0

Международната рейтингова агенция "Мудис" заплаши да понижи рейтинга на субординирания (подчинения) дълг на 87 европейски банки в 15 страни.

Сред тях са ключови финансови институции във Франция, Италия и Испания.

"Мудис" посочва в съобщение, че действието й ще бъде в отговор на възможното оттегляне на държавната помощ от засегнатите институции.

В днешното съобщение се уточнява, че 87 банки в 15 държави са поставени под наблюдение за евентуално понижаване на оценката.

Рейтингът на субординирания дълг може да бъде намален средно с две степени, а оценката по останалия дълг (основния) - с една степен.

От засегнатите банки най-много са в Испания, Италия, Австрия и Франция, тъй като правителствата са изправени пред ограничена финансова гъвкавост, се допълва в съобщението.

"Мудис" посочи, че преразглеждането включва френските банки "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas) и "Сосиете женерал" (Societe Generale), както и водещи банкови институции в Италия и Испания.

"Креди Сюис" (Credit Suisse), чиято централа е в Цюрих, и "Ю Би Ес" (UBS) също ще бъдат обект на оценяване, според списъка, публикуван от "Мудис".

По-рано днес в. "Трибюн" съобщи, че

"Стандард енд Пуърс" може да понижи през идните дни перспективата на кредитния рейтинг на Франция,

който е ААА, от сегашната "стабилна" на "отрицателна". Понижаването на перспективата би означавало, че агенцията може да промени и оценката си за кредитния рейтинг на Франция в средносрочен план - от шест месеца до две години.

Говорител на американската рейтингова агенция посочи пред Франс прес, че "Стандард енд Пуърс" не коментира слуховете на пазара.

В средата на месеца "Стандард енд Пуърс", разпространи погрешка съобщение до някои от абонатите си за понижаване на рейтинга на Франция от сегашната най-висока степен. По-късно от S&P се извиниха за грешката си, а френските власти заявиха, че ще разследват случая.

Министърът на бюджета на Франция г-жа Валери Пекрес потвърди днес прогнозата на правителството за икономически растеж на страната от 1% догодина.

Това се случи, след като вчера Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира по-скромен растеж от 0,3%.

Пред телевизия "Франс 2" Пекрес посочи, че правителството няма да променя прогнозата си за растежа като добави, че проектобюджета за 2012 г. предвижда "поле за действие" при евентуални "рискове за растежа."

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@