарантира, че и следващата година ще останем с една от трите най-ниски стойности и по външния дълг, и по общия дълг към БВП, и по дефицита спрямо БВП, обобщи Дянков.

Той цитира годишния доклад на Института за международни финанси "Развиваща се Европа, устояваща на бурята", който сравнява успехите и неуспехите на държавите от Източна Европа през последните години. Изводът е, че от цяла Източна Европа България и Полша са двете държави, които са успели да минат през кризата със завидна устойчивост, констатира Дянков.

В Източна Европа растежът през 2012 г. намаля рязко във всички държави, освен в България - особено в Румъния, Чехия, Унгария, които влязоха в повторна рецесия, се посочва още в документа.

Синята коалиция: Бюджет 2013 задушава малкия и средния бизнес

и това е най-голямата грешка в него. Това заяви пред парламента съпредседателят на Синята коалиция (СК) Мартин Димитров.

По думите му най-важният въпрос, на който хората очакват отговор, е как това и най-вече следващото правителство ще се справи с 600 хиляди души безработни. Десните посочиха, че след близо 4 години ГЕРБ на власт, на практика няма никакви реформи, освен смяната на някои министри.

Продънените кофи, през които изтичат милиарди левове, остават и ставаме все по-бедни, коментира Димитров.

От СК предупредиха, че страната ни може да загуби стотици милиони евро от европейските фондове - в областта на регионалното развитие, околната среда, а усвояването на парите по европрограмите е под желаното и очакваното.

В началото на мандата ГЕРБ обещаха доходи, близки до европейските, в края на управлението - нищо такова не се е случило, подчерта Мартин Димитров.

Монополите, според Синята коалиция, "правят каквото си искат", държавата вече само регистрира. От време на време някой министър задава въпрос, но нищо повече, отбеляза съпредседателят на групата на десните депутати.

Мартин Димитров отново повтори прогнозата на Синята коалиция за актуализация на бюджета догодина, защото е напаснат предизборно. Има опасност дефицитът да бъде по-голям от планирания, обясни той.

Едно от малкото положителни неща за ГЕРБ е фискалната стабилност. Извън това, икономиката върви назад, има около 1 млрд. евро отлив на инвестиции, 386 хиляди души са загубили работата си, изброи депутатът и председател на икономическата комисия.

И добави, че десните са очаквали това правителство да каже как ще създава заетост и как ще съживи икономиката. Вместо това ГЕРБ направи завой наляво - увеличава минималните осигурителни прагове, например, каза Мартин Димитров. Левият път, подчерта той, винаги е грешен.

Иван Костов: На ГЕРБ, БСП и ДПС им липсва смелост за реформи

Това констатира от парламентарната трибуна по време на дебата за Бюджет 2013 бившият министър-председател Иван Костов. Той оцени днешния и дебатите по държавния бюджет през изминалите години като формално обсъждане.

Отсъствието от пленарната зала на премиера и министрите (с изключение на вицепремиера Симеон Дянков), според него вече четири години обезличава Народното събрание.

По думите на Костов нито ДПС, нито БСП имат правото да критикуват бюджета, защото когато са били на власт, при благоприятна икономическа конюнктура, не са имали куража да осъществят дълбоки реформи, от които страната ни се нуждае.

Всички казвате - пълнят се каци без дъно, да - има огромни нереформирани сектори, посочи лидерът на ДСБ. Той попита и управляващите в момента защо не са махнали "чантаджиите" в МВР, например, при положение че самият премиер отчита присъствието на много такива в системата.

Не са пипани и здравеопазването, и образованието - нито от БСП, нито от ДПС, нито от ГЕРБ, продължи Иван Костов.

Единственият плюс на предлагания бюджет по думите му е запазването на бюджетната стабилност, както и че отговаря на фискалната макрорамка и на изискванията на ЕС за финансите на страните членки.

Не разваля това, което беше направено през 1997 г. от правителството на ОДС. Този бюджет, отбеляза Костов, има същата структура като в годините на ОДС. Разликата обаче е в пълзящото нарастване на определени данъци, което според съпредседателя на Синята коалиция са леви идеи.

Ако иска да говори за сериозна реформа, управлението трябваше да отчете, че близо 300 хиляди фирми у нас не са се регистрирали, вдигнала се е линията на бедността, системата на облагане на доходите е непоносима за определени слоеве и за икономиката на страната, смята Костов.

Рецептата според него е в радикална данъчна промяна, в "пипане" на бюджетната сметка на страната.

Бойко Борисов го посочиха за виновен за причиняване на смърт поради превишаване на сила, Европейският съюз ви критикува заради избора на конституционен съдия - отдалечавате се от европейските норми, коментира Костов.

Ако бяхте проевропейци, нямаше да ви четат конско, заключи лидерът на ДСБ.

Станишев: Сеирът хора не храни

Това коментира от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България и на БСП Сергей Станишев относно политиката на правителството и проектобюджета за 2013 г.

Той посочи, че нито един бюджет в годините на управление на ГЕРБ не е изпълнен така, както е планиран. Нито една от вашите антикризисни програми не проработи, дори и тази на Борисов, че най-добрата антикризисна политика са арестите, коментира Станишев.

Смазахте малкия и средния бизнес и държавата стана най-непредсказуемият фактор в икономиката, посочи той. Навсякъде целенасочено създавате монополи и картели, отбеляза Станишев.

По думите му над 80 закона, приети от това мнозинство, са лобистки и създават привилегии на определени фирми.

България се превръща в гето на бедността в Европа, коментира Станишев. Според него очевидно стратегията на правителство е не да се вдигат нашите доходи, а да спадат доходите на другите и така да ги догоним. По думите му пропагандното вдигане на пенсиите няма да покрие дори средната инфлация.

"Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети в мандата на ГЕРБ. Докарвате своите бюджетни баланси като икономисвате на гърба на обикновения българин", каза още Станишев.

Наследството, което ще оставите на следващото правителство, е по-беден народ, най-беден в ЕС, срината икономика и опразнена хазна, заяви лидерът на БСП.

Резултатите ще бъдат 6 млрд. лева минус от фискална гледна точка, посочи той. По думите му правителството харчи на версия и това ще струва по 680 лева на човек в България. В началото обещавахте политика на много строги икономии на изпълнителната власт, министрите щяха сами да си плащат кафетата, сега това звучи като виц, каза Сергей Станишев и даде пример с правителствения авиоотряд.

Събираемостта на приходите през всички тези години остава изключително ниска, а какви обещания валяха, отбеляза още Станишев.

"Ако се вярва на вашата събираемост българите са намалили пушенето повече от половина. Вие шегувате ли се, кого заблуждавате?", попита той.

Станишев коментира и данъка върху лихвите по депозитите, който бил отчаян опит на управляващите да съберат приходи, а обещавали да не вдигат данъците. България се нуждае да стане наистина европейска социална държава и това е в основата на алтернативния бюджет на левицата, посочи Станишев

Той обясни, че социалистите залагат до 1 млрд. лева повече приходи, което било реалистично, и активни мерки срещу бедността, по доходите, насърчаване на майчинството и младежка заетост. Станишев посочи, че левицата ще гласува "против" "последния бюджет на Бойко Борисов" и ще внесе свои предложения между първо и второ четене.

ДПС: Бюджет 2013 ще бетонира незавидните ни позиции на най-стабилните бедняци в ЕС

с тежка безработица, ниски доходи и липса на перспективи за по-добър живот. Това заяви Алиосман Имамов от ДПС по време на дискусията в парламента. Според него в бюджета се прилага планово диференциран подход, при който се използват два вида оценки - официални, които са надути и нереалистични, и базови, които са по-реалистични и се използват като основа за изчисляването на бюджетните показатели.

Планираният БВП например е 81,6 милиарда лева, а очакваният - 77,7 милиарда лева, обясни Имамов.

Планираните приходи от 30,5 милиарда лева са 37,5% от планирания нереалистичен БВП, а не от реалистичния базов размер, който се използва за размера на планираните разходи, допълни той. Според него това е жонглиране с бюджетните числа. Имамов призна, че има известни ползи от планово диференцирания подход като частично съхраняване на финансовата стабилност, но не се създават условия за икономически растеж.

Бюджетът "размразява" пенсиите, но оставя "замразени" доходите от труд, както и растежа на икономиката. Увеличението на пенсиите не е резултат от повишаване на икономическата активност, а популистки предизборен ход, коментира депутатът от ДПС.

Бюджет 2013 г. залага на фискалната стабилност като основна цел, но фискалната стабилност не може да бъде самоцел, а средство за растежа на икономиката, коментира Алиосман Имамов.

Според него данъчната политика и приходите са нереалистични. Увеличението от 1,8 милиарда лева на приходите се формира главно от очакваното повишение с 1,6 милиарда от приходите от данъци, половината от които се очаква да дойдат от ДДС.

Тези очаквания не са убедителни, защото се основават на евентуално по-високо потребление и на нарастване на вноса, допълни Имамов. Той посочи, че има значителни резерви за повишаването на събираемостта - ограничаването на сивата икономика и контрабандата на акцизните стоки би донесло в хазната между 800 милиона и 1 милиард лева.

При разходите фискалните приоритети лесно могат да бъдат определени - в началото на класацията са разходите за социално подпомагане и отбрана, които са 60% от допълнителните общи разходи, 7% е приоритетният индекс за здравеопазването, а 4% - за образованието, отбеляза Имамов. По думите му този модел следва класическия подход на моркова и тоягата.

Предвиденият дефицит от 1,1 милиарда лева е несигурен, защото, ако вместо растежът от 1,9 на сто се вземе базовия растеж около 1 процент, при който са изчислени приходите, относителният дял на дефицита ще бъде по-голям от предвидения, посочи Имамов.

Над 1,8 млрд. повече приходи се очакват в бюджет 2013

Те ще бъдат 30,5 млрд. лв., срещу 31,6 млрд. лв. разходи. Планираният дефицит е 1,3% от прогнозния БВП.

Прогнозата на Министерството на финансите за икономиката през 2013 г. е за 1,9% ръст на БВП, но държавният бюджет е сметнат на базата на по-консервативна прогноза - за ръст на икономиката от 1,2%.

В бюджет 2013 е предвидено да се повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лв., а от 1 април следващата година – размерът на пенсиите да се увеличи средно с 9,3%.

Въвежда се спорният 10-процентов данък върху лихвите от депозитите, който предизвика сериозни дебати през изминалите седмици.

Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2013 г. да не надвишава 14,6 млрд. лв. или 17,8% от БВП.

Синдикати, редица икономисти, експерти и опозиция казаха, че бюджет 2013 ще задълбочи бедността,

че парите за образование и наука са орязани и че бюджетът поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори.

Според финансовия министър Симеон Дянков обаче бюджетът за догодина е по-свободен в сравнение с предишните бюджети и постигащ финансова стабилност.

Още икономически и финансови новини на Pariteni.bg

Коментари 163
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

163 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nissan Ariya

Nissan ще лансира първия EV с твърдотелна батерия през 2028 г.

Технологии Преди 1 час

Компанията е на „водеща позиция” да въведе Светия Граал масово на пазара

.

Истина или злоупотреба: Чудодейният лек за безплодието, почитан от векове

Любопитно Преди 2 часа

Млечната пещера във Витлеем, Палестина, е посветена на божественото майчинство на Дева Мария

Гибралтар

Гибралтар и Испания влязоха в спор относно "нарушение на суверенитета"

Свят Преди 2 часа

Мадрид и Лондон от години водят дипломатически преговори за бъдещето на Гибралтар

Блинкън

Блинкън разкритикува Китай заради инцидента с балона

Свят Преди 2 часа

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие

.

COVID-19: Новите случаи за последното денонощие

Теми в развитие Преди 2 часа

Починал е един пациент с потвърдена коронавирусна инфекция

Екзотика в чиния: Неустоим тарт Татен с ананас

Екзотика в чиния: Неустоим тарт Татен с ананас

Любопитно Преди 3 часа

Вижте как да си го приготвите

Дефицит на желязо: Ето как да разберем липсва ли в организма ни

Дефицит на желязо: Ето как да разберем липсва ли в организма ни

Любопитно Преди 3 часа

Желязото е важен кофактор за преноса на кислород през кръвта

Гоце Делчев

151 години от рождението на Гоце Делчев

България Преди 3 часа

Гоце Делчев завършва Солунската българска мъжка гимназия, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов

ЦИК определи сроковете преди изборите на 2 април

ЦИК определи сроковете преди изборите на 2 април

България Преди 11 часа

До пет следобед на 15 февруари е срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Песков

Песков коментира обявената от САЩ нова военна помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Важно е да не забравяме какво каза Владимир Путин във Волгоград вчера, каза многозначително Песков

<p>ЕС одобри&nbsp;таван на цената на преработения руски петрол</p>

ЕС одобри налагането на таван на цената на преработения руски петрол

Свят Преди 12 часа

Уточнява се, че окончателното решение по този въпрос се очаква от Европейския съвет следващата седмица

<p>&quot;Цяло чудо&quot;: Искаха да го приспят, а днес е най-възрастното куче в историята</p>

Рекордите на Гинес: Боби от Португалия е най-възрастното куче в историята (СНИМКА)

Любопитно Преди 13 часа

"Историята на Боби е цяло чудо - от раждането му с присъда до днес, когато е доказано най-възрастното куче", посочват от рекордите на Гинес

Хаймарс HIMARS

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна, включващ ракети с по-голям обсег

Свят Преди 13 часа

Патрик Райдър съобщи, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB)

<p>Борисов:&nbsp;Ако им стигат с БСП - те пак ще направят коалиция с тях</p>

Борисов: Няма да се коалираме с БСП, а Петков, Василев и Иванов да заявят същото

България Преди 14 часа

"И ще видите колко са лицемерни, защото, ако им стигат с БСП - те пак ще направят коалиция с тях", заяви Борисов

<p>Пендаровски и кабинетът му не са получили заплатите си за януари</p>

Президентът на РС Македония и неговият кабинет не са получили заплатите си за януари

Свят Преди 15 часа

Това потвърдиха от кабинета на Пендаровски в отговор на журналистически въпроси

<p>След гонка с полицията: Хванаха мъж с бойно оръжие</p>

След гонка с полицията: Задържаха мъж, в колата му намериха бойно оръжие

България Преди 15 часа

При претърсването в колата му е намерен незаконно притежаван автоматичен пистолет с шест патрона в пълнителя. Намерени били също две саби, два ножа, бокс и метална полицейска палка